Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A Magyar Államkincstár a gazdáknak megítélt támogatás teljes összegének legfeljebb 70 százalékát fizeti ki előlegként. Azon gazdálkodóknak, akiknél még az egységes kérelemmel kapcsolatos ügyintézés folyamatban van, a kifizetés a későbbiekben történhet meg. 

December elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik - írta közleményében a NAK. A Nemzeti Irányító Hatóság már közzétette az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott fenntarthatóságot elősegítő alapszintű-jövedelemtámogatás, az ahhoz kapcsolódó átmeneti nemzeti támogatás, valamint a fenntarthatóságot elősegítő, átcsoportosítással nyújtható kiegészítő jövedelemtámogatás címén kifizethető maximális összegeket.

Megkezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése
Megkezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése

A kifizetések részletei

Eszerint a gazdálkodók az alapszintű jövedelemtámogatás keretében hektáronként 38 213 forintra számíthatnak, az átcsoportosítással nyújtható emelt összegű kiegészítő jövedelemtámogatás előlege 23 340 forint lesz, a csökkentett összegű kiegészítő jövedelemtámogatás pedig 12 457 forint. A fiatal mezőgazdasági termelői támogatás előlegeként 21 854 forintot fizet ki a kincstár a támogatásra jogosultaknak - írta a köztestület.

Ismertek a különböző termeléshez kötött támogatások alapján kifizethető előlegek összegei is. A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatás előlege egyedenként 8565 forint, a termeléshez kötött hízottbika-tartás támogatás előlege egyedenként 18 119 forint lesz, a termeléshez kötött tejhasznú tehéntartás támogatására pedig egyedenként 91 916 forintos előlegre számíthatnak az érintett gazdálkodók.

A termeléshez kötött zöldségnövény termesztés támogatás előlege hektáronként 60 043 forint, az ipari zöldségnövény termesztés támogatási előlege 106 825 forint, a termeléshez kötött ipari olajnövénytermesztés támogatási előlege 33 722 forint hektáronként.

A termeléshez kötött extenzív gyümölcstermesztés támogatási előlegeként hektáronként 53 171 forintot, az intenzív gyümölcstermesztés kapcsán hektáronként 106 421 forintnyi előleget fizet ki a gazdáknak a Magyar Államkincstár. A szálas fehérjetakarmány termesztésének előlege hektáronként 12 479 forint az idén.

44 jogcímen lehetett támogatást kérni

A NAK emlékeztetett arra, hogy az idei egységes kérelmek beadási időszaka április 10-én indult, amelynek keretében 44 támogatási jogcímre, intézkedésre lehetett támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

A NAK falugazdász tanácsadói idén is tevékenyen közreműködtek az egységes kérelmek beadásában. A jogvesztő határidőig, 2024. június 10-ig országosan beadott 159 551 kérelem több mint 65 százalékának, 104 477 kérelemnek a benyújtásában segítettek a NAK szakemberei - fogalmaztak.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hurrá, mától kezdődik a támogatások előlegének kfizetése

2024.10.16.

Szerdától indul a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegfizetése, amelynek keretében az év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdák.

Végre megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése

2024.10.16.

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése.

Alakulnak az Ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) pályázat részletei

2024.10.16.

Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak.

A cserszömörce, ami szinte magát gondozza - gondozási tippek és érdekességek

2024.10.15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) egy szívós, lombhullató cserje, amely Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Látványos, sűrű, pihés virágzata miatt „füstfának” is nevezik. A növény természetes élőhelye sziklás hegyoldalakon és száraz erdős részeken található, ahol gyorsan elterjed a cserjék és fák között.

Makói hagyma: végleg befellegzett neki vagy van még jövője?

2024.10.15.

Az egykor világhírű makói vöröshagyma termesztése az elmúlt évtizedek során drámai mértékben visszaesett. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, napjainkban alig néhány tucat hektáron foglalkoznak vele. A háttérben számos gazdasági és infrastrukturális probléma áll: az öntözés hiánya, a magas termelési költségek és az import versenytársak dominanciája mind hozzájárultak a hagyományos magyar hagyma háttérbe szorulásához.

Partnerhírek
Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás