A lucerna termesztése a növény alkalmazkodóképessége miatt a világ minden részén jellemző. Az öt földrész közül Észak-Amerikában, az országok közül pedig az Egyesült Államokban termesztik a legtöbb lucernát. A növényt többféle rovarkártevő és megbetegedés veszélyezteti, utóbbiak között az egyik legnagyobb kárt a lucerna mozaik vírus okozza. A lucerna mozaik vírus (Alfalfa mosaic virus) betegségről az Agrárágazat írt szakcikket, ezt az anyagot szemléztük. A vírus a Bromoviridae család tagja és az Alfamovirus génuszba tartozik.
A lucerna mozaik vírus a növény egyik legkomolyabb betegsége, a helyes védekezéshez nagyon fontos a megelőzés
A betegség mindenhol előfordul. A fertőzés erősségétől függően pedig a lucerna zöldtömege akár 1065 százalékkal is csökkenhet. A vírus a lucernán kívül főleg a zöldségnövényekben okoz nagyobb károkat - írja a cikk.
A lucerna mozaik vírus tünetei:
a beteg leveleken apró, kör alakú, zöldessárga mozaikfoltok jelentkeznek. Ezek később gyűrű alakúvá válnak, majd kifehérednek. A levelek aprók maradnak és fodrosodnak. A tünetek leginkább a nyári meleg hónapokban maszkírozódnak. A megbetegedés ráadásul sok esetben látens (tünetmentes) marad.
A vírus átvitele:
A vírus mechanikailag könnyen, de 27°C hőmérséklet felett már nehezen vihető át. A nem perzisztens vírus főképpen levéltetvekkel (Acyrthosiphonpisum, Aphisfabae, Myzus persicae fajok) terjed. A maggal történő vírusátvitel igen jelentős. Lucerna esetében a magátvitel elérheti az 60 százalékot is, de különböző gyomnövények (Datura stramonium, Solanum nigrum) magjával és a burgonyagumóval is terjed. A vírus átvitelében több Cuscuta faj (pl. C. campestris) is szerepet játszhat.
Gazdanövénykör:
a polifág vírus gazdanövényköre igen széles, a cikk szerint mintegy 70 növénycsalád 600 faja fogékony a vírusra.
Azonosítása:
ELISA teszttel a vírus könnyen kimutatható. A biológiai tesztnövényei közül a vírus kimutatásában jelentősek a lokálléziós tesztnövények (Phaseolus vulgaris, Vigna unguiculata, továbbá a Nicotiana glutinosa, a N. tabacum, az Ocimum canum, a Physalis glabripes) propagatív gazdák. Mivel a lucerna mozaik vírus gyakran komplex formában fordul elő az uborka mozaik vírussal, ezért a két vírus megkülönböztetésére jól alkalmazható a Chenopodium amaranticolor differenciáló gazdanövény. Ez a libatopféle lokális és szisztemikus, nekrotikus léziókkal reagál a lucerna mozaik vírusra, míg az uborka mozaik vírusra csak lokális léziókkal.
A védekezés formái:
  • kevésbé fogékony fajták termesztése;
  • vírusmentes vetőmag használata a telepítéshez;
  • kerülni kell az idős lucernásból való magfogást;
  • ne legyen a lucerna közelében burgonya, bab, borsó, burgonya, dohány, paprika
  • a levéltetvek ellen szükséges lehet az inszekticides védekezés.
A teljes cikket az Agrárágazat oldalán olvashatja el.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás