A csapadékhiány és a magas inputárak miatt elodázzák a döntéseket a magyar gazdálkodók, így csúszásban vannak az őszi vetési munkálatok. Az input anyag, vetőmag beszerzések késleltetése miatt félő hogy a kereslet egy időben jelenik majd meg a piacon, ami ellátási problémákhoz vezethet. Mindezen problémákról, valamint az aszályhelyzet okozta nehézségek megoldásáról Vázsonyi Lászlóval a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnökével beszélgettünk.

Milyen most a hangulat a magyar mezőgazdaságban?

Jelenleg a kivárás jellemzi a hazai agráriumot. A csapadékhiány miatt nagyon szárazak a talajok, emiatt csúszik az őszi vetés és zsákban maradtak a vetőmagok. Ilyen aszályos körülmények között nagyon nehéz vetni, és már most látjuk, hogy a repce vetőmag a zsákban maradt. Október elején a repcét pedig már nem lehet elvetni, mert hiányozni fog a szükséges hőösszeg a kifejlődéshez. Közép-Magyarországon és az Alföldön a legkritikus a helyzet. Az őszi növényeket ugyanakkor nem lehet elhagyni, mert tavasszal nem lehet 3 millió hektár kapásnövény.

Általános bizonytalanság uralkodik a gazdálkodók körében Nem tudják, hogy a learatott terményt mikor és milyen áron adják el, illetve megjósolhatatlan a kukorica várható mennyisége is.

A másik jelenség, ami lassítja a folyamatokat, az inputanyagok magas ára. Jellemzően itt is kivárnak a beszerzéssel a gazdák, ezért visszaestek az elővásárlások. A legtöbb termelő úgy gondolja, hogy ilyen magas áron 2-4 hónap múlva is lehet majd vásárolni.

A termelők – természetesen - örülnek a magas terményáraknak, de ha ez megjelenik a vetőmagárakban, input anyag és a növényvédő szer árakban, azt nem fogadják el. Sokan nem fognak 150-200 ezer forintért kalászos vetőmagot venni, hanem csávázás után visszavetik a saját terményt. Ez pedig később majd problémát okoz, mert a visszavetéstől nem lehet csúcsteljesítményt elvárni.

Napraforgó 2021 augusztus- Kisvárda. Folyékony NPK és talajjavítás után.Öröm ránézni

Miért nem előnyös ez a hozzáállás?

A gyártóknak és forgalmazóknak problémát okoz, hogy hiányzik az előtervezés és egyre magasabb a a prompt vásárlások aránya. A gazdálkodók a döntés után 2-5 nap múlva már szeretnének hozzájutni a megrendelt termékekhez, ennek azonban nem tud megfelelni a gyártás és a logisztika. Az általunk gyártott folyékony NPK-hoz, például, az alapanyag különböző forrásból érkeznek, amit lehetetlen hirtelen és egyszerre megjelenő megrendelési volumenek mellett összehangolni. Márpedig a keresleti csúcs valószínűleg egyszerre jelenik majd meg, azt senki nem tudja lekezelni. Átmeneti hiány alakulhat ki és lesznek, akik hoppon maradnak. A nagy gyártók nem tudnak tervezni a magyar piacra, ezért félő, hogy a kapacitásaikat máshol értékesítik.

Az inputköltségeket érdemes racionalizálni. Kevesebb tápanyaggal is lehet jó termésátlagokat elérni, ha figyeljük a fejlesztéseket. Sajnos a gazdálkodók nehezen látják be a talajok vízmegtartó képességének javításának szükségességét. Pedig nagy valószínűséggel jövőre is aszályos idő lesz, hosszabb vagy rövidebb ideig. Ezért el kell elérni, hogy a talaj, a földünk jó állapotban legyen, szolgáltasson vizet és tápanyagot, lehessen rajta dolgozni/teemelni.

Repce (4,1 tonna/ha), 2021-ben Folyékony NPK és meszezés után

Ilyen körülmények között mi lehet a megoldás?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol, például, vinasz-melaszt vagy folyékony műtrágyát alkalmaznak, sokkal jobb állapotban vannak a növények, tovább bírják az aszályt. Ez pedig azért van, mert a talaj biológiailag javul, több és többféle tápanyagot szolgáltat. A növény gyökere korábban átjárja a talajt a vízért és tápanyagért. Az erős lombozat árnyékolja a felszínt, tehát hűti is. Egyre több termelőnek technológiát kellene váltani és nem abban bízni, hogy előbb-utóbb majd lesz eső.

Beszélne egy kicsit részletesebben a melasz használatáról?

A melasz a cukorgyártás mellékterméke, amit néhány partnerünk kísérletként tett ki a földjére, hogy megvizsgálja, milyen hatása van. Kiderült, hogy 15-30-%-os termésnövekedést is lehetett elérni vele, miközben a talaj is művelhetőbbé vált. A melasz-vinasz gyorsan felpörgeti a talajt és vitaminokat, nyomelemeket, aminosavakat is juttat a talajba. Túlzásba azonban nem kell vinni, mert semmiből sem jó a sok. Lassan kell változtatni, és más tápanyaggal vagy egyéb talajjavító anyaggal (pl .mésszel) kiegészíteni a melasz-vinasz alapú talajjavítást.

Ilyen talajon mit várunk a kukoricától? Fejér megye, 2021 június

Milyen lombtrágyákat ajánlanának Önök a kínálatukból?

Azért hoztunk létre a különböző kultúrákra, repcére, kukoricása, kalászosra, ... stb a komplex lombtrágyáinkat, mert minden évben sok száz levelet analizálunk és látjuk a tápanyaghiányokat.

A Vulcanagro Kft. egy termékfejlesztő cég is, ezért folyamatosan, az igényeknek megfelelően változtatjuk a hatóanyagot. A komplex lombtrágyáink használata azért előnyös, mert tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot is, de vannak benne az adott növénynek szükséges mikroelemek is. Pont úgy állítjuk össze a rengeteg levélanalízis alapján, amire egy magyarországi gazdálkodó növényének az adott növekedési fázisban szüksége van.

Annak tudatában, hogy sokan kivárnak a beszerzésekkel, hogyan sikerült a VulcanAgro számára az év eddigi időszaka?

A júliusi eladási akciónkban a valaha volt legmagasabb értékesítési számokat értük el és azóta is erős a kereslet. A granulált mész és kén eladásaink növekednek de kirobbanó mértékben a szerves anyag alapú folyékony NPK. Minden telephelyünk, még a nemrég megnyitott mezőszilasi is ebben az időszakban folyékony NPK-t gyárt.

Mi lehet ennek az óriási felfutásnak az oka?

Ez két dolognak köszönhető. Egyrészt a gazdálkodók látják, hogy az oldott és összetettebb tartalmú műtrágya, ami nemcsak nitrogént tartalmaz, hosszú távon jobban működik. Egy folyékony változat flexibilisebb, mint a szilárd műtrágya. A nitrogénoldatba tehetünk ként, mikroelemet, egy folyékony NPK-ba tehetünk több foszfort és/vagy káliumot, ként, cinket vagy magnéziumot. És árban ma már nem drágábbak a hagyományos változatnál.

A másik ok pedig arra a tényre vezethető vissza, hogy a száraz talajban éhezik a növény. A genetikája arra ösztönzi, hogy fejlődjön, de ha szilárd műtrágyát teszünk ki - víz hiányában - nem tudja azt hasznosítani. A növekedés másik oka, pedig a cég gyártási kapacitásának növelése, és a személyi állomány gyarapodása. Egyre több és komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező kolléga csatlakozik hozzánk és választja hivatássá a VulcanAgro Kft-t.

(x)

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás