A globalizáció, a klímaváltozás, valamint az emberek, az élőállatok és az élelmiszerek határokat átlépő, egyre gyakoribbá váló mozgása, illetve mozgatása mellett – drámai módon megemelte az állatbetegségek számát. A betegségek világméretű terjedése komoly kockázatokat hordoz. De van rá megoldás, hogy ezeket csökkenteni lehessen. Ezekre a kockázatokra ad választ a Boehringer Ingelheim állategészségügyi üzletága. A cég az állatok fertőző betegségeinek ellenőrzésével segít azok leküzdésében és megelőzésében. Az 1995 és 2008 közötti időszakban mintegy 120 milliárd dollárra becsült világgazdasági hatásukkal az állatok fertőző betegségei, a járványszerű kitörések nem csak gazdaságromboló hatásúak, de veszélyeztetik a világ élelmiszer-ellátásának biztonságát is. Néhány betegség - így a veszettség is - közvetlen befolyással van az emberiség egészségére. A cégről az Agrárágazat számolt be részletesebben, ebből szemlézünk részleteket.
Látszólagos a nyugalom a mangalicáknál - állandó éberséget igénylő, folyamatos fenyegetést jelentenek az állatbetegségek
Az első betegség, amely miatt az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) hivatalos listát bocsátott ki a betegségtől mentes országokról és zónákról az elmúlt évtizedekben a száj- és körömfájás. A betegség olyan súlyos veszteségeket okozott, ami miatt 2001-ben több, mint 5 millió szarvasmarhát és juhot öltek le az Egyesült Királyságban. Ez 10 milliárd dolláros gazdasági kár volt. Ugyanez miatt több mint 3 millió állatot vettek ki a termelésből Dél-Koreában 2010-ben - ez közel 8 milliárd dolláros kárt jelentett.
Íme négy fontosabb, állatokat érintő fertőző betegség és az ellenük való védekezésre kínált oltóanyag
Száj- és körömfájás (Foot and mouth disease, FMD)
Szarvasmarhák, sertések, juhok, kecskék, bölények és egyéb kérődző állatok ragályos vírusfertőzése. A Boehringer Ingelheim az FMD vakcinák tekintetében a világ első számú gyártója.
Kéknyelv betegség (bluetongue virus, BTV)
Juhokban, szarvasmarhákban és egyéb kérődző állatokban kialakuló, rovarok által közvetített, vírusos betegség. A cég a BTV-ellenes inaktivált vakcinák egyik legfontosabb gyártója.
Veszettség
Melegvérű állatok és az emberek központi idegrendszerét megtámadó, halálos kimenetelű fertőzés, amely évente 60.000 ember - döntően gyermek - halálát okozza. A vírus az esetek legnagyobb számában kutyákról terjed át az emberre. A Boehringer Ingelheim a veszettségellenes vakcinák terén a világ első számú gyártója, és a vállalat számos állati vakcinázási programban aktívan részt vesz annak érdekében, hogy állatokban és emberekben egyaránt leküzdjék a betegséget.
Kiskérődzők pestise (Peste des petits ruminants, PPR)
A PPR - amelyet kecskepestisként is neveznek - kecskék és juhok ragályos vírusbetegsége, amelyet láz, a szájban kialakuló sebek, hasmenés és tüdőgyulladás jellemez, és egyes esetekben néha halálos kimenetelű. A vállalat állategészségügyi üzletága - a Botswana Vaccine Institute-on keresztül - jelentős szerepet vállal a betegség elleni küzdelemben.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás