A városi mezőgazdasági technológiát be kell vetni annak érdekében, hogy 2030-ra a városok gyümölcsének és zöldségének legalább 30 százaléka megtermelhető legyen, ezzel is növelve az élelmiszer-ellenállóképességet. A városi kertekben termés lehet mindenféle friss gyümölcs és zöldség. Ez volt az egyik kulcsfontosságú pont a Tony Blair Institute for Global Change „Hogyan táplálhatják magukat a városok – A tízpontos terv” című jelentésében.

Mind a beltéri vertikális gazdaságok, amelyek talaj helyett hidroponikát alkalmaznak, mind a precíziós üvegházak, amelyek mesterséges intelligenciát használnak a növények elemzésére és a növekedési körülményeik beállítására, egyaránt profitálnak a magas hozamból, a gyakori betakarításból, a csekély vízfogyasztásból, és nem függenek a kültéri termesztési körülményektől. 

Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, és az összes megtermelt élelmiszer 80 százalékát elfogyasztja, így nyilvánvalóan szükséges a friss, egészséges és helyi forrásból származó termés.  (Fotó: Pixabay)

Más gyümölcsökkel is kísérleteznek

Bár leginkább leveles zöldek és szőlőtermések előállítására alkalmasak, a precíziós üvegházakban jelenleg áfonyával, málnával, eperrel és más gyümölcsökkel is kísérleteznek. Ezenkívül a városi kertekben mindenféle friss gyümölcs és zöldség termeszthető.

A hagyományos szezonális módszerekkel történő termesztést számos tényező befolyásolta: klímaváltozás, összetett ellátási láncok, munkaerőhiány, politikai instabilitás és globális válságok. 

Szingapúr már végrehajtotta

Az előrejelzések szerint 2050-re a világ népességének kétharmada városokban fog élni, és az összes megtermelt élelmiszer 80 százalékát elfogyasztja, így nyilvánvalóan szükség van friss, egészséges és helyi forrásból származó gyümölcsökre és zöldségekre. 

Szingapúr már végrehajtotta a „30-szor 30-ra” kezdeményezést, és az európai városok célja az is, hogy 2035-re, illetve 2050-re az élelmiszerek 25%-a (Párizs) és 30%-a (Brüsszel) között növekedjen.

A városi agtech sok energiát használ fel, ezért ideális olyan helyekre, ahol fenntartható energia áll rendelkezésre. A precíziós mezőgazdasági eszközök különösen azokban a városokban használhatók, ahol nagy az élelmiszerimport, és ahol szűkös a munkaerő, valamint a város környéki területeken, ahol hatalmas és olcsóbb a föld.

Mezőgazdasági eszközként kell tekinteni a városi teret

A „ Tízpontos Terv ” egyértelműen kimondja, hogy a városi teret mezőgazdasági eszközként kell tekinteni. A progresszív politika szerepe a korszerűsített politikákon és a kutatás-fejlesztés pénzügyi támogatásán keresztül, valamint a kereskedelmi beruházásokon keresztül, új és meglévő épületek mezőgazdasági felhasználása révén egyaránt kulcsfontosságú a pénzügyi sikereket gátló szakadék áthidalásához. 

Ezenkívül a megfelelő címkézést, valamint az oktatást prioritásként kell kezelni. 

Szárnyalnak a befektetések

Jelenleg az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Városi Mezőgazdasági és Innovációs Termelési Hivatala 10 millió USD támogatást nyújtott, és a Nemzeti Élelmiszer- és Mezőgazdasági Intézet finanszírozza a genomikai kutatásokat.

Az agtech szektor induló vállalkozásaiba történő befektetések szárnyalnak, néhány vállalat tőzsdére megy, és az olyan amerikai vállalatok, mint az Appharvest, a Benson Hill és a Bowery Farming, az ellenőrzött környezetű mezőgazdasági ágazat kulcsszereplői közé tartoznak.

(Forrás: freshfruitportal.com)

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás