Az egész európai olívaolaj-piac veszélyben van, ahogy a spanyol, olasz és görög gazdák is, akik a fa termesztésével foglalkoznak. Ennek oka, hogy ismételten terjedésnek indult a Xylella fastidiosa kórokozó baktérium, amelyet napjainkban már csak olajfalepra-ként emlegetnek.

A jelenleg ismert adatok alapján csak Olaszországban az olívaolaj-termelő vidékek 17 százalékán fedezték fel a betegséget, és már megjelent Spanyolországban, Franciaországban és Portugáliában is. A járvány már tavaly felütötte fejét és kezdete óta több, mint egymillió olajfát kellett kivágni az olasz területeken. Szakértők szerint abban az esetben, ha nem sikerül megfékezni a betegség terjedését, akár 5 milliárd eurós veszteséggel is számolhatnak az országok 50 év alatt. A fák kivágása pedig új faállomány telepítését vonja maga után. A fertőzés teljeskörű megfékezéséhez azonban drasztikus lépésre kellene elszánniuk magukat a gazdáknak: a látszólag egészséges fáikat is ki kellene irtaniuk, és olyan fákat ültetni, amelyek rezisztensek a vírusra. Továbbá a szakemberek azt is tanácsolták, hogy szükség lenne a gyümölcsfák kiirtására, hogy a helyükre olívafák kerüljenek, ezzel is kompenzálva a kiesést. Viszont ha ezeket az intézkedéseket be is tartják a gazdák, még így is legalább 10 millió euró bevételtől eshetnek el az országok.

A járvány terjedésének megállítására nincs gyógymód, csak a fák kivágása segíthet. (Fotó: Pixabay, Julie-Kolibrie)

A jelenleg ismert adatok szerint a baktérium kezelésére nem áll rendelkezésre gyógymód, és évente 5 kilométer sugarú körben terjed. Amennyiben a gazdák hajlandóak a megelőző intézkedéseket elvégezni, úgy ez a sugár 1 kilométeres körzetre csökkenthető. A megelőző intézkedések közé tartozik az is, hogy a külső szemmel egészségesnek tűnő fákat is kivágják, viszont ennek a gazdák nem örültek a hír hallatán.

A növényvédelem és a betegségek megelőzése minden országban okoz fejtöréseket, hiszen nagyon eltérő módszerek állnak rendelkezésre, és annak hatásai is merőben eltérőek – írja az Index. Ami szükséges lenne a betegségek elkerüléséhez, vagy kezeléséhez az az, hogy a kormány meghozza a megfelelő intézkedéseket, a gazdák pedig tartsák is be azokat. Továbbá fontos, hogy a rezisztens fajtákat kifejlesszék, később pedig szaporítsák állami segítséggel, és a lehető legtöbb helyen ezeket a fajtákat termesszék a gazdaságok.

Ami problémát jelent még, hogy az olajfák kulturális jelentőséggel is bírnak, tekintve, hogy néhány liget már több száz éve szolgálja a gazdákat. Jelen helyzetben azonban ezeket az olajfaligeteket is fenyegeti a kórokozó terjedése, így lehet, hogy kivágásra kerülnek a fertőzés megállítása érdekében. Nehezítő tényező még a klímaváltozás is, amely az évek során további problémákat szülhet a termelés menetében.

Forrás: Index

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás