Önjáró robotot fejlesztett a Nyugat-Virginia Egyetem, melynek ötletadói természetesen a méhek voltak. A gép főleg az üvegházban termesztett indás növényeket tudja beporozni. A beporzó robot neve BrambleBee, ami tulajdonképpen egy szóvicc: a bramble angolul indát, vagy szedret jelent, a bee pedig méhet, de egyben kimondva hasonlít a bumblebee szóra is, ami poszméhet jelent. A Magyar Mezőgazdaság számolt be a témáról, ezt az anyagot szemléztük. A West Virginia University új fejlesztésű robotjának fejlesztését az arXiv-en publikálták először, melyet a legmodernebb helymeghatározási és térképezési technikákkal látták el. Továbbá olyan eszközök vannak rajta, amelyekkel lehetőség nyílik a vizuális érzékelésre, az útvonaltervezésre, és a finom mechanikus mozdulatok vezérlésére is.
A jövőben akár beporzó robot is végezheti az élelmiszernövények szaporodásához nélkülözhetetlen folyamatot
A világ élelmiszertermelésének 35 százaléka, ami közel 577 milliárd dollár, a beporzóktól függ. A mézelő méhek populációinak visszaesése nagy hatással van a termelékenységre. Mind gazdasági, mind pedig élelmiszer-fenntarthatósági szempontból is sürgősen megoldást kell találni az alternatív beporzásra is - mondta Yu Gu a TecXplore portálnak. Ugyanis a természetes beporzók száma sajnos folyamatosan csökken. Ez komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra és a gazdaságra, valamint az állatok és emberek fennmaradására is. Mivel számos élelmiszer-növény beporzói is a méhek, az eltűnésük közvetve az élelmiszertermelést is veszélyezteti. A probléma megoldására Yu Gu és munkatársai egy olyan precíziós beporzó robot prototípusát építették meg, mely képes az olyan indás növények, mint a szeder és a málna üvegházi környezetben történő beporzására. Így jött létre a BrambleBee projekt. A programot a Nemzeti Élelmiszeripari és Mezőgazdasági Intézet (National Institute of Food and Agriculture, NIFA) és az amerikai mezőgazdasági minisztérium (U.S. Department of Agriculture, USDA) egyik ügynöksége támogatja, a Nemzeti Robotikai Kezdeményezésen belül (National Robotics Initiative) - írja a Magyar Mezőgazdaság.
Így dolgozik a beporzó robot
A BrambleBee először adatokat gyűjt a fürtvirágzatok pontos elhelyezkedéséről, és hogy azok készen állnak-e a beporzásra. Ehhez egy ellenőrző utat tesz az üvegházban - mondta Gu. Ilyenkor a közelben lévő fürtvirágzatokat a fedélzeti kamerája segítségével érzékeli. Ezután jelöli a virágok pontos helyzetét a növénysorokról készült térképen. A feltérképezés után a robot eldönti, hogy merre indul el a virágokat megporozni. Ezt az utat úgy tervezi meg, hogy közben a lehető legrövidebb utat járja be. A robot tervezésénél a tudósokat elsősorban a faliméhek (a magányos méhek egyik csoportja) inspirálták. Ahogyan a faliméhek, úgy a BrambleBee is először feltérképezi a virágok helyeit, később pedig ezt az információ felhasználva tervezi meg, hogyan jusson el hozzájuk.
Ezen a videón nézheti meg, hogyan végzi a munkáját a beporzó robot
[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=66isrgth7-Q[/embedyt]

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás