A teljes élelmiszer-ellátási láncot vizsgálták az IHS Markit brit, német és amerikai elemzői. Olyan szűk keresztmetszeteket azonosítottak, amelyek alapvetően befolyásolhatják egy ország élelmiszer-ellátásának biztonságát. Összesen 12 ilyen pontot találtak, amelyek közül 2 vagy 3 egyidejű jelentkezése gyors intézkedésekkel még kezelhető, ám négynél több már szinte megoldhatatlan helyzetet teremt. A legnagyobb kihívás, hogy bár a világon jelenleg elegendő élelmiszert állítanak elő a népesség élelmezéséhez, a megtermelt áruk azonban vagy nem tudnak eljutni oda, ahol igazán szükség lenne rájuk, vagy nem olyan mennyiségben, illetve nem elég gyorsan érnek célba.

A közúti szállítás már a járvány kezdetétől akadályozott, részben a munkaerőhiány, részben a határok lezárása miatt. Ehhez jönnek még hozzá a nemzetközi határok (repülőterek és kikötők) nehezebb átjárhatósága miatt kialakuló késések. Tömegével állnak a konténerek a távol-keleti kikötőkben. Amikor kiköt egy hajó, a legénységet 14-21 napos karanténba irányítják, ami tovább növeli a csúszásokat. A nemzetközi szállításhoz szükséges papírmunka is lelassult, mert a szükséges okmányokat és dokumentumokat valóban kinyomtatva, papír alapon kezelik. Ezeket pedig repülővel szállították a célállomásokra. Így lényegesen nehezebb megtervezni és ütemezni a tárolást, elsősorban a hűtést igénylő termékeknél. Ennek eredményeként nem lehet tudni, mennyi ideig tart a szállítás. Több külföldi forrás alapján a FruitVeB készített összeállítást a zöldség- és a gyümölcsellátás helyzetéről, ezt az anyagot szemléztük.

A koronavírus miatti korlátozások veszélyeztetik az európai zöldség- és gyümölcsellátás biztonságát - képünk illusztráció

A szállítmányok visszafogása és az ellátási hiányok

Az előző hetekben már egyes országok bizonyos termékekre kiviteli tilalmat rendeltek el. Például Törökország a citrusfélékre, Oroszország pedig több zöldség és gyümölcs esetében, de szinte minden országban így tesznek a rizzsel, ahol az alapélelmezési cikknek számít. Indiában, Vietnámban és Kambodzsában ez a helyzet. A kínai lakosság is megkezdte a rizskészletek felvásárlását. Az Egyesült Államok a korábbiaknál lényegesen több búzát exportál, ami talán egy ideig képes lehet kielégíteni az alapvető élelmiszerek iránti keresletet. Kínával például néhány hete egy hatalmas volumenű szerződést kötöttek. Azonban az IHS Markit elemzői szerint hamarosan az amerikai exportkészletek is kiapadnak. A kertészeti termékek területén egyre több konzerv, fagyasztott és szárított termék előállítása várható, ami hosszabb távon csökkentheti a friss termékek kínálatát. Európában a paradicsom-feldolgozók már most is korlátozzák a legnagyobb vevőik által felvásárolható konzervek mennyiségét, és ugyanez jellemző a fagyasztott zöldségek piacán is. A feldolgozók reményei szerint sikerül kisöpörni a készleteket az idei friss alapanyag beérkezése előtt, amire az elemzés alapján jó esély mutatkozik.

Az IEG Vu legoptimistább becslései szerint az ellátási lánc kapacitásának 70-75 százalékára fog zsugorodni. Akkor, ha a szociális távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket betartják, és ha az idei termés betakarításánál veszteségek lesznek. Az IHS Markit elemzői kevésbé látják biztatóan a helyzetet. Szerintük jó, ha az ellátási lánc teljesítményének 70 százaléka megmarad.

Az IHS Markit elemzői számba vették azt a lehetőséget is, hogy a nyugati kormányok bevezetnek majd fejadagokat, ám ezt igen valószínűtlennek tartják. Ám egy újabb nagyméretű pánik-felvásárlási roham könnyen változtathat ezen. A világ többi pontján sokkal kedvezőtlenebbek a kilátások a zöldség- és a gyümölcsellátás tekintetében is - írják.

Munkaerőhiány

Nem áll rendelkezésre elegendő munkaerő a termés betakarításához. Ennek oka részben az utazási korlátozás, valamint a határok lezárása. Az olyan hírek, hogy Romániából repülőgépekkel viszik a mezőgazdasági munkásokat Angliába és Németországba dolgozni, vagy hogy az Egyesült Államokban a Nemzeti Gárda tagjai álltak be a vágóhidakon személyzetnek azt jelzik, hogy történtek válaszlépések. Másrészt viszont megmutatják, hogy ezek mennyire kétségbeesett intézkedések. A teljes anyagot itt lehet elolvasni.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás