A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital. A termékben összesen 15 százalék arányban található biogazdálkodásban termesztett cirok. A folyamat teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal valósul meg.

A Sorghum ID anyagát szemléztük.

A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID
A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital - Fotó: Sorghum ID

Egyszerű recept, minőségi cirokból

“Keverjünk össze vizet, cirokot és egy kis sót, és máris kész egy kellemes ízű, enyhén édes, mogyorós ízű ital.” Ezt a receptet az olasz Materviva SpA cég találta ki. A Salvia márkanevű termék 2024 novembere óta kapható a kiskereskedelmi forgalomban. Ami a receptúrát illeti, az italban 15 százalék arányban található cirok. 

„De nem ám akármilyen cirok! Ez bio, olasz hántolt cirok, teljes mértékben nyomon követhető termelési és gyártási lánccal” – mondta Monia Caramma, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó kutató, aki részt vett ennek a cirokfajtának a beszerzésében.

Sűrítő- és adalékanyagok nélkül készül

Ez a cirokital egy innovatív technológiai folyamat eredménye, amelynek egyik szakasza a zselatinizálás. A zselatinizáló eljárás során a gabonát gőz segítségével magas hőmérsékleten felmelegítik, hogy a keményítő és a fehérjék szerkezete megváltozzon. Ez az eljárás lehetővé teszi, hogy se sűrítő-, se pedig adalékanyagot se kelljen felhasználni a gyártás során.

“Az egészségükre egyre nagyobb figyelmet fordító fogyasztók szemében ezek rendkívül fontos tényezők. Az egészségtudatos fogyasztók egyre kevésbé keresik a magolajokat, különösen a napraforgóolajat tartalmazó italokat, éppen az Omega 3 és 6 közötti egyensúlyhiány miatt. Bár számos ipari eljárás során a gyártók mesterséges aromákat és sűrítőanyagokat, például xantángumit, guart vagy szentjánoskenyeret használnak a receptjeikben, a fogyasztók köszönik szépen, de ezekből már nem kérnek” - fogalmazott Monia Caramma.

Biogazdálkodásból származó, egészséges és fenntartható cirokital

A Materviva SpA számára alapvető, hogy a termékek címkéi tökéletesen átláthatóak legyenek, és hangsúlyt fektet az összetevők eredetének nyomon követhetőségére. „A fogyasztók az átláthatóságnak köszönhetően megalapozott döntéseket hozhatnak” – mondta Monia. 

A környezetterhelés és a helyi gazdák támogatása

„A cirkot helyi gazdáktól szerezzük be, hogy támogassuk a helyi mezőgazdaság fejlődését, miközben a helyi gazdák tudása minket erősít. Ami a cirok kiválasztását illeti az italreceptúrában, Monia rámutatott, hogy ez a cirokmag alacsony nikkeltartalmának köszönhetően támogatja az egészséget: ez a tulajdonsága ugyanis előnyös az allergiás vagy intoleráns emberek számára. Ráadásul ez a növény nagyon kevés vizet és inputanyagot igényel, ezért kíméletes a környezettel is. Ellentétben például a mandulával, amelynek termesztéséhez nagy mennyiségű nitrogénre és vízre van szükség” – magyarázta a kutatónő. 

Ami a kókusz alapú italokat illeti, a szállítás, és így a karbonlábnyom, valamint a rovarirtószerek tömeges használata az, amit gyakran kritika tárgya azokkal kapcsolatban. A rizs vagy zab használata rengeteg cukor hozzáadásával jár. Ezért joggal mondható, hogy a növényi alapú italok közül a cirok alapú italok a legfenntarthatóbbak” –  fogalmazott Monia Caramma.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Karácsonyi adománnyal segítette a MATE a rászoruló családok támogatását

2024.12.26.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 1,5 millió forint értékű adománnyal csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet Adventi Adománygyűjtéséhez.

Van szerepe a cirokból készült italoknak, az olaszok már isszák is

2024.12.25.

A 2024-es év őszén megjelent az olasz piacon az első, 100 százalékban bio hántolt cirokból készült ital.

Egyhangú agrárerősítés Európában: a NAK alelnökévé választották Cseh Tibor Andrást

2024.12.25.

Cseh Tibor András személyében új, európai uniós agrárstratégiáért és külkapcsolatokért felelős alelnököt választott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlése.

Félmillió hektárra emelkedhet az ökológiai gazdálkodás hazai területe 2027-re

2024.12.25.

A jövő évtől induló támogatási programok újabb lendületet adhatnak a hazai ökológiai gazdálkodásnak, amelynek a jelenlegi 320 ezer hektáros területe 2027-re akár 500 ezer hektárra is bővülhet.

Minden szereplőnek előnyös technológiát mutatott be a csemegekukorica termesztésben a magyar kutatócsapat

2024.12.24.

Minden szereplőnek előnyös, win-win technológiát mutatott be a csemegekukorica termesztésben a magyar szakembercsapat

Megvannak a Fiatal gazda jogcím részletei

2024.12.24.

Megjelent a Fiatal mezőgazdasági termelők elindulásának és beruházásainak támogatásának tervezete

Partnerhírek
Partner

Szójázzon velünk, ismerje meg a Karintiával a jövő növényét!

2024.12.20.

Bíztatjuk Önöket, hogy merjenek a szójatermesztésbe fektetni, mivel ez hosszú távon is stabilabb és fenntarthatóbb megoldást kínál.

Partner

Azonnali munkakezdéssel keres értékesítő szaktanácsadót az AGRO.bio

2024.12.20.

Az AGRO.bio családias csapatának bővítéséhez keres most azonnali munkakezdéssel 1 fő értékesítő szaktanácsadót. Az új munkatárs Jász-Nagykun-Szolnok déli feléért, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékért lesz majd felelős.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus FD Targonca
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus FD Targonca

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
BioNutria Bór lombtrágya, Dánia
Győr-Moson-Sopron, Győr

BioNutria Bór lombtrágya, Dánia

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.200 hirdetés 144 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás