Magyarországon még nincs igazi klímaváltozás elleni terv és a gazdák sem sokat tudnak tenni az őket veszélyeztető káros hatásokkal szemben. Ezen a helyzeten próbál segíteni egy most kiírt támogatás, amelyre egyénileg és kollektívan is lehet pályázni.

Az éghajlatváltozás a mezőgazdaságot sem kerüli ki, komoly, az esetek többségében negatív hatással van a növénytermesztésre. A szélsőséges időjárási jelenségek (téli és tavaszi fagykár, hirtelen lezúduló jelentős mennyiségű csapadék, viharkár, jégkár) évről-évre komoly károkat okoznak a gabona-, olajnövény- és kertészeti termelésünk alakulásában. Ez jelentős hatással van az egész ágazat kibocsátására versenyképességére és jövőbeni eltartó képességére.

Hazánk ebből a szempontból kifejezetten rossz helyzetben van. A környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, valamint a kármegelőző és - mérséklő tevékenység elmaradott térségünkben. Ez részben az ágazat gyenge finanszírozásának és a kármegelőző beruházások magas költségének, valamint a termelő beruházások elsőbbségének köszönhető.

Támogatással segítik a gazdákat az éghajlatváltozás hatásainak kivédésére
 

Ezen helyzet javítása érdekében írták ki most az „Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása” elnevezésű pályázatot, melynek keretében várhatóan 210 projektet tudnak majd támogatni.

A mezőgazdasági üzemekben megvalósuló kockázatmegelőzés és- kezelés támogatására összesen 4,72 milliárd forint áll rendelkezésre. Egyéni projektek esetén maximum 20 millió, kollektív projekt esetén maximum 100 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a pályázók a rendelkezésre álló forrás erejéig.

Előleget is kaphatnak a győztesek. Akik megfelelnek az előleg-kifizetés kritériumainak, az elnyert összeg 50 százalékának kifizetését kérvényezhetik előleg címen.

A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától 2018. december 18. napjáig van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:

  • január 19.
  • február 20.
  • március 20.
  • június 19.
  • szeptember 19.
  • december 19.
  • március 19.
  • június 19.
  • szeptember 19.
  • december 18.

Támogatási kérelmet kizárólag az ügyfél-azonosítóval rendelkező támogatást igénylő nyújthat be, az MVH http://www.mvh.gov.hu elektronikus felületén.

A részletes pályázati felhívás IDE kattintva tölthető le!

Forrás: mvh.gov.hu

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás