Agrárszakember-találkozóval ünnepelte a debreceni agrárfelsőoktatás elindításának 155. évfordulóját a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, valamint a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar a Böszörményi úti Campuson. 155 évvel ezelőtt példátlan összefogás eredményeként az országban harmadikként alakult meg a Debreceni Gazdasági Tanintézet, amelyhez a város földet, telket és épületet biztosított, a Református Kollégium pedig átengedte a füvészkertjét és a fizikai szertárát. 

A magyar mezőgazdaság szereplőinek munkáját támogatja másfél évszázada a debreceni agrár felsőoktatás - írta a Haon cikkében Panyiczki-Berényi Viktória. A bevezetőben felsorolt támogatások mellett számos nagy birtokról érkeztek eszközök és gépek, amelyek az oktatás elindításához elengedhetetlenül szükségesek voltak.

Kiemelték a Mezőgazdaság 4.0 programhoz való alkalmazkodás fontosságát, és a mesterséges intelligencia bevonását a különböző folyamatokba, ahogy öntözéssel és anélkül is vizsgálják a helyspecifikus gazdálkodás eredményeit a kísérleti területeken

“Már a kezdetekkor világos volt a debreceni agárértelmiség képzésének három fő célja: a természettudományos alapismeretek oktatása, a termelési eljárások rendszerszemléletű megismertetése, valamint azon közgazdasági-jogi ismeretek tanítása, melyek fontosak a gazdálkodás jövedelmező működéséhez. Bár a világ az elmúlt időszakban nagyon megváltozott, az összefogás továbbra is erős, és e hármas célkitűzést követik a mai oktatás során is. Ennek gyümölcsét hasznosíthatják Önök, és mi mindannyian, akik élvezhetjük a magyar agrárium kivételes kincseit asztalainkon” – fogalmazott köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Új lehetőségekről és az oktatás történetéről beszélt a polgármester

Papp László, Debrecen polgármestere szerint a cívisvárosra a mai napig igaz a mondás, hogy jól reagál az adott korszak kihívásaira. A kiegyezéssel új piaci lehetőségek kapujában találta magát a magyar mezőgazdaság. Ilyen körülmények között fogalmazódott meg, hogy a gazdaság és mezőgazdaság teljesítményének, valamint az ágazat hatékonyságának és versenyképességének növelése érdekében szükség van olyan intézményekre, amelyek képesek olyan szakembereket képezni, akik ismerik a nemzetközi jó gyakorlatokat, és képesek a növénytermesztés és az állattenyésztés területén innovatív ötletekkel előállni.

Ennek jegyében nyílt meg 1868-ban a Debreceni Országos Gazdasági Tanintézet, amely méltó központja lett az ország mezőgazdasági oktatásának. Mérföldkő volt ez a város életében. A magyar mezőgazdaságnak azóta is kulcsszerepe van Debrecen mindenkori jelenében és jövőjében. Ez adja azt a felelősséget, amely az oktatás és az agrárium vonatkozásában Debrecen vállát nyomja.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere köszönetet mondott azoknak a szakembereknek, akik az elmúlt 155 évben életben tartották a debreceni agrároktatás szellemét. Az ünnep sajátossága, hogy a múltból táplálkozik, a jelenben történik, és a jövő számára hordoz üzenetet. A Tiszántúl és a Debreceni Egyetem elképzelhetetlen agrároktatás nélkül. Ez egy megkérdőjelezhetetlen alapvetés – mondta.

A kiváló élelmiszerekért dolgoznak

Bács Zoltán kancellár rámutatott arra a fontos tényre, hogy az elmúlt 23 évben létrejöttek azok az együttműködések, amelyek a Debreceni Egyetem interdiszciplinaritásából erednek, és egyedülálló lehetőséget biztosítanak az agráriumban ahhoz, hogy több tudományterület együtt szolgáljon egy nemes célt. 

Prof. dr. Fenyves Veronika, a DE Gazdaságtudományi Kar dékánja kiemelte, hogy a Kar a mai napig szellemi elődjének tekinti az egykori Országos Gazdasági Tanintézetet. A képzéseinkre jellemző az a fajta multidiszciplináris szemlélet, amely már az alapításkor is jellemezte a hajdani tanintézet működését – hangsúlyozta.

Az elmúlt 155 év alatt az egyetem oktatási és kutatási feladatain túl folyamatosan segítette és a mai napig segíti a gazdasági élet szereplőit. 

A dékán is beszélt a feladatokról

“Nekünk nincs más dolgunk, mint annak a tudásnak az átadása, amely a mezőgazdasági alapanyagtermelőket és élelmiszerfeldolgozókat támogatja, hogy jó minőségű, kiváló élelmiszert tudjanak termelni, és ezzel a lakosság számára biztosítsák az egyik legfontosabb életfeltételt, a táplálékot” – fogalmazott ünnepi köszönőjében prof. dr. Stündl László, a DE MÉK dékánja.

Végül Jakab István, a rendezvény fővédnöke köszöntötte a megjelent szakembereket. – Az itt dolgozó oktatók és kutatók azért tesznek hatalmas erőfeszítéséket, hogy a gazdálkodók, a vállalatok számára magas színvonalú, képzett és komoly tudással rendelkező szakembereket bocsássanak ki. Megváltozott világunkban erre nagyon nagy szükség van – jelentette ki. A cikket Panyiczki-Berényi Viktória írta.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Sikeres volt a pályázat, Szivacsváros lesz Pécsen

2024.07.31.

Az esőkert vízmegtartó képességével egyaránt segít a villámárvizek és az aszályos periódusok során és hozzájárul a hőhullámok csillapításához.

A hántolt cirok előnyeiről írt a Sorghum ID

2024.07.31.

A cirkot még mindig nagyon gyakran használják teljes gabonaként, de miután a héját eltávolították, számos táplálkozási és egészségügyi előnye van.

Jövője és reménye is van a tojásnak, a piacot viszont védenék

2024.07.31.

Példát mutatnak a franciák a tojástermelés támogatására; jelentős beruházásokkal igyekeznek védeni a csaknem 100 százalékban saját ellátású belföldi piacot

Gyilkos mérgű növényt találtak a Hármas-Körös vizén

2024.07.30.

Az idei évben is felfedezték a ritka és mérgező gyilkos csomorikát (Cicuta virosa) a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai.

Utolsó figyelmeztetés: július 31-ig ketyeg az óra az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésére

2024.07.30.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) emlékezteti az érintetteket, hogy a 2024. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj első részletének befizetési határideje közeleg: július 31. Az érintettek online is befizethetik a díjat a bevallási felületen elérhető értesítő alapján.

Csütörtökön újra támad a forróság

2024.07.30.

Kedden túlnyomóan felhőtlen, napos, száraz idő várható, legfeljebb néhol lehet kevés gomolyfelhő. A Tiszántúlon és helyenként a Dunántúlon megélénkülhet az északias szél, de nagyrészt mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 26 és 31 fok között várható. Késő estére 15 és 23 fok közé hűl le a levegő.

Partnerhírek
Partner

Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől

2024.07.25.

A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás