Idén is megnehezítette a termelők munkáját a nyugati dióburok-fúrólégy. Egyre fontosabb a jól időzített védekezés ellene, ugyanis akár a diótermés felét is tönkre tehetik. Az imágó július elejétől október közepéig rajzik, amely időszak alatt folyamatos a tojásrakás. Az első stádiumú lárvák augusztus elején jelennek meg. Az Agrárszektor írt cikket a témáról, ezt az anyagot szemléztük. Az Amerikából behurcolt kártevő a legtöbb európai országban már elterjedt, hazánkba 6 éve került be. A nyugati dióburok-fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. A kifejlett egyedek szárnyfesztávolsága 8–10 mm, barna alapszínű, feje sárga, tora sötét, egy sárga félkör alakú folttal a pajzsocskán. A légy lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6 mm hosszúságúak. A talajban báb alakban telel át. A károsítás hatására a termésburok elfeketedik, aztán pépessé válik. Később rátapad a dió csonthéjára, emiatt pedig fogyasztásra alkalmatlan lesz. A rovar károsította termés idő előtt lehullik a fáról. Az érés korai szakaszában károsított dió kisebb méretű lesz, a csonthéján foltok lesznek, ez minőségi romlást okoz. Kártétele összetéveszthető a dió baktériumos megbetegedésével. Akkor könnyebb az azonosítás, ha a légy nyüvei még a burokban vannak.
A nyugati dióburok-fúrólégy az egyik legveszélyesebb a dióra, akár a termés felét is elviheti - képünk illusztráció
A fúrólégy évente egy nemzedéket hoz, rajzása július közepétől egészen október közepéig is eltarthat. Országos szintű kiirtására nem igazán van lehetőség, de elterjedése megfelelő módszerekkel korlátozható. Továbbá nagyon fontos, hogy időben fel kell készülni a védekezésre.
A kártevő ellen engedélyezett készítmények a következők:
  • Calypso 480 SC
  • Karate Zeon 5 CS
  • Mospilan 20 SG
A védekezés költsége egy alkalommal hektáronként 25 ezer forint is lehet. Ahol pedig a kártevő már a korábbi években is gondot okozott, a tenyészidőszakban háromszori vegyszerezésre is szükség lehet. Mivel diófák a házi kertekben, az ültetvényekben és a közterületeken is vannak, ez elősegíti a rovar gyors terjedését és felszaporodását. Ennek megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön be a talajba. Ez a talaj fóliatakarásával, továbbá a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok égetéssel történő megsemmisítésével akadályozható meg.
A dió termelői tapasztalatok szerint kifejezetten érzékeny az időjárás változásaira. Az idén tavaszi időszak kedvező volt a csonthéjas gyümölcsnek, de a virágzás időszakában a gyors felmelegedés nem tett jót az ültetvényeknek - írja az Agrárszektor.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás