Megtelepedtek Magyarországon a nagyragadozók: a farkasok, a hiúzok és a medvék is megtalálták az életfeltételeiket a hazai erdőkben. A nagyragadozók visszatérése azonban számos ellentét forrása is lehet az állattartókkal. A Kuvasz-Őr Program a WWF Magyarországgal együttműködésben segíti a gazdálkodókat, hogy megismerjék a haszonállataik védelmére szolgáló leghatékonyabb módszereket. A LIFE EuroLargeCarnivores projekt sokat segít a ragadozók megítélésében és elkerülésében.

A WWF írta meg, hogy a LIFE EuroLargeCarnivores projekt keretében 2020. őszén a WWF Magyarország munkatársai a Kuvasz-Őr Programmal együttműködésben a Nógrád megyei Bérre és Bátonyterenyére látogattak el olyan gazdálkodókhoz, akik most kezdenek alkalmazni vagy már sikeresen használják a haszonállataik védelmére szolgáló intézkedéseket. Bak Attila, gazdálkodó béri gazdaságában tenyészt kuvaszokat. A hagyományos magyar őrkutyafajta kiváló partnere a gazdáknak abban, hogy távol tartsák a ragadozókat a legelő haszonállatoktól, és kulcsfontosságú szereplője az ember-vadvilág együttélésnek is. Ezért is választotta ezt a kutyafajtát Kovács Gábor gazdálkodó, aki kecskéket tenyészt a Nógrád megyei Pálosvörösmart településen. Az elmúlt időszakban háromszor is kóbor kutyák támadták meg a nyáját, de a környéken az aranysakál és a medve is megjelent.

A bátonyterenyei Fazekas Róbert gazdaságában már jól működik a kuvaszokból és villanypásztorból álló védelmi rendszer - fotó: Kokics Viktória

Azért, hogy hatékonyan meg tudják védeni az állataikat, Kovács Gáborék a Kuvasz-Őr Programon keresztül kerültek kapcsolatba Bak Attilával, aki egy kuvaszkölyköt adott a gazdálkodónak a Kuvasz-Őr Program és a WWF Magyarország támogatásával. 2021 tavaszán újabb kuvaszkölyök érkezik majd a pálosvörösmarti gazdaságba. A villanypásztorral kiegészítve a két kutya felnőve hatékony védelmet jelent a ragadozók ellen. „A LIFE EuroLargeCarnivores projekt lehetőséget biztosít az emberek és nagyragadozók közötti konfliktusok enyhítésével kapcsolatos jó gyakorlatok cseréjére. Továbbá a határokon túl nyúló együttműködésen és tudásmegosztáson keresztül kívánja jobbá tenni az együttélést” – mondta Dr. Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programvezetője.

A látogatás bátonyterenyei állomásán Fazekas Róbert gazdaságában már jól működik a kuvaszokból és villanypásztorból álló védelmi rendszer. A két kétéves kuvasz előzetes környezeti tanulmány után még kölyökként került a gazdaságba a Kuvasz-Őr Program jóvoltából. A kutyák a nyájjal együtt szocializálódtak, és ma már a családjuknak tekintve azt hatékony védelmet jelentenek a lehetséges támadások ellen. Fazekas Róbert nyáját még nem érte nagyragadozó támadás, de a közelben már több medve és farkas észlelés is volt az elmúlt időszakban.

Az alábbi videóban Fazekas Róbert és Szép Ábrahám részletesen is beszél a kuvaszos védelem hatékonyságáról:

https://www.youtube.com/watch?v=wjeqSHcfXMo
A kuvasz az egyik védőbástya a nagyragadozók távol tartására

Árammal és kutyákkal védekezni

„Az állattenyésztőknek fel kell készülniük arra, hogy távol tartsák a nagyragadozókat legelő állataiktól, és megvédjék őket a lehetséges támadásoktól. A villanypásztor és az emberi jelenlét mellett az őrkutyák jelentik a hatékony megoldást. A hagyományos magyar őrző kutyafajta, a kuvasz kiváló partnere a gazdáknak abban, hogy távol tartsák a nagyragadozókat a legelő haszonállatoktól, és kulcsfontosságú szereplője az együttélésnek” – közölte Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr Program vezetője. A területileg illetékes Bükki Nemzeti Park Igazgatóság eddig több mint 20 gazdát támogatott azzal, hogy villanypásztort adományozott állataik védelmére. Az Északi-középhegységben támogatott gazdák közül 14 rendelkezik kuvaszokkal is.

Magyarországon az Északi-középhegységben élnek nagyragadozók

A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az ország területén. Ezen felül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barnamedve is megfigyelhető nálunk. A medve, farkas és hiúz állományváltozásainak iránya és mértéke olyan változatos Európa-szerte, mint az állományaik megerősödésének okai. Európában becslések szerint mintegy 17-17 ezer farkas és barnamedve és 9 ezer hiúz él.

Projekt az együttélés elősegítésére

A félelmek és aggodalmak legyőzését, továbbá az érintettek közötti párbeszéd és tapasztalatcsere elősegítését tűzte ki célul a 2017-2022 között futó EuroLargeCarnivores LIFE projekt. Ebben a WWF Magyarországon kívül más európai WWF irodák, a baden-württembergi Erdészeti Kutatóintézet, az olaszországi Eliante Intézet és az Elmauer Intézet is rész vesznek. A projekt célja, hogy egy olyan felületet biztosítson, ahol az EU-ban élő különböző érdekcsoportok információkat gyűjthetnek és oszthatnak meg egymással az emberek és a nagyragadozók együttélésével kapcsolatosan.

Az olyan témák is fontos részét képezik a projektnek, mint a

  • monitoring,
  • ember-vadvilág konfliktusok csökkentése és megelőzése,
  • személyes vagy vagyonbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak,
  • állattartási gyakorlatok,
  • orvvadászat, valamint
  • gazdasági lehetőségek és befektetések.

A nagyragadozó projekt eddigi eredményei

A projekt szakmai workshopokkal, terepi kirándulásokkal, határokon átnyúló tudáscsere programokkal teremt lehetőséget a párbeszédre állattartók, vadászok, nemzeti parki szakemberek és természetvédők között. Ezeken kívül tájékoztató kiadványok, infografikák is készülnek, amelyek segítik az eligazodást a nagyragadozókkal kapcsolatos kérdések között. A legjobb európai gyakorlatokat és példákat 32 rövidfilmből álló videósorozat is bemutatja. A videókban megszólalók között vannak állattartók, akik hatékony módszereket alkalmaznak állataik védelmére, ökoturisztikával foglalkozó szakemberek, vadászok és vidéken élő személyek, akik elfogadják a lakóhelyük közelében élő nagyragadozók jelenlétét. A videóket Európa 12 országában forgatták, köztük Magyarországon is.

A négy magyar videó:

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás