Az elmúlt hét meleg és többnyire száraz időjárása tovább súlyosbította a július eleje óta tartó aszályt Magyarországon. Az ország területének kétharmadát jelenleg súlyos vagy jelentős aszály sújtja. A nyári kapásnövények terméskilátásain már egy nagyobb eső sem segítene, de a repce vetéséhez sürgősen szükség lenne csapadékra. Az előttünk álló héten azonban továbbra is kevés helyen várható jelentős eső, a nyár utolsó hete folytatja a meleg és száraz időszakot, keddre és a hétvégére elszórtan lehet számítani záporokra, zivatarokra.

Az előző hét elején még helyenként előfordultak záporok és zivatarok, de ezekből a csapadék csak néhány területen haladta meg a 10 mm-t. A hét második felében már anticiklon alakította időjárásunkat, és országszerte száraz idő uralkodott. Az elmúlt harminc nap során záporos és száraz időszakok váltakoztak, az Alföld déli és középső részén azonban nagy területeken 10 mm alatti csapadékösszegek voltak jellemzőek, míg az ország északnyugati részein 30 mm-t meghaladó csapadékot mértek. Az augusztusi csapadékmennyiség is 20-60 mm-rel maradt el a sokéves átlagtól, így a 90 napos csapadékösszeg nagy területen 60 mm-t meghaladó hiányt mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest.

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint augusztus 26-án Magyarországon

Az augusztus közepén csapadékot kapott északi, keleti és délnyugati területeken a talaj felszíni és középső rétegei még megfelelően nedvesek, de fél méternél mélyebben országszerte kritikus a helyzet. Az Alföldön és a Dunántúl nagy részén a talaj felső egy méteres rétege 30%-nál is kevesebb nedvességet tartalmaz, ami a növények számára felvehető vízmennyiséget illeti. Az aszály területi kiterjedése és intenzitása az előző héthez képest tovább nőtt - olvastuk a HungaroMet agrometeorológiai elemzésében.

A múlt hét közepén a hőmérséklet átmenetileg visszaesett, csütörtökön országszerte 30 fok alatt maradtak a maximumok, északkeleten péntek hajnalban 10 fok közelébe hűlt a levegő. Péntektől azonban visszatért a hőség, a nappali csúcshőmérsékletek elérték a 35 fokot, éjszakánként pedig 15-20 fok között alakultak az értékek.

A növényzet körülbelül három héttel előrébb jár a szokásos fejlődési üteméhez képest, amit az aszály tovább fokoz. A napraforgó és a kukorica állományok már a növényszáradás fázisában vannak, utóbbi növény sok helyen már teljesen elszáradt, míg a napraforgónál még található zöld levél. A legfrissebb műholdas mérések szerint, bár az idei állományok jobban állnak, mint a 2022-es rendkívüli aszály idején, az optimálistól így is messze elmaradnak. A növényszáradás a kukoricánál különösen korán kezdődött, és a virágzás, szemképződés fázisában tapasztalt csapadékhiány miatt az öntözés nélküli területeken gyenge termésátlagokra lehet számítani.

Az őszi káposztarepce vetése lassan aktuálissá válik, azonban a talaj nedvességviszonyai csak az ország északi részén kielégítőek, míg az Alföld jelentős részén a talajréteg száraz és poros.

Az elmúlt hét második felében a száraz időjárás miatt a növényállományok rövid ideig maradtak nedvesek, és a párás időszakok is alig voltak mérhetőek, ami a gombás megbetegedések kialakulásának kedvezőtlen volt.

Az NDVI vegetációs index az évszaknak megfelelően még magas értéket mutat, de folyamatosan csökken. A természetes vegetáció gyorsan veszít zöld tömegéből, az aszály hatása már az erdőkre is kiterjed, míg a szántóföldi növények július óta száradásnak indultak. A csapadékhiányos időjárás ezt a folyamatot tovább gyorsította, így az ország jelentős területein, különösen az Alföldön és a Dunántúl keleti részein, az átlagosnál sokkal kevesebb a zöld tömeg.

A kukoricatermesztésben használt 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg 1420 és 1590 foknap között alakul, és tovább nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi, valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál 160-290 foknappal magasabb, a sokéves átlagnál pedig 150-240 foknappal haladja meg. Ez azt jelenti, hogy a vegetáció körülbelül három héttel előrébb tart a fejlődésben a szokásosnál.

A következő héten is folytatódik a meleg és száraz idő. Elszórtan záporok és zivatarok fordulhatnak elő keddig főként a Dunántúlon, majd kedden napközben a keleti és középső országrészben. A hét közepére száraz idő várható, majd a hétvégére kissé nő a záporok, zivatarok esélye. Összességében azonban az ország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A hőmérséklet a hét elején átmenetileg 1-2 fokkal visszaesik egy gyenge hidegfront hatására, de a hét közepétől ismét 31-36 fokos csúcsértékekre kell számítani, éjszakánként pedig 15-20 fok között marad a hőmérséklet.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Új szabályok az importált gyümölcsökkel kapcsolatos vízhasználatról

2024.09.13.

Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) az év elején új szabályokat írt elő a betakarítás előtti mezőgazdasági víz felhasználására vonatkozóan, az Egyesült Államokba exportált friss termékek esetében.

Megvan a NAK új elnöke: helyettes államtitkár vállalta a köztestület vezetését

2024.09.13.

A NAK új elnöke, Papp Zsolt György 1981-ben született, gyakorló gazdálkodó, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte

1901 óta a legmelegebb nyár volt az idei - mutatjuk a letaglózó részleteket

2024.09.13.

A HungaroMet legfrissebb adatai alapján a 2024-es nyár az eddigi legmelegebb volt 1901 óta, a középhőmérséklet országosan 2,7 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot. Több hőhullámot is tapasztaltak, és mind júliusban, mind augusztusban a maximumhőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Fájdalmasan nagyra nyílik az agrárolló, apad a pénzmennyiség a mezőgazdaságban

2024.09.13.

Súlyos képet mutatott a magyar mezőgazdaság stabilitásáról és jövedelmi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati jelentése.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

4 megyében ma elkél a gumicsizma és gumicsónak, viharos szél is lesz

2024.09.13.

Ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

MTZ 820

Hitelesített telefonszám

5 300 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gaspardo MTE 300 R 6

Hitelesített telefonszám

3 750 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás