Olyan termesztőberendezéseket gyárt egy berlini startup vállalat, amelyekkel a szupermarketek és vendéglátóipari egységek folyamatosan friss zöldségekkel és fűszernövényekkel láthatóak el. A fiatal vállalkozók ötletének megvalósítására több nemzetközi befektető összesen 100 millió dollárt adott. A helyben termesztés a bevont tőke nagysága alapján a legnagyobb befektetés, amit az utóbbi években a német agrotech ipar megmozgatott. Mekkora szerepet kaphat a jövő mezőgazdaságában a vertikális gazdaság?

"Az Európában élőknek egyre fontosabb a minőségi, lehetőleg fenntartható gazdaságból származó élelmiszer. Ezt az igényt szolgálja ki a mi technikai megoldásunk" - mondta Osnat Michaeli, az egyik cégalapító. Az Infarm-berendezések külsőre úgy néznek ki, mint egy üvegből készült hűtőszekrény, amelyikben az egyes polcokon - mesterségesen megvilágítva és tápoldatban fejlődnek a növények. Voltaképpen egy kicsinyített vertikális gazdaság létrehozásáról van szó - írja a német Handelsblatt cikkét szemlézve az Agrárszektor.

Szupermarketekben és irodaházakban is zöldségeket termeszt a vertikális gazdaság előnyeit kihasználva a német startup-cég - képünk illusztráció

A gyors növésű zöldségféléket a szupermarketek maguk takarítják be, amiket azonnal értékesítenek. Így nem szállítani és tárolni őket. 3 évig tartott, amíg kifejlesztették a növények automatikus táplálásához és a mesterséges klíma kialakításához szükséges algoritmusokat. Michaeli két társával, Erez és Guy Galonskával eddig 200 Infarm-gépet adott el Németországban. Jellemzően szupermarketek és éttermek vették meg azokat. További 150 berendezés pedig német, luxemburgi, svájci és francia nagykereskedőkhöz került.

https://www.youtube.com/watch?v=ppGp_1_bA3Y

Az újonnan érkező 100 millió dollár tőkével a cégalapítók pedig felgyorsíthatják a gyártást és a terjeszkedést. Eddig negyedévente 50 új berendezést tudtak eladni, innentől azonban az a cél, hogy 3 havonta 350-et értékesítsenek. A nemrég alapított cég 250 munkatársat foglalkoztat. A befektetők szerint a jövő az, hogy a termelés a fogyasztók közelében történik. Az automatizált üvegházak a városban, a felhőkarcolók tetején is működhetnek.

A vertikális gazdaság előnyei a következők:

  • a normál termesztőberendezésekhez képest minimális helyigény
  • nincs növényvédőszer-használat
  • 75 százalékkal kevesebb műtrágya és
  • 95 százalékkal kevesebb víz felhasználása a hagyományos gazdálkodáshoz képest.

Azonban a technika jóval drágább, mint a konvencionális termelés költsége, többek között a világításhoz felhasznált áram miatt. Ezért amíg ezt nem lehet hatékonyabbá tenni, az így megtermelt áru csak kevesek számára megfizethető - írják.

https://www.youtube.com/watch?v=foBOrZe_bhw

Különleges pénzügyi modell a vertikális gazdaságok működtetésére

Maga a termesztőberendezés végig az ő tulajdonukban marad, a bérlő pedig leszüretelt növényenként fizet a használatáért. Az Infarm csapata hetente egyszer kiszáll, hogy elültesse a következő adag növényt. Ezen kívül a berendezés teljesen önállóan, a távolból irányítva dolgozik. Hetente 100-150 növényt termeszt, amelyek darabonként jellemzően 1,30 euróért adhatóak el. Eszerint egy gép havonta 500-700 eurós bevételt generál a szupermarketeknek.

Cikkajánló: Napi 500 kiló saláta lesz a kávézaccból

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás