Hirdetés
Vázába, nem tányérra! Mérgező virágok, vigyázat!
Sokan talán nem tudják, de a lakásukat ékesítő szobanövények gyakran káros, mérgező – akár halálos – hatással lehetnek. Egyes növénytípusok súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, ha kedvencünk vagy gyermekünk megrágcsálja, elfogyasztja őket. Természetesen a tünetek súlyossága az egyéni érzékenységtől és az elfogyasztott növény mennyiségétől is függ.
Gyöngyvirág
Sokak egyik kedvenc dísznövénye a gyöngyvirág, azt azonban nem mindenki tudja róla, hogy nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagokat, és könnyen okozhatja állatok és emberek (!) halálát is. Mindezek mellett komoly problémát okoz az is, hogy erősen invazív növényről van szó. A gyöngyvirágnak minden része mérgező, így a gyökerei, a virágai, a leveli és a bogyói is. Elfogyasztásuk súlyos bőrgyulladást és akár szívleállást is okozhat. Mérgezést a virágszárak, a levelek megrágása, szopogatása, sőt a víz (!), amelyben a virágot tartjuk is veszélyes lehet. A hatóanyagok a szív izomzatára fejtik ki hatásukat.
![](/public/agronews/an_article_inner/419/75a3902068233cc721fe44be1ccc921e_1.jpeg)
Aranyeső
Az aranyeső gyönyörű virágának köszönhetően közkedvelt növény. Bármely részének elfogyasztása azonban rendkívül mérgező lehet még a kutyák számára is. Ez általában hányás, hasmenés formájában nyilvánul meg, az állat pupillái kitágulnak, és gyakran remeg is. Nagy mennyiségtől akár szívroham vagy légzésleállás is bekövetkezhet. Nemcsak az aranyeső virágainak elfogyasztása okozhat mérgezést, hanem az őszre beérő magok is.
Hirdetés
Nárcisz
A nárciszok többsége tavasszal virágzik, csak néhány faj ősszel. Fontos tudni róluk, hogy mérgező növények. Minden nárciszfaj tartalmazza a mérgező likorin alkaloidot, elsősorban a hagymában, de a levelekben is. A növény levele és a letört szárból kicseppenő nedv bőrizgató hatású. Egy jó alapos kézmosással a tüneteket hamar megszüntethetjük. Komoly mérgezést csak akkor okoz, ha a hagymáját a vöröshagymával tévesztik össze.
Nemcsak a vázába, sokszor a tányérra is kerül virág
Virágokat enni csak elsőre tűnik meghökkentőnek, valójában évezredek óta szerepelnek a táplálkozásunkban. A szegfűszeg is virág – egészen pontosan még ki sem nyílt bimbó –, miként a világ egyik legdrágább fűszere, a sáfrány is. Ha pedig megfáztunk, vagy begyulladt a szemünk, azonnal a kamillateához nyúlunk, és a virág illóolajaival és bioaktív anyagaival segítünk szervezetünknek.
Ahogy a Nébih Szupermenta közleménye írja, a virágok fogyasztása Kínában ősi hagyomány, de régészeti felfedezések is megerősítették, hogy az ókori Róma és Görögország konyháiban is sokfélét használtak belőlük, sőt ezekben az országokban máig az étlapon vannak a színpompás, illatos és ehető virágok.
Csak ismert és ártalmatlan fajtákat fogyasszunk!
A virágok fogyasztásánál a legfontosabb alapelv ugyanaz, mint a gombáknál: csak ismert és ártalmatlan fajtákat fogyasszunk. Sok fogyaszthatónak vélt növény virága mérgező, míg másoknál tudnunk kell, nem permetezték-e pár nappal azelőtt, vagy nem egy poros út mellől származik-e. A fűszernövények virágai szinte kivétel nélkül a fogyasztható csoportba tartoznak, de az alma, a bodza vagy éppen a napraforgó virága is tányérunkra kerülhet, ha megbízható forrásból származik.
A kertekben is gyakran előforduló virágok közül viszont biztosan ártalmas az egészségre többek között a nárcisz (bármely része), a rododendron és a rózsameténg virága, de még a sétányrózsa megkóstolása sem ajánlott! Ha nem vagyunk biztosak abban, fogyasztható-e egy adott virág, kérdezzünk meg szakértőt, akár gyógyszerészt, vagy inkább ne együk meg.
A virágok mostanában a csúcsgasztronómia sztárjainak is számítanak, egyre több helyen tűnnek fel a velük ízesített ételek: kézműves csokoládékon is gyakran találkozhatunk rózsa- vagy ibolyaszirmokkal. A német konyhában ismert és kedvelt például a sűrű palacsintatésztába forgatott és olajban kisütött bodza- és akácvirág. Ezek is csak elsőre tűnnek meglepőnek, hiszen például a bodzavirágszörp nálunk is méretes rajongótáborral rendelkezik, de a Balaton környékén gyakran találkozhatunk más virágok felhasználásával készült élelmiszerekkel, például levendula- vagy éppen rétivirág-szörppel, levendulazselével, levendulás borral, ciderrel.
Mi a dietetikus véleménye a virágok fogyasztásáról?
A Nébih szakemberei Antal Emese dietetikust, szociológust, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetőjét kérdezték.
A virágok és a hozzá tartozó növényi részek fogyasztása a mindennapi étrendünk része. Aki ezt elsőre furcsának találná, az tegye fel magának a kérdést, mikor evett utoljára brokkolit vagy karfiolt? Hiszen ezek is virágbimbók, még ha nem is gondoljuk róluk – kezdi a szakértő.
Azonban a hétköznapi értelemben vett virágok is beilleszthetők a táplálkozásunkba, mint például a napraforgóvirág, az akácvirág, de még az ibolya vagy a százszorszép is. Ezek szó szerint új színt adhatnak például salátáknak, de különleges ízhatást is elérhetünk velük. Bár egyes ehető virágokat a népi gyógyászat gyógyhatásúnak gondol – például a körömvirágnak gyulladáscsökkentő, a sarkantyúvirágnak antimikrobiális hatást tulajdonít – ez a tányérunkon át szinte egyáltalán nem érvényesül, ezért inkább csak különleges fogásként érdemes az ilyen ételekre tekintenünk – összegzi.
A dietetikus szerint a virágok tápanyagtartalma széles skálán mozoghat, de általában kalóriaszegények és – mint növényi részek – rostokban gazdagok. A színüket adó anyagok viszont bizonyítottan antioxidáns hatásúak, azaz gátolják a szabad gyökök káros hatásait, illóolajaik pedig emésztésünket segíthetik. Természetesen minden az elkészítés módján áll vagy bukik: ami a salátánkra szórt szirmokra igaz, az nem áll meg a tésztabundában, bő zsiradékban kisütött virágokra.
Végül pedig néhány ehető virágfélét is említ a szakértő: a tökfélék, így többek között a cukkini virága mellett bátran a tányérunkra tehetünk napraforgót, borágót, körömvirágot, levendulát, hibiszkuszt, árvácskát, ibolyát, sarkantyúkát, rózsát, százszorszépet, szegfű, kankalint, tulipánt, sőt még az orgonát is. Kerti fűszernövényeink virágai közül pedig a kapor, a citromfű, az oregánó, a rozmaring és a bazsalikom virága is színesebbé teheti ételeinket.
(Forrás: hellovidek.hu)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Kertészeti növényvédő gépek, szárzúzók és traktoros villásemelők a Nobilitől
2024.07.25.A Nobili név említésekor ma már mindenkinek a tradicionálisan jó minőségű, megbízható gépeik jutnak az eszébe. A gyár története 1945-ig nyúlik vissza, amikor a gépesítés még gyerekcipőben járt. Ekkor kezdődött a gépgyártás az olaszországi Molinellában - Efrem Nobili elképzelései szerint. A gyár ma is családi tulajdonban van, önállóan fejleszt és gyárt, a világ szinte minden országában jelen van. A Nobili szárzúzókat, vontatott és függesztett permetezőket és különböző szállító-anyagmozgató eszközöket készít. Hazánkban több mint 60 éve érhetők el a termékei.
Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről
2024.07.23.Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatMagro.hu Piactér
Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés