Az almamoly az almatermésű gyümölcsfák egyik legfontosabb ellensége. Magyarországon általában 2, extrém meleg, hosszú nyár esetén akár 3 nemzedékben is rajzik. Cikkünkben összefoglaljuk, mit és hogyan tegyen az almamoly ellen.

Az enyhébb tél és a szárazabb évjárat segíti a kártevő felszaporodását

A biológiai védekezés módszereit a Biokultúra.org oldal összefoglalója alapján ismertetjük. Az első nemzedék rajzása melegebb vidékeken április közepén, hűvösebb területeken május elején kezdődik. Az első almamoly nemzedék általában hűvös időben repül. A hímek és a nőstények párosodása az első melegebb estéken történik, amikor az este 9-kor mért hőmérséklet eléri a 15-16 fokot. Ebben az időszakban a nőstények még csak a levelekre és az ágakra tudják lerakni a petéiket, mert ilyenkor még nincs fejlődő alma.

Vegye fel a küzdelmet az almamoly ellen! - Fotó: Pixabay, Couleur
Lárva ellen a legjobb védekezni

A tömeges kelés időszakában a lárvák ellen ható rovarölő szerek a leghatékonyabbak. A petéből kikelt kb. 1,5 mm-es almamoly lárváknak hosszú utat kell  bejárniuk, hogy rátaláljanak az apró almákra. Ahogy megtalálják, az alma felszínén hámozgatnak, majd berágnak a gyümölcsbe. Az első nemzedék korai kártételének következtében ezek a károsított kis almák lehullanak. Az almamoly lárvája többszöri vedlés után eléri a kb. 1,5 cm-es testméretet, majd elhagyja az almát és a fakéreg repedéseiben bebábozódik. Június elejétől szeptember közepéig tegyen hernyófogó övet  a fákra, mivel ezzel is gyéríthető az almamoly állomány.

Július elején kezdenek rajzani a második almamolynemzedék imágói. Ekkor az almamoly bevet egy különleges trükköt: nem mindegyik első nemzedékes báb kel ki júliusban. Egy részük áttelel, és csak jövőre alakul imágóvá. Júliusban és augusztusban a magas hőmérsékletnek köszönhetően minden gyorsabban történik. A megtermékenyített nőstények ekkor már közvetlenül a fejlődő almákra rakják petéiket. A petékből kikelő lárvák szinte azonnal berágnak a gyümölcsbe, ezért a rovarölő szerek számára nehezen elérhetőek.

Átmásznak az almákra

Egy lárva több almát is károsít. A csokrosan hagyott almák esetében az összeérő pontokon a hernyó átrág a szomszédos almákba is. Az almamoly rajzása átlagos években augusztus közepén-végén leáll, a kifejlett utolsó stádiumú lárvák telelőre mennek. Meleg években elegendő lehet a hőösszeg egy harmadik nemzedék kialakulására is. Ez pedig a legrosszabb időszakban, a szüret közben károsít augusztusban és szeptemberben. A kifejlett lárvák ősszel a fakéreg repedéseiben, sűrű szövedékben, úgynevezett kokonban telelnek át. Télen akár a -30 fokot is károsodás nélkül túlélik. Tavasszal a kifejlett lárva bebábozódik és április közepétől imágóként fejezi be életciklusát.

Új lehetőség az almamoly elleni védekezésben

Az egyik legeredményesebb védekezési módszer az almamoly granulovírus alapú rovarölő szer (Madex) alkalmazása.  

Európa-szerte a természetben is megtalálható az almamoly granulovírus. Csak az almamoly lárváit betegíti meg, más fajokra nincs hatása. Az almamollyal szemben viszont könyörtelen: már 2 vírusrészecske bekerülése a lárvába annak pusztulását okozza.

A granulovírus csak a lárvákat öli meg, úgy, ha a vírusrészecskék bejutnak a bélrendszerébe. A lárvának el kell fogyasztania a vírust. Az első nemzedék tömeges lárvakelése elején kipermetezett granulovírus hatalmas mennyiségű fertőző anyaggal teríti be az almafát. A kikelt lárvák a leveleken, ágakon sokat bóklásznak, mire rátalálnak a kicsi almakezdeményekre. Ez alatt a keresgélés alatt tapad a testükre a vírus. Amikor rátalálnak az almára, először a héját hámozgatják, majd elkezdenek berágni a gyümölcsbe. Ekkor a testükről a vírusok átkerülnek a gyümölcshúsra. Szerencsére a pár mm-es almamoly lárva elég bizonytalanul kezdi a berágást. Többször újrakezdi a rágcsálást, ki-be mozog az apró járatkezdeményben és ekkor követi el a számára végzetes hibát. A testéről a gyümölcshúsba került vírusokat elfogyasztja. A hernyó bélrendszerébe jutott vírusok aktiválódnak, szétterjednek a szervezetében, megbetegítik és elpusztítják azt. A pusztulás gyorsasága attól függ, mennyi vírus jutott a lárva szervezetébe. Ha sok, akkor néhány órán belül elpusztul, ha kevesebb, akkor lehet, hogy kifejlődik (és közben kárt okoz) de biztosan elpusztul bebábozódás előtt.

Időben kezdje el a védekezést!

Az almamoly ellen a hatékony gyümölcsvédelemhez jól időzített, nagy dózisú granulovírus kijuttatásra van szükség. Az almamoly rajzását az április közepétől kihelyezett feromon csapdákkal kell figyelni, és amíg rajzik a moly, 7-10 naponta kell granulovírussal permetezni.

Célszerű minden 3. kezelést a vírus helyett Dipel-lel végezni. Ez egy Bacillus thuringiensis alapú bioszer, azért, hogy a szerrotációval elkerülje a granulovírus elleni rezisztencia kialakulását. Augusztusban, még a szüret előtt célszerű teljesen átállni a Dipel-re, mert ekkor már a granulovírus hatékonysága alacsonyabb. Az első nemzedéknél kifejtette hosszú távú hatását, ráadásul az almát időnként és helyenként károsító keleti gyümölcsmoly, galagonya bogyómoly és szilvamoly ellen is csak a Dipel hatásos. Sem a granulovírus, sem a Dipel nem keverhető lúgos kémhatású szerekkel, mert elvesztik a hatásosságukat. A vírus használata esetén a savas permetlével történő keverést is kerülni kell. Nem ajánlott egyik szert sem rézkészítménnyel keverni, mert csökkenti a biológiai rovarölő szerek hatékonyságát.

Az almamoly granulovírus a leghatékonyabban tehát az első molynemzedék ellen alkalmazható. A vírusfertőzött molypopuláció ezáltal folyamatosan pusztul és gyengül. A vírus hatása jól nyomon követhető hullámpapír öveknek a fatörzsekre történő kihelyezésével. Az ezek alá bábozódásra behúzódó almamolylárvák folyamatosan csökkenő mennyiségéből érzékelhető a granulovírus hatása. A víruskészítmény folyamatos alkalmazásával évről évre kevesebb lesz a molyos alma.

Vegyszeres védekezés az almamoly ellen

Az első nemzedék elleni védekezés sikere (vagy sikertelensége) az egész évre hatással lesz. A kémiai védekezés sikerét elősegítik a kártevő életmódjával kapcsolatos gyakorlati megfigyelések. Ilyen az a tapasztalat is, hogy a gyümölcsritkítás elmaradásakor a nagyszámú, duplaállású, egymással érintkező gyümölcs képződése miatt megnő a fertőzések száma. Ennek oka az lehet, hogy a két gyümölcs érintkezésénél a permetlé borítás nem mindig tökéletes, miközben a kártevő előszeretettel rág be pont ezen a helyen.

Itt írtunk korábban a növények kártevőiről.

A vegyszeres védekezést a szexferomon csapdás előrejelzés alapján a kártevő rajzáscsúcsa után 4-6 nappal végezze el, amikor már nagy számban megjelentek a fiatal lárvák.

Milyen szereket használhat almamoly ellen?

A permetezést a Calypso 0,3 l/ha-os dózisával a rajzás erősségétől és időtartamától függően, 7-14 naponta, 2-3 alkalommal javasolt ismételni. A kezelés akkor a leghatékonyabb, ha a permetezés a fiatal tojások ("feketefej állapot" előtt) és a fiatal lárvák (L1) ellen irányul.

Itt foglaltuk össze a második nemzedék elleni védekezést korábban.

A kitinszintézis gátló Alsystin is jó megoldás. A védekezést 0,5 kg/ha dózisban közvetlenül a tojásrakás megkezdésekor kezdje el. A kezelést elhúzódó rajzás esetén 10-14 nap múlva ismételje meg.

Ha nagyon erős előző évi fertőzés után tavasszal az almamoly első nemzedékének rajzása már az elejétől nagyon erős, akkor indokolt a készítményt más rovarölő szerrel (pl. Thiodan) tankkombinációban kijuttatni.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás