Hirdetés
Van szerepe a cirokból készült italoknak, az olaszok már isszák is
A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital. A termékben összesen 15 százalék arányban található biogazdálkodásban termesztett cirok. A folyamat teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal valósul meg.
A Sorghum ID anyagát szemléztük.
Egyszerű recept, minőségi cirokból
“Keverjünk össze vizet, cirokot és egy kis sót, és máris kész egy kellemes ízű, enyhén édes, mogyorós ízű ital.” Ezt a receptet az olasz Materviva SpA cég találta ki. A Salvia márkanevű termék 2024 novembere óta kapható a kiskereskedelmi forgalomban. Ami a receptúrát illeti, az italban 15 százalék arányban található cirok.
Hirdetés
„De nem ám akármilyen cirok! Ez bio, olasz hántolt cirok, teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal” – mondta Monia Caramma, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó kutató, aki részt vett ennek a cirokfajtának a beszerzésében.
Sűrítő- és adalékanyagok nélkül készül
Ez a cirokital egy innovatív technológiai folyamat eredménye, amelynek egyik szakasza a zselatinizálás. A zselatinizáló eljárás során a gabonát gőz segítségével magas hőmérsékleten felmelegítik, hogy a keményítő és a fehérjék szerkezete megváltozzon. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy se sűrítő-, se pedig adalékanyagot se kelljen felhasználni a gyártás során.
“Az egészségükre egyre nagyobb figyelmet fordító fogyasztók szemében ezek rendkívül fontos tényezők. Az egészségtudatos fogyasztók egyre kevésbé keresik a magolajokat, különösen a napraforgóolajat tartalmazó italokat, éppen az Omega 3 és 6 közötti egyensúlyhiány miatt. Bár számos ipari eljárás során a gyártók mesterséges aromákat és sűrítőanyagokat, például xantángumit, guart vagy szentjánoskenyeret használnak a receptjeikben, a fogyasztók köszönik szépen, de ezekből már nem kérnek” - fogalmazott Monia Caramma.
Biogazdálkodásból származó, egészséges és fenntartható cirokital
A Materviva SpA számára alapvető, hogy a termékek címkéi tökéletesen átláthatóak legyenek, és hangsúlyt fektet az összetevők eredetének nyomon követhetőségére. „A fogyasztók az átláthatóságnak köszönhetően megalapozott döntéseket hozhatnak” – mondta Monia.
A környezetterhelés és a helyi gazdák támogatása
„A cirkot helyi gazdáktól szerezzük be, hogy támogassuk a helyi mezőgazdaság fejlődését, miközben a helyi gazdák tudása minket erősít. Ami a cirok kiválasztását illeti az italreceptúrában, Monia rámutatott, hogy ez a cirokmag alacsony nikkeltartalmának köszönhetően támogatja az egészséget: ez a tulajdonsága ugyanis előnyös az allergiás vagy intoleráns emberek számára. Ráadásul ez a növény nagyon kevés vizet és inputanyagot igényel, ezért kíméletes a környezettel is. Ellentétben például a mandulával, amelynek termesztéséhez nagy mennyiségű nitrogénre és vízre van szükség” – magyarázta a kutatónő.
Ami a kókusz alapú italokat illeti, a szállítás, és így a karbonlábnyom, valamint a rovarirtószerek tömeges használata az, amit gyakran kritika tárgya azokkal kapcsolatban. A rizs vagy zab használata rengeteg cukor hozzáadásával jár. Ezért joggal mondható, hogy a növényi alapú italok közül a cirok alapú italok a legfenntarthatóbbak” – fogalmazott Monia Caramma.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Szójázzon velünk, ismerje meg a Karintiával a jövő növényét!
Bíztatjuk Önöket, hogy merjenek a szójatermesztésbe fektetni, mivel ez hosszú távon is stabilabb és fenntarthatóbb megoldást kínál.
Azonnali munkakezdéssel keres értékesítő szaktanácsadót az AGRO.bio
Az AGRO.bio családias csapatának bővítéséhez keres most azonnali munkakezdéssel 1 fő értékesítő szaktanácsadót. Az új munkatárs Jász-Nagykun-Szolnok déli feléért, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékért lesz majd felelős.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatBioNutria Bór lombtrágya, Dánia
Több mint 3.200 hirdetés 144 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés