Hirdetés
Valóban szalmonellás a hazai csirkék 80 %-a?
Hirdetés
Egyre több helyről hallani arról a riasztó hírről, hogy megnövekedett a szalmonellával fertőzött csirkék száma Magyarországon, a korábbi 70 %-ról 80 %-ra nőtt ez az arány. Ráadásul, míg eddig 2 perc hevítési idő alatt elpusztult a kórokozó, mára ez az idő már 3 percre nőtt.
EU szabályozása
Sokan tisztában vannak azzal, hogy a szalmonella egy gram negatív, pálcikaalakú baktérium, amely hasmenéses megbetegedést okoz az emberben. Azzal viszont talán kevesebben vannak tisztában, hogy az Európai Unió miként szabályozza ennek a baktériumnak az előfordulási lehetőségét. Mivel a szalmonellának mintegy 2000-2300 típusa ismert, a szabályozáshoz ki kellett választania az Európai Unió illetékes szakértőinek azt a néhány típust, amely esetében teljes intoleranciát rendel el.
Ezt a rendelkezést azonban módosítani kellett, mert veszélyeztette az EU teljes csirkeállományának kereskedését, azaz eltűnhettek volna a boltokból a szárnyasok, ha teljesen kiírtják belőlük ezeket a béllakó baktériumokat. Ezért kiválasztották a két legveszélyesebb fajtát, és csak arra rendeltek el tiltást. Ezek a fajták okozzák egyébként a megbetegedések 90-95 %-át. A jó hír az, hogy a magyarországi baromfiállomány 99 %-a mentes ezektől a baktériumoktól!
Miért terjedt el a rémhír?
Pontatlanságról van szó, hiszen az EU nem fogalmaz elég pontosan a félkész hústermékek esetében. Ezeknél a termékeknél valóban be kell tartani a minimum 2 perces és 70 fok fölötti hevítési időt ahhoz, hogy százszázalékosan eltűnhessenek a fertőző baktériumok.
Tehát szakértők szerint aggodalomra semmi okunk, továbbra sem kell félnünk a magyar csirkék fogyasztásától.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés