Több hírünket olvashatta az elmúlt időszakban a mezőgazdasági gépek kategóriában. Szó volt az új magyar traktorról, adapterekről, a Deutz, a Fendt és a dél-koreai TYM traktorokról, a traktorokra vonatkozó környezetvédelmi előírásokról, a vertikális talajművelő gépről, és a helyspecifikus mezőgazdaságról is. Összefoglaltuk, milyen cikkek jelentek meg a mezőgépekkel kapcsolatban az elmúlt hónapban az agrárhírek között. Tartson velünk, és olvassa el, miről szól a mezőgazdasági gépek februári hírösszefoglalója!
Új magyar traktor készül Jánoshalma határában
Ismét magyar építésű traktort fejleszt a hazai agrárgépszakma. A Dutra hagyományaira épülő, korszerű, 50-80 lóerős hazai mezőgép már túl van a próbaüzemen. A két prototípus gép jól vizsgázott, és már rendelkezésre áll 6 darab műszaki vizsgával ellátott erőgép Bács-Kiskun megyében. Az emissziós normák változása miatt még motorcserére lesz szükség, jelenleg pedig a Kubotával tárgyalnak arról, hogy milyen lesz a következő motor.
A mezőgazdasági gépek februári hírösszefoglalója tartalmazza az egyik legsikeresebb traktoros anyagunkat: így néz ki a Renner Bt. fejlesztette magyar traktor
Fendt 1165 MT, a traktorkirály
A gyakran előforduló szélsőséges időjárás miatt rövidülnek a mezőgazdasági munka elvégzésére alkalmas időjárási ablakok. A megoldás a még nagyobb erő, a még fejlettebb technika, és általában a hatékonyság növelése, hogy gyorsabban lehessen megművelni a földet. Ezeknek az elvárásoknak maradéktalanul megfelel a Fendt 1165, a traktorok piacának egyik ékköve.
Az egyik legsokoldalúbb felhasználású a Deutz-Fahr 4E szériája
Tartós szerkezet, megerősített részegységek, modern formavezetés, robusztus felépítés, könnyű vezérlés, egyszerű mindennapos használat jellemzik a Deutz-Fahr új, 65 - 96 LE teljesítményosztályú modelljeit. Sokoldalúságuk miatt különböző típusú munkák elvégzésére alkalmasak. A Deutz-Fahr 4E sorozat fő - és kiegészítő traktorként is alkalmazható. Jól működik általános gazdasági feladatok ellátásakor, különböző gépekkel, valamint homlokrakodóval együtt is.
A Deutz-Fahr 4E sokoldalú, megbízható és könnyen irányítható hátramenetben is - Fotó: www.deutz-fahr.com
Spóroljon 30 ezret hektáronként!
Mindent a vetés agrotechnológiájáról, költségelemzéssel és precíziós megoldásokkal címmel tartott előadást Debrecenben Kézér Zsolt, a Lakkos Kft. értékesítésért felelős Kelet-magyarországi régióvezetője a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton. A szakemberrel a hazai gazdák gépvásárlási lehetőségeiről, a szántás nélküli művelésről és a magyar mezőgéppiacról beszélgettünk.
Dél-Koreai TYM traktorok törtek be a magyar piacra
A TYM (Tongyang Moolsan) Dél-Korea harmadik legnagyobb traktor-, valamint mezőgazdasági és építőipari gépgyártója. A traktorokon kívül rizspalántázókat és betakarítógépeket is készít, de nem rendelkezik saját motorgyártással. A legfőbb motorszállítói a Daedong, a Deutz, a Doosan, a Mitsubishi, a Perkins és a Yanmar. Az ázsiai TYM traktorok Európában és a magyar piacon is elérhetők.
A TYM traktorok Dél-Koreában készülnek, és leginkább kommunális, szőlészeti-kertészeti és szántóföldi munkákra alkalmasak - Fotó: www.tym-tractors.com
Kőkemény John Deere életveszélyes mezőgazdasági munkákra
Az ablakai golyóállóak, ráadásul kibír egy aknarobbanást és megfelel az igen szigorú NATO-előírásoknak. Ilyen tulajdonságokkal bír a német Rebo cég páncélozott John Deere traktora. Az acéllal megerősített gépet hadi vagy más szempontból veszélyes környékeken használják. Van, ahol veszélyes a mezőgazdaság műveletek elvégzése.
Nagy sláger a földeken a vertikális talajművelő gép
Forradalminak tekinthető változás indult be a mezőgazdaságban felhasznált technikai eszközök piacán. Egyre népszerűbbek az úgynevezett vertikális talajművelő gépek, amelyek a talajművelésben a hagyományosnak tekintettnél jobb minőséget és gazdaságosságot produkálnak. A gyártók is reagáltak erre, és egyre-másra dobják piacra igen meggyőző eszközeiket.
Idén is költötték a gazdák a pénzt a mezőgépek vásárlására
Az agrárium idei beruházásainak több mint felét adják a gépértékesítések és az alkatrész-beszerzések. Bár a legtöbbet még mindig az erőgépek vásárlására költötték a gazdálkodók az év első 9 hónapjában, látványos a kertészeti gépek eladásainak 60 százalék feletti növekedése. A mezőgépek piacán továbbra is nagy a forgalom.
Jól mennek a mezőgépek a magyar piacon - képünkön a Kuhn Cultimer újdonsága, hogy a korábbi 3 gerendelyes változat helyett a kisebb traktorral rendelkező gazdaságoknak rövidebb, könnyebb, 2 gerendelyes változatot készítettek.
Hiába vannak csúcsgépeik, nagyon kevés gazda használja ki a precíziós gazdálkodás lehetőségeit
“Helyspecifikus mezőgazdaság: a tervtől a megvalósításig” címmel tartott előadást Nagy Bence, a Magtár Kft. GPS üzletágvezetője a Magro KUKORICA és BÚZA Konferenciasorozaton. A szakember lassan 15 éve foglalkozik mezőgazdasági GPS-rendszerek értékesítésével, telepítésével, terméktámogatásával. Az elsők között hozta be az országba a Trimble és Ag Leader GPS-eszközöket, majd megszervezte, és jelenleg működteti az ország első és egyetlen közösségi RTK-hálózatát. Vele beszélgettünk a helyspecifikus gazdálkodás és az adatgyűjtés fontosságáról.
Drágulhatnak a traktorok a szigorú környezetvédelmi előírások miatt
Idéntől már elérhetőek a szigorú európai uniós emissziós normáknak megfelelő motorokkal összeszerelt traktorok. Amíg az ősszel a németországi Hannoverben csak a motorgyártók mutatták be a legújabb, Stage V-ös szabványt teljesítő szigorú kibocsátási követelményeknek megfelelő traktormotorokat, addig pár héttel később az olaszországi Bolognában már egy-egy erőgépbe beszerelve is bemutatták azokat.
Jó adapterrel és józan paraszti ésszel csökkenthetők a betakarítás veszteségei
A szezon gombnyomásra jön, akár egyszerre is kezdődhet a betakarítási időszak Németországban, Szlovákiában és Romániában. Ilyenkor elvárás, hogy az arató/cséplőgép minimális karbantartási költséggel, azonnal be tudjon állni a táblába. Sőt, az sem ritka, hogy napokon belül váltogatják az adaptereket a gazdák; hol kukoricába, hol napraforgóba megy a kombájn. Növekszik tehát a géppark mérete, nagyobb kombájnok és nagyobb adapterek kellenek a gazdáknak, hogy alkalmazkodni tudjanak a lerövidült betakarítási időhöz. Ezekről is beszélgettünk Héjja Csabával, a Linamar Hungary Zrt. kiemelt ügyfél-kapcsolattartójával.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás