Változik a Magyar Élelmiszerkönyv: a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot is érinti
A Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik az Agrárminisztérium, a változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás többek között érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.
A kormány és a sajtkészítők közös feladata a magyar sajtkultúra fejlesztése, a magyar sajtkülönlegességek bemutatása; "a magyar sajt közös ügyünk" - mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára a VII. Magyar Sajtmustra megnyitóján Budapesten. Feldman Zsolt a Magyar Sajtkészítők Egyesülete által szervezett rendezvényen mondta el azt is, hogy fontos a minőségi kézműves sajtok készítőinek támogatása, akik elsősorban rövid ellátási láncban, közvetlen értékesítéssel szeretnék elérni a vásárlókat. Ezért a következő időszakban pályázat útján nyújtanak majd segítséget az ő beruházásaikhoz - írta az Agrárminisztérium közleménye.
Az államtitkár azt is elmondta, hogy az Agrárminisztérium a Magyar Élelmiszerkönyv módosításán dolgozik, a következő időszakban életbe lépő változások a magyar sajtágazat eredményességét, illetve a magyar tejtermelők és sajtkészítők munkájának könnyítését szolgálják. Az új szabályozás egyebek mellett érinti majd a legnépszerűbb és legismertebb magyar sajtot, a trappistát is.
Hirdetés
A trappista jelenlegi meghatározása az Élelmiszerkönyvben:
A Trappista sajt tehéntejből, tejsavbaktérium-színtenyészet és alvasztóenzim, esetleg kalcium-klorid, kálium- vagy nátrium-nitrát és természetes színezék hozzáadásával készített, sózott, érlelt, jellegzetes érzékszervi tulajdonságú, oltós alvasztású, félkemény, erjedési lyukas sajt - írja az Élelmiszerkönyv.
Felhasználható anyagok:
- a) tehéntej, tejsűrítmény vagy ezek keverékei,
- b) részben fölözött tej, soványtej vagy ezek keverékei,
- c) tejszín,
- d) tejpor,
- e) tejfehérje-koncentrátumok,
- f) tejsavbaktérium-színtenyészetek,
- g) alvasztóenzim,
- h) ivóvíz,
- i) étkezési só,
- j) kalcium-klorid,
- k) kálium- vagy nátrium-nitrát (A kálium- vagy a nátrium-nitrát mennyisége a sajttejben nátrium-nitritben kifejezve maximum 75 mg/kg vagy ennek megfelelő mennyiség lehet, ha a hozzáadás a savó eltávolítását és a víz hozzáadását követően történik.),
- l) természetes színezék: béta-karotin.
A megnyitó után hirdették ki az eseményhez kapcsolódó sajtverseny eredményét. Az elbírált sajtok készítői termékeik értékelésekor arany, ezüst és bronz minősítésről szóló oklevelet vehettek át. Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének általános alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy a VII. Magyar Sajtmustrán sajtkészítők, többnyire mikro, kis- és közepes vállalkozások képviseltették magukat termékeikkel.
A Magyar Sajtmustra
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013-ban rendezte meg először a Magyar Sajtmustrát. A rendezvény idén Budafokon a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között várta a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit. A két napos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhattak a látogatók; és ami a legfontosabb: megismerhették és kérdezhették a sajtkészítőket.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Toxinos kukorica és alacsony fehérjetartalmú búza – mit hoz a jövő?
Az idei év kihívásai a mezőgazdaságban nemcsak a mennyiségi termésadatokban, hanem a minőségben is megmutatkoztak. A búza fehérjetartalma és a kukorica toxinfertőzöttsége jelentős kérdéseket vet fel a következő szezonra nézve. Párkányi Gábor, a Mertcontrol ügyvezető igazgatója részletesen bemutatja az idei termés minőségét és a jövőbeni kilátásokat.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.000 hirdetés 71 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés