Egyre több őstermelővel lehet találkozni a nyár folyamán a piacokon, ezért érdemes áttekinteni az őstermelői értékesítés vonatkozó előírásait is. 2021. január elsejétől hatályba lépett az új, családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény és ezt követően az annak végrehajtására kiadott 665/2020. kormányrendelet. Ezek átfogóan szabályozzák a mezőgazdasági tevékenységet folytatók esetében az ellenőrzéssel kapcsolatos rendelkezéseket, valamint az őstermelői értékesítés szabályait is.

A mezőgazdasági őstermelő kizárólag azt a terméket értékesítheti, amit a saját gazdaságában állított elő és az szerepel az őstermelői nyilvántartásban - írta az Adózóna. Az őstermelő nevében kizárólag közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja árulhat, családi gazdaságok esetében a tagok és az alkalmazottak értékesíthetnek. Az árusítás helyén kötelező jól látható módon kihelyezni a „saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint az őstermelő FELIR és Nébih tevékenységazonosítóját.

Változtak az őstermelői értékesítés szabályai - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szegi

A mezőgazdasági igazgatási szerv (Nébih) ellenőrzi az őstermelő tevékenységét, a mezőgazdasági őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok és nyilatkozatok valódiságát, valamint az őstermelői tevékenység során előállított termékek értékesítésének jogszerűségét.

Ezek a büntetések, ha jogsértés történik az őstermelői értékesítés során

Amennyiben az őstermelő a tevékenységét nem jogszerűen és az előírásoknak megfelelően folytatja, legfeljebb 500 ezer forint bírsággal sújthatja a Nébih. Ezen kívül elrendelheti a termék forgalomból való kivonását, a saját költségre történő megsemmisítését, valamint 5 évre eltilthatja tevékenységétől az őstermelőt.

A kiszabható bírság mértéke:
  • legfeljebb 500 ezer forint, ha
  • az őstermelői tevékenységre vonatkozó adatok és az őstermelői nyilvántartásban szereplő adatok eltérnek,
  • a mezőgazdasági őstermelő által értékesíteni kívánt vagy értékesített termék mennyisége legalább 20 százalékkal több mint amennyit a saját gazdasága adatai alapján lehetősége lenne termelni,
  • az őstermelői nyilvántartásba be nem jelentett termék értékesítést,
  • a nyilvántartásban szereplő terméket felvásárolja és sajátként értékesíti.
legfeljebb 100 000 forint, 
  • ha az őstermelő árusításkor elmulasztja feltüntetni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, a FELIR, vagy a Nébih tevékenységazonosítót.

Megosztás

További híreink

A Duna-Tisza köze, Csongrád és Békés lehet az idei év vesztese

2024.07.10.

Az aratásra kedvező a száraz és meleg időjárás, azonban az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek esőre lenne szüksége. A héten kicsi a csapadék esélye, a forróság azonban szombatig csak fokozódik.

Még lehet jelentkezni az “Interaktív innováció és hálózatosodás” című NAK-AKI képzésre

2024.07.10.

A fejlődés mozgatórugói: interaktív innováció és hálózatosodás címmel a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara (NAK) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) – a nemzeti Közös Agrárpolitika hálózat keretében - újabb tréninget szervez mezőgazdasági szaktanácsadók és erdészeti szakirányítók részére.

Már látszik, mikor érhet véget a trópusi forróság

2024.07.10.

A mostani számítások szerint a július 20-ával kezdődődő hétvégén néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, ez azonban csupán azt jelenti majd valószínűleg, hogy 40-ről 30 fok környékére esik vissza.

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás