Hirdetés
Végre valamiben hozzuk a nyugat-európai színvonalat
Hirdetés
Nem kell eget rengető dologra gondolni, csupán az uborkafogyasztásunk emelkedik olyan szinten, ahogyan az történik Nyugat-Európában is. A termelésünk is ehhez a növekvő fogyasztáshoz igazodik. Idén mintegy 18 ezer tonna hajtatott uborkát szüretelhetnek le, ami fedezni fogja a belföldi fogyasztást.
Nyugat-Európában mára 2-2,2 kilogramm uborkát fogyasztanak az emberek fejenként éves szinten és a legfrissebb kutatás szerint mi sem maradunk el ettől nagyon. A NAK szerint a magyarok évente 1,6-1,8 kilogramm kígyóuborkát esznek fejenként. Mivel az uborka esetében kiemelten fontos a frissesség, így a hazai termesztésű uborka előnyt élvez a külföldivel szemben. Az idén várható 18 ezer tonna körüli termés az előrejelzések szerint képes lesz kielégíteni a hazai igényeket.
![](/public/agronews/an_article_inner/11299/c0b53793e66db8e9e8899f59e9cf5855_1.jpeg)
A területet tekintve hazánkban évek óta 100 hektár körül mozog a hajtatott uborka termesztési területe. Ebből 60-70 ha kígyóuborka, a maradékon pedig salátauborka termesztés folyik. Ha azt nézzük, hogy húsz évvel ezelőtt még 500 hektáron folyt uborkatermesztés Magyarországon, a jelenlegi szám nem tűnik túl acélosnak. A csökkenés oka egyébként az, hogy a kisüzemek és a kistermelői kertészetek szinte teljesen eltűntek az országból. Ez azért történt, mert télen nehéz gazdaságosan termelni, az olcsón érkező spanyol termék mellett ellehetetlenülnek a magyar termelők.
Az uborka termesztése egyébként nem egyszerű. Attól, hogy gyorsan fordul termőre és ezáltal gyors megtérülést eredményez, termesztéstechnológiai szempontból igen kényes növényfajról van szó. Sok a kórokozója és a kártevője, sokat kell költeni növényvédelemre, sőt, az integrált biológiai növényvédelem sem alkalmazható az uborkában sikeresen. Ahhoz pedig, hogy valaki megfelelő árbevételre tegyen szert, 2-3 naponta szedni kell a gyorsan növekvő terméseket.
Főleg a konzervuborkára igaz – melyet 5-600 hektáron termesztenek hazánkban - , hogy a sikerességet nagymértékben befolyásolja a szedéskor rendelkezésre álló munkaerő mennyisége. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye a legnagyobb konzervuborka termelő körzet, ahol több településen is önkormányzati segítségnyújtás mellett folyik a termelés, többnyire háztáji jellegű kertekben – írja az agrarszektor.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés