Ukrajna arra számít, hogy a 2024-es tavaszi vetésterület  megegyezik majd a tavalyival. Bár a legrosszabb forgatókönyv szerint enyhén csökkenhet is – mondta Mikola Solsky mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Ukrajna a világ legnagyobb termelője a gabona és az olajos magvak területén, de betakarítása csökkent, mióta Oroszország jelentős területeket foglalt el. 

Az immár 24. hónapja tartó háború, amelynek nem látni a végét, felpörgette a globális gabonaárakat, és megzavarta a szállítást, különösen a szegényebb országokban.

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban (Fotó: Pixabay)

„Nem számítok drasztikus változásra a vetésterületet illetően. Ha kisebb lesz a vetésterület, akkor az nagyon jelentéktelen csökkenés lesz” – mondta Solsky egy interjúban, megadva az első hivatalos kitekintést a 2024-es vetésidőre.

Az ukrán gazdálkodók összesen 12,75 millió hektáron vetettek tavaszi növényt a 2023-as betakarításra, ezen belül 5,7 millió hektáron különféle gabonákat.

A vetésterületen 4 millió hektár kukorica, 5,3 millió hektár napraforgó és 1,78 millió hektár szójabab volt.

Solsky elmondta, hogy a gazdálkodók tavaly ősszel kisebb területet vetettek őszi búzából a rossz időjárás miatt, és ez arra kényszerítheti őket, hogy növeljék a tavaszi búza vetésterületét. Ukrajna tavaly 280 ezer hektár tavaszi búzát vetett.

Ukrajna 4,2 millió hektár őszi búzát vetett a 2024-es betakarításra, szemben az egy évvel korábbi 4,4 millió hektárral.

Csak három lehetőség van

„A teljes vetésterületen biztosan nem lesz növekedés. Rögtön felmerül a kérdés, hogy akkor mit vessünk? Csak három lehetőségünk van – napraforgó, szója és kukorica” ​​– mondta a miniszter.

Elmondta, hogy a gazdák megpróbálják növelni a szójavetésterületet, de a jó minőségű szójamag hiánya komoly akadályt jelenthet. Azt is megjegyezte, hogy a viszonylag alacsony napraforgómag-árak és a kötelező vetésforgó megakadályozza a napraforgóval vetett terület jövőbeni növekedését.

Ukrajna körülbelül 28,7 millió tonna kukoricát takarított be a 2023-as betakarítás során, ami a vetésterület közel 91%-át csépelte ki. A kukorica egy része még mindig betakarítatlan a földeken.

Minőségi szempontok

Solsky szerint a gazdálkodók a háború okozta forráshiány és az export nehézségei miatt spóroltak, és gyengébb minőségű búzamagot kellett használniuk.

Elmondta, hogy az őszi búza eddig komolyabb károk nélkül vészelte át a telet, de a jövőbeni betakarítás minősége nem tisztázott.

Az ukrán gazdálkodók bevételei jelentősen csökkentek a 2022-es és 2023-as termés exportjának nehézségei miatt, amelyek a tengeri kikötők korlátozott szállítási kapacitása és a szárazföldi folyosók használatának költséges logisztikája miatt következtek be.

Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy megőrizze mezőgazdasági iparát. Oroszország teljes körű inváziója előtt Ukrajna volt a világ negyedik legnagyobb gabonabeszállítója, és értékben az árucikk a teljes ukrán export felét tette ki.

Ukrajnában a háború előtt csaknem 110 millió tonna gabonát és olajos magvat takarítottak be, de 2023-ban a kombinált betakarítás valamivel több mint 81 millió tonnára esett, mivel a terület nagy részét megszállták vagy bányászták.

(Forrás: reuters.com)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás