Veszélyes az idei nyár is a magyar állattenyésztés résztvevőinek: a juhtartók növekvő aggodalommal tekintenek az újabb forró hónapok elé. Aggodalmuk alapja a külső (ízeltlábú) élősködők okozta bántalmak egyre gyakoribb előfordulása. Különösen komolyan fenyegetik a juhokat a különböző légyfajok lárvái okozta sérülések (traumás myasis), melyek évről évre súlyos állategészségügyi problémákat okoznak. Van megoldás a fertőzésre.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) írta meg, hogy traumás myasis (légylárva fertőzés, nyüvesség) minden olyan – a kétszárnyúak rendjébe tartozó – légyfaj lárvái okozta megbetegedés, mely esetben a lárvák hosszabb-rövidebb ideig a gazdaállat elhalt vagy élő szöveteit, testanyagait vagy megemésztett táplálékát fogyasztják (Zumpt, 1965). Hazánkban a fémeslegyek (Calliphoridae) és a húslegyek (Sarcophagidae) családjába tartozó légyfajok lárvái okoznak traumás myasist. A két légycsalád életmódja, szaporodása és előfordulása között jelentős különbségek vannak.

Hazánkban a fémeslegyek (Calliphoridae - a képen egyik faja látható) és a húslegyek (Sarcophagidae) családjába tartozó légyfajok lárvái okoznak traumás myasist, ez különösen a juhok állományára veszélyes

A fémeslegyek életmódja

A fémeslegyek imágói több csomóba petéket raknak, ezekből kelnek ki az első stádiumú lárvák, melyek felületesen, a gyapjúval jobban fedett testrészek felé mászva táplálkoznak. A fémeslegyek lárvái okozta traumás myasis kialakulásához szükség van hajlamosító tényezőkre (sebek, hasmenéses bélsárral szennyezett bőrterületek), melyeket fokoznak az ilyen bőrterületeken fellépő bakteriális folyamatok. Ilyenkor olyan illatanyagok termelődnek, melyek peterakásra vonzzák a fémeslegyeket. Ezek közül a selymes döglégy (Lucilia sericata) okozza a legtöbb problémát a hazai juhászatokban.

Kevert fertőzések és sebekbe fúródás

Ezzel szemben a húslegyek első stádiumú lárvákat raknak akár hajlamosító tényezők nélkül is. A myasisos sebekben mélyre fúrják magukat a lárvák, fészekszerűen, a sebet kitöltve helyezkednek el. Előfordulnak kevert fertőzések is a juhok testén.

A pettyes húslégy (Wohlfahrtia magnifica) Eurázsiában és Észak-Afrikában (ún. palearktikus régió) fordul elő. A légyfaj hazánkban kora tavasztól késő őszig aktív. A bántalom megelőzésére igénybe vehető inszekticidek korlátozottan alkalmasak. Használatuk környezetvédelmi, élelmezés-egészségügyi és toxikológiai aggályokat is felvet - írta a MÁSZ.

Megosztás

További híreink

Végre jövedelmezőbbé válhat a hazai állattenyésztés több banki szakértő szerint is

2024.07.10.

Az élő állatok és állati termékek piacain stabilak az árak, ami kedvezőbb jövedelmezőséget vetít előre.

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás