A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak. A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A keddi nyitórendezvényen Bozzay Péter, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket. Majd dr. Nobilis Márton, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy kiemelt jelentőségű, hogy jó minőségű, biztonságos és hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára. A magyar kormány kiemelten támogatja a helyi termékek értékesítését, ennek egyik fontos mutatója, hogy a közétkeztetésben a regionális élelmiszerek arányát 2023-tól 80%-ra emelték.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik az Elekes Méhészet tulajdonosaival a „Helyi termék” rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Támogatás a hazai termelőknek

Fontosnak tartjuk a hazai termelők munkáját, ezért mindent megteszünk azért, hogy a közétkeztetésbe és a vendéglátásba minél több hazai élelmiszer kerüljön – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A „Helyi termékek” programsorozat megnyitóján, a Herman Ottó Intézetben, Budapesten, szép időben rendezett eseményen az államtitkár kiemelte, a helyi termelők azok, akikkel lehet személyes kapcsolatot építeni, akikre büszkék lehetünk, mert hozzájárulnak a kulturális örökségünk megőrzéséhez. Népszerűsítik a magyar ízeket, és a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat. Ezen termékek megvásárlásával segítjük a vidéki termelők gyors piacra jutását. A kormány ezért is nyújtott többször támogatást a piacoknak.

Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára találkozik a Hontról érkező Kutyori konyha szörpjeivel és lekvárjaival, valamint a készítőivel a „Helyi termék” rendezvénysorozat budapesti nyitóeseményén - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Dr. Nobilis Márton kitért arra is, hogy hazánk 20 millió ember ellátására képes és ezt a teljesítményét hosszú távon is meg kell őrizni. A helyi termelők mellett lesznek nemzeti bajnokaink. Ezek olyan magyar cégek, amelyek nem csak a hazai piacot tudják ellátni, hanem képesek a nagy mennyiségű élelmiszerexportra is. Az államtitkár kiemelte, mindig ott állnak a kicsi, a közepes és a nagy élelmiszeripari vállalkozások mellett. Kiemelt figyelmet fordítanak a hazai termelőkre, mert a legfontosabb, hogy jó mindig minőségű, biztonságos, illetve hazai élelmiszer kerüljön a magyar családok asztalára.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezért fontos a változtatás a vidéki termelők számára

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról való Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a rövid ellátási láncok (REL) népszerűsítése környezetterhelési és egészségügyi szempontok miatt rendkívül fontos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bemutatott kutatás szerint az Európában elfogyasztott baromfihús 49%-a brazil, 29%-a thaiföldi forrásból származik.

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Egyházasfaluról érkező Derdák Gábor, a Nemzeti Agrárkamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője elmondta, hogy a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezt a tendenciát kell megfordítani az elkövetkezendő időszakban. Ezzel a céllal, a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatására az Agrárkamara 2022-ben Helyi termék kézikönyvben foglalta össze a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat. 

A rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi - ismertette az óvári gazdász, precíziós mezőgazdasági szakmérnök.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat nyitórendezvényét. A szakemberek, a gazdálkodók és az érdeklődők 2023. április 25-én, Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban találkoztak - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Ezután Simon Erika, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt. Rámutatott arra, hogy az élelmiszeripar Magyarországon dinamikusan fejlődik. Duális szerkezet jellemző rá a REL területén is, azaz a mikro-, kis- vállalkozások mellett a nagyvállalati szereplők is jelen vannak ebben a szegmensben.

Simon Erika, az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

A megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról hallgathattak meg előadást a konferencia résztvevői ezt követően Kemenczei Ágnestől, az Agrármisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának élelmiszerbiztonsági szakértőjétől, aki  áttekintést adott a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is.

Majd a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. 

Növelni a rövid ellátási láncok arányát a kereskedelemben

Kiemelte pozitív példaként a francia gyakorlatot, ahol a termelők 28%-a a rövid ellátási láncokon keresztül értékesít, míg Magyarországon ez csupán 7%. Az Egyesület célja, hogy ezt a számot hatékonyan növelni tudják. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján. Továbbá hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

Budapesten, a Herman Ottó Konferencia Központban kezdődött négy eseményből álló rendezvénysorozat, melynek célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról - Fotó: Magro.hu, CSZS, Budatétény

Két jó helyi gyakorlat bemutatója

A rendezvénysorozat első állomásának záró szekciójában két helyi jó gyakorlatot mutattak be olyan szervezők és termelők, akik a helyi értékesítés iskolapéldái hazánkban.

  • Elsőként a Fazékba! bevásárló közösség mutatkozott be, akik újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést: teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.
  • A MagosVölgy Ökológiai Gazdaság működő jó gyakorlatát Dezsény Zoltán tulajdonos mutatta be a rendezvény résztvevőinek. A Nógrád vármegyei zöldségtermesztő gazdaságban környezeti-, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaságot működtetnek. Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak  8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szem előtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak Terényben.

Az előadásokat követően a résztvevőknek alkalmuk volt arra, hogy feltegyék kérdéseiket az előadók, szervezők felé, beszélgessenek egymással az aktualitásokról, a jövőbeni feladatokról, valamint hogy új kapcsolatokat létesítsenek egymással a hatékonyabb együttműködés érdekében.

A nyitórendezvényen bemutatkoztak kézműves kistermelők, a konferencia résztvevői tüzes chilitermékeket kóstolhattak Bogi Ínyenc Világától, házi készítésű sajtokból kaphattak ízelítőt  Maszlik Zoltántól. Bemutatkoztak a csomagolásmentes boltok a CSOMBÉK Egyesület jóvoltából. A Kutyori konyha frissítő szörpjeit és lekvárjait kínálta, kiváló minőségű magyar mézeket hozott az Elekes Méhészet, valamint kiállított a Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete és a Tatai Pincészet is. A hagyományos magyar ízvilágú füstölt árukat a Tüsi hús hozta el, a kézműves csokoládékat Lindauer Ákos, igazi kuriózumként pedig sáfrányos termékeket mutatott be a Sáfrány és Gyümölcs.

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein a nyitórendezvényhez hasonlóan színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

További helyszínek és időpontok:

  • 2023. május 3. Pannonhalma
  • 2023. május 9. Paks
  • 2023. május 11. Hajdúböszörmény

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el. A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon található.


Szerkesztette:

Csurja Zsolt

gödöllői gazdász

óvári precíziós mezőgazdasági szakmérnök

Megosztás

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás