Hiába kedveznek az alacsony takarmányárak és a jó vízszintek a haltermelésnek, az ágazat korábbi problémái makacsul jelen vannak továbbra is. Az alacsony támogatottság és az elmaradó fejlesztések mellett a fogyasztáscsökkenés és a krónikus munkaerőhiány jelenti a legnagyobb problémát. Utóbbira a vendégmunkások toborzása lehet a megoldás, amely mindeddig nem volt jellemző a halászat ágazatára.

A termelés feltételrendszerének szempontjából alapvetően megnyugtató a helyzet idén a halágazatban – mondta az Agrárszektornak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője.

A halászat ágazatának szereplői is belátják, hogy kénytelenek távoli országokból munkaerőt toborozni, mert idehaza nem találnak a fizikai munkára jelentkező embert. (Fotó: Pixabay)

Hozzátette: a takarmányárak alacsony szinteken mozognak, a vízállások is jók a tavakban. Régen volt ilyen optimális állapot, hogy a tavak megfelelő vízszintje már feltöltődött, és az altalajvízszintek is jók. Bízhatunk tehát abban, hogy még egy meleg nyár esetén is megtartjuk a vízmennyiség nagy részét.

Magyar vízből magyar halat! Fognak ki kínaiak?

A szakember szerint ugyanakkor a haltermelés továbbra is küzd a munkaerőhiány régi problémájával. Az egész mezőgazdaságban a fizikai munkások állománya folyamatosan csökken, így van ez a haltermelésben is.

Elképesztő problémáink adódnak abból, hogy több száz hektáros tógazdaságok a minimális 5-6 fős létszámot sem tudják összeszedni a környékről. Ekkora létszám pedig szükséges, egyáltalán dolgozni lehessen. Tetszik, nem tetszik, előbb-utóbb eljutunk oda, hogy nekünk is vendégmunkásokat kell foglalkoztatnunk, mert fizikailag nem tudunk a halászatban mindent megoldani technológiával, még akkor sem, ha a gépesítésre törekszik az ágazat.

Lévai Ferenc hozzátette: elszórtan már van példa vendégmunkások alkalmazására, de nem olyan mértékben, mint más mezőgazdasági ágazatokban. Ez azonban hamarosan változhat, az ágazati szereplők ugyanis belátják, hogy kénytelenek távoli országokból munkaerőt toborozni, mert idehaza nem találnak a fizikai munkára jelentkező embert. 

Jó példát jelentenek más ágazatok tapasztalatai, hiszen ma már látható, hogy az indiai, fülöp-szigeteki dolgozók tisztességgel helytállnak például a tehenészetekben. Ezért a szakember szerint várható, hogy amarosan a haltermelők is erre az útra lépnek, más lehetőségük ugyanakkor nincs.

Hiába reménykedtek a csodában, végül 2023-ban is közepes évet zárt a magyar halágazat.

Visszaesett a kereslet

Lévai Ferenc szerint a piaci helyzet sem alakul simán. Tavaly a megelőző évi nagy aszályhoz képest kedvezőbben alakultak ugyan a takarmányárak, ezért a halágazatban plusz termelés képződött. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor csökkent a kereslet. Itt is tetten érhető volt az általános fogyasztáscsökkenés, amely a főszezonnak számító karácsonyi időszakban is megmutatkozott.

A fogyasztáscsökkenés jelenti egyébként a legnagyobb problémát, a halágazat is szembesül azzal, hogy ahogy a lakosság terhelhetősége csökken, azok az élelmiszerfajták kerülnek hátrányba, amelyek nem tekinthetők napi szükségletnek. Ilyen a hal is. Ebben a reálbérek növekedése hozhat változást, és az, ha az Agrármarketing Centrum remélhetőleg év végén elindíthatja az uniós forrásokból finanszírozott kampányát.

A keresletcsökkenés érinti a külpiacokat is. A kora tavaszi hullám után megtorpant az export, hiszen más országokban is nőtt a halak mennyisége, és továbbra is jelen van a piacon a cseh konkurencia kedvező árú termékeivel.

Stagnáló árak, emelkedő költségek

Ennek eredményeképp az ágazat árakat sem tudott emelni, lényegében a mostani árak az egy évvel ezelőttinek felelnek meg. Ez, figyelembe véve az inflációs költségnövekedést, eléggé leapasztja az ágazat nyereségét.

Mindez azért jelent problémát, mert bár a takarmányárak most is alacsony szinten vannak, sok más költség jelentősen emelkedett. Különösen a szállítás drága a magas útdíjak miatt.

Ez azért is jelent komoly kiadást az ágazatnak, mert természetéből adódóan rossz hatásfokkal történik a fuvarozás, hiszen az élőhalat vízben kell szállítani.

Ahhoz, hogy el tudjunk vinni 100 mázsa halat, egy 24 tonnás kamion kell. Rengeteg vizet kell cipelnünk ahhoz, hogy a hal életben maradjon. Ez a mostani tavaszi időszakban jelentkezik igazán, hiszen ez a szezon a horgászegyesületek kiszolgálásáról szól. Ezeknek a partnereknek 2,5-3 ezer tonnányi halat kell elfuvaroznunk, jelentős költségek mellett.

Pozitívumként említette a szóvivő, hogy a kormány intézkedésének révén megmaradt a mezőgazdasági ágazat vízdíjmentessége. Erre azért is szükség van, mert hiába esett sok csapadék a tél folyamán, az aszály veszélye már folyamatos, a rendkívüli meleg apasztja a halastavak vizét is.

(Forrás: agrarszektor.hu

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás