Ismét a pestszentlőrinci Bross Pétert választották meg az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének. Telefonon hívtuk fel a szakembert, akit arról kérdeztünk, milyen kihívások és feladatok megoldására készül a szervezet élén. Az elnök elmondta, milyen lépéseket és intézkedéseket terveznek azért, hogy a magyar méhészet az idei nehéz szezont követően minél több segítséget kapjon.

Nagyon sok új dolog nem lesz - kezdte a beszélgetést a szeptember 5-i közgyűlésen ⅔-os többséggel megválasztott Bross Péter. Folytatni kell a munkát, ami arra irányul, hogy a társadalom minél nagyobb része értesüljön arról, hogy a méhek, a méhészet és az ágazat bajban van, és szükség van a segítségre. Méhek nélkül pedig nincs élet. A lehető legtöbb helyen és szinten szeretnénk tájékoztatni a hazai és az EU-s politikai döntéshozókat arról, hogy a méhészeti ágazat fontossága messze túlmutat azon, hogy a méhész eladja a termékét, és abból megél-e, vagy sem - mondta a Gödöllőn végzett agrármérnök, aki a Somogyban, a Zselicségben méhészkedik egy tanyán.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület újraválasztott elnöke - Fotó: Híradó.hu

Azt látni, hogy az uniós és a magyar méhészek nem tudnak megélni a tevékenységből, egyre többen hagynak fel a szakmával. Ezt a folyamatot is szeretnénk megállítani és megfordítani. Arra biztatunk mindenkit, hogy lehetőség szerint közvetlenül a termelőtől vásároljon.

A célunk, hogy a fogyasztók a magyar mézet keressék, szeressék és vegyék meg. Ezen felül továbbra is arra van szükség, hogy az állam lehetőségei szerint minden szinten támogassa a magyar méhészeti ágazatot.

Rossz évet zárnak a magyar méhészek

Az időjárás viszontagságaiból adódó kedvezőtlen hatásokkal nem tudunk mit kezdeni, viszont az továbbra is probléma, hogy a hazai méhek kritikus állapotban vannak. Egy kaptárban sokkal kisebb a méhek egyedszáma, mint 20 évvel ezelőtt. Ennek oka, hogy a méhanya ugyanúgy 1500 körüli petét rak le egy nap, mint 90 millió éve. Ez korábban elegendő volt ahhoz, hogy nagy családot hozzon létre. Viszont ma egy méh élete már nem olyan hosszú, mint korábban, és sokkal nagyobb a virágport, nektárt, vizet hordó, úgynevezett kijáró méhek vesztesége. Ezért a napi 1500 petézés kevés. Májusban, csúcsidőszakban majdnem a felére csökkent a méhcsalád egyedszáma, aminek egyértelműen a környezetszennyezés az oka, ami számunkra egyet jelent a nagyüzemi mezőgazdasággal, és annak minden káros hatásával. A méhek bioindikátorok, a környezet változásaira érzékenyen reagálnak, így érdemes volna figyelni rájuk - mondta.

Több méhészhölgy került pozícióba

Egy hölgy már ezelőtt is tagja volt az elnökségnek, és szeptember 5-én ez a szám megduplázódott. Magyarországon nagyon sok méhészfeleség vesz részt a feladatokban, ami fontos ahhoz, hogy az alapvetően családi vállalkozások működőképesek maradjanak. Nem ismerünk olyan sikeres méhészetet, ahol a férfi méhész, a feleség pedig utálja a méheket. Ezért nagyon örülünk, hogy két hölgy is bekerült az elnökségbe. Ők a marketingtevékenység erősítésében nagyon sokat tudnak majd segíteni az Egyesületnél - mondta az OMME élén sorozatban az ötödik ciklusát kezdő szakember.

Az Egyesület 2020.09.05-i tisztújító küldöttgyűlésén a küldöttek megválasztották a következő 4 év tisztségviselőit. A következő személyek nyertek bizalmat:

Elnök: Bross Péter

Általános elnökhelyettes: Dr. Rusvai Miklós

Szakmai elnökhelyettes: Dr. Hegedűs Dénes

Nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettes: Dr. Bónai András

Elnökségi tag: Csonka Imre, Dr. Kolics Balázs, Lászka István Attila, Petneházy Antal, Simonné Venter Éva, Tóth Péter, Zsibritáné Paczuk Anikó

Ellenőrző Bizottság Elnök: Mészáros János

Ellenőrző Bizottsági tag: Ficzere Péter, Halász Balázs Lajos, Dr. Körmendy-Rácz János, Kővágó Károly, Somogyi-Magyar József, Szlávik-Orvos Mária

Etikai- és Fegyelmi Bizottság Elnök: Rádi Tibor József

Etikai- és Fegyelmi Bizottság tag: Balog Csaba, Kalóné Tekes Magdolna, Dr. Sólya Nándor, Szegedi Erika Mária

Csurja Zsolt

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás