A német Agrarheute portál igyekezett választ keresni arra, miért háromszor olyan drága a zab alapú tejhelyettesítő, mint a tehéntej. Nem a zab ellen érveltek, de az alapanyag árával egészen biztosan nem indokolható a tehéntej és a zabital ára közötti háromszoros különbség. A zabitalok 90-95 százaléka víz, és a fennmaradó maximum 10 százalék zabért sem kell túlságosan sok pénzt fizetniük a gyártóknak.

Az Agrarheute cikkét a Magyar Mezőgazdaság szemlézte, eszerint mire a zabtej néven ismert végtermék a németországi áruházak polcaira kerül, 2,0-2,40 euró lesz a literenkénti ára, az ízesített verzióké akár 2,50 is. Miközben a sima 1,5 százalékos tehéntejet 65 centért, a 3,5 százalékosat 75 centért meg lehet venni, a biotej literára 1 euró, az alpesi tejé 1,30. A termelőktől mindehhez a normál nyers tejet 35 centért veszik át, a biotejet 49 centért, egyik sem fedezi a termelési költséget.

Van igény a tehéntejnél háromszor drágább zab alapú tejhelyettesítőkre

Az összetevők sem magyarázzák a háromszoros árat

A táplálkozási szempontból hasznos összetevőket nézve sem versenyképes a zabital a tehéntejjel. Kalória tekintetében nem vonzóbb, mint a tej, viszont nincs benne egyebek között sem kalcium, sem vitaminok, ezeket mind utólag kell pótolni. Tehát sem az összetevők ára, sem az előállítás költsége nem indokolja az árkülönbséget, de még a termék egészséges volta sem. A cikk szerint valamennyit minden bizonnyal számít, hogy Németországban a tehéntej áfája 7, a növényi tejhelyettesítőké pedig 19 százalék, a háromszoros különbséget akkor sem indokolja, és sok országban amúgy sincs ilyen eltérés az általános forgalmi adóban. A legvalószínűbb, hogy egyszerűen a „vegán” logó miatt szárnyal a termék kereslete olyan mértékben, hogy minden probléma nélkül el lehet érte kérni a háromszoros árat - írták.

Így készül a zabtej

A zabtej vízben áztatott zabból készül. Amikor a zab már teljesen kiázott, a létrejött anyagot megkeverik, utána pedig átszűrik. Ezáltal rendkívül krémes állagot kapnak, amely nagyszerűen felhasználható latte-ba, de akár süteményekbe is. Édeskés ízét a benne található természetes cukroknak köszönheti. A különböző márkák különböző elkészítési módokat alkalmaznak, de mindannyian enzimeket adnak hozzá, hogy lebontsák a keményítőt. Pasztörizálás és dobozolás előtt pedig különböző vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsítják a tápértékét, főként D-vitaminnal és kalciummal - írta a Wellandfit.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás