Sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban. A korábbi, VPAKG2021 pályázatokhoz kapcsolódó kötelezettségvállalási időszak 2024. december 31-el lejár. Az új pályázati kiírásokhoz kapcsolódóan 2025. január 1-től indulhat az 5 éves kötelezettségvállalási időszak az érdeklődő, pályázó és a feltételeknek megfelelő gazdálkodók számára.

A Növénydoktor oldal néhány gyakoribb, fontosabb kérdést válaszolt meg, ezt az anyagot szemléztük.

Sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban
Sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban

Ideiglenes gyep, pihentetett terület bevihető-e AKG-ba? 

Ideiglenes gyep igen, de csak gyepes előíráscsoportba. AKG szempontjából gyep földhasználati kategóriába sorolódik, annak ellenére, hogy egyébként szántóba. Jól meg kell gondolni a bevitelt, mert a most következő AKG 5 éves lesz, és 5 év után bizony át fogják minősíteni állandó gyeppé a területet, ahonnan már szinte nincs visszaút a szántóhoz. Ráadásul gyepes tematikus előíráscsoportokban való részvételhez állategység is szükséges. A kérdés másik részére a válasz: pihentetett területre támogatást igényelni nem lehet AKG-ban.

Nincs bővített talajlaborom, meg kell most csináltatnom? 

Nem, beadáshoz még nem szükséges. A 2025-ös egységes kérelem beadási időszak utolsó napjáig kell, hogy le legyen adva laborba a minta. Labor igazolását ellenőrizhetik.

Lehet-e 20%-on csak zöldugarom a szálas pillangós takarmánynövényes vállalás esetén?

Igen, lehet.

A 20% szálasba a szegély is beleszámít? 

Igen.

Ha csak az egyik előíráscsomagban vállalom a szegélyt, akkor csak az abba tartozó táblák összterületéhez képest 5%-on kell megvalósítanom? 

Pontosan, ezért is van értelme például ez alapján két csomagba szedni a vállalásokat.

Ha vállalom a fémzárolt vetőmag felhasználását, akkor a mostani vetésű őszi gabonáknál is azt kell(ett volna) vetnem? 

Nem. A kötelezettségvállalási időszak alatt kell betartani a vállalásokat, azaz 2025.01.01.-től 2029.12.31.-ig.

El nem telepített ültetvényt most is be lehet vinni AKG-ba? 

Igen, be lehet, amennyiben az 2026. egységes kérelem beadási időszak jogvesztő határnapjáig eltelepítésre kerül. Amennyiben 2025-ben nem kerül eltelepítésre, akkor adott KET tekintetében nem jogosult arra az évre a kifizetésre, de ha 2026-ig eltelepítik, akkor onnantól jogosult a támogatásra.

A következő kérdést már az Agrárminisztérium KAP-oldalán olvastuk. 

AKG-ban vállalható a 3 év alatt kétszer történő szervestrágyázás, illetve zöldtrágyázás. Ezzel kapcsolatban kérdés, hogy ennek elszámolása a vetés vagy a beforgatás évében történik?

A kérdés a „Kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya kijuttatása” előírást érinti. Ezzel az előírással kapcsolatban a felhívás az alábbi kiegészítő szabályt fogalmazza meg. A „Kötelezettségvállalási időszak alatt legalább egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya kijuttatása.” kötelező előírást és az „Kötelezettségvállalási időszak alatt további egy alkalommal zöldtrágyanövény termesztése, vagy istállótrágya kijuttatása” választható előírást két külön évben kell a támogatást igénylőnek teljesítenie. Ezen kitétel miatt van jelentősége annak, hogy a zöldtrágyázást melyik év vonatkozásában veszi figyelembe a Kincstár. A zöldtrágya beforgatásának időpontja szerinti év számít a teljesítés évének. Ezért is fontos, hogy a kedvezményezettek jelentsék be a zöldtrágyanövény beforgatását, mint elvégzett agrotechnikai műveletet.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok érkeztek az új AKG kérdésekre

2024.10.21.

A gazdák közül sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban.

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

A gazdák megbirkóznának az éghajlatváltozással – nyitottak az innovációra

2024.10.20.

A magasabb hozampotenciál ösztönzi a digitális gazdálkodás elterjedését: a gazdálkodók kétharmada már használ digitális eszközöket, és ugyanennyien szeretnének többet megtudni a mesterséges intelligenciáróll. Ez az egyik kulcsfontosságú megállapítása a 2024-es Farmer Voice felmérésnek –Ausztrália, Brazília, Kína, Németország, India, Kenya, Ukrajna és az Egyesült Államok 2000 gazdálkodójának körében végzett kutatás –, amelyet a Kynetec globális piackutató cég végzett a Bayer megbízásából.

Úttörő projekt – takarmány előállítása üvegházhatású gázokból!

2024.10.20.

Két mikroorganizmus – egy baktérium és egy alga – együtt használható a szén-dioxid és a metán fehérjében gazdag biomasszává alakítására. A felfedezés arra késztette az új-zélandi elsődleges iparágak minisztériumát (MPI), hogy támogassa az Upflow-t és partnereit a kutatás előmozdításában.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás