A meggytermesztők egyik legnagyobb ellensége a Monilinia fajok okozta virág- és hajtáselhalás. A Monilinia laxa/Monilia laxa virágfertőzést előidéző kórokozó konídiumai már 5 °C-on képződnek a fán maradt gyümölcsmúmiákon, az előző évben fertőzött és elhalt virágokon, továbbá a rákos sebeken fennmaradt sztrómákon. Ezzel szemben a Monilinia fructigena csak elenyésző arányban okoz virágfertőzést, míg a Monilinia fructicola jelentős fertőzést képes előidézni a virágokban. Több kutató szerint a hazai ültetvényekben is okoz gyümölcsfertőzést.

A virágzáshoz szükséges hőösszeg időszakában rengeteg konídium található a levegőben. Ahhoz, hogy a kórokozó megfertőzze a virágot, a neki megfelelő környezeti tényezők együttes létrejötte szükséges - írja a NAK szakcikke. A bibe intercelluláris folyadékkal gátolja meg a konídium csírázását, illetve a kicsírázott konídium növekedését. Az anyagok, melyek meggátolják a konídiumok, tehát a monilia fertőzését az extracelluláris ribonukleázok. Ezek az idegentermékenyítés megakadályozásán túl a bibe kórokozók elleni védelmében is szerepet játszanak. Ezáltal a virág megfertőzésében elsősorban a porzószál és a sziromlevelek fertőzésének van meghatározó szerepe, melyhez a spóra szél és esőcsepp segítségével érkezik meg. A kórokozó gombafonal hűvös, párás, csapadékos időjárás esetén ezeken a virágszerveken keresztül képes bejutni a vacokba és onnan a kocsányba. Az időjárási tényező kiemelten fontos a kórokozó inkubációs idejének szempontjából. A sporuláció mértéke és időtartama a nedvesség növekedésével arányosan fokozódik.

A Monilinia fajok komoly károkat okoznak a meggy ültetvényekben is

Fokozza az eső és a pára a fertőzést

A M. fructicola esetében a fertőzés csapadékos és párás időben néhány óra alatt bekövetkezhet. Súlyosbító tényező, hogy a virágzás hűvös időben hosszabb ideig tart, mint melegebb időjárás esetén, így folyamatosan fennáll a fertőzés lehetősége. A virág megfertőzésekor a gombafonal a vacokon keresztül belenő a kocsányba, a kocsányon át pedig a háncsszövetbe. Lényeges, hogy a kórokozó nem csupán az adott virágot képes megfertőzni, hanem átterjedhet a virágcsokor többi virágára is. A meggyfajták általában fogékonyak a kórokozóval szemben, azonban egyes fajták esetében a fertőzés mértékének vizsgálata során eltérés tapasztalható. A fogékonyságot nagyban befolyásolja az adott ültetvény életkora, általános vitalitása, és az alany. A Bosnyákmeggy fajtakör esetében a rezisztencia egy különleges esete fordul elő. A gazdanövény szöveti elhatárolással, „hisztogén demarkációval”, vagyis a beteg virág leválasztásával lokalizálja a kórokozót, így akadályozza meg a továbbterjedését.

A monilíniás fertőzésnél egy másik kórfolyamat is nagy jelentőségű

Ennél a kórokozó micéliuma a kocsányon keresztül nő bele a hajtások fás részeibe. Ekkor a háncsszöveten keresztül képes a fiatal ágakat is megfertőzni. Jelentős mértékű fertőzés esetén az elfásodott hajtások és az idősebb ágak elhalását is eredményezheti. Tavasszal a virágzás és a terméskötés idején látható lesz, hogy a fertőzött hajtások lankadnak, majd hirtelen hervadnak, végül pedig elszáradnak. Azok a virágok, termékenyült kis gyümölcsök és levelek, melyek fertőzöttek száradni kezdenek, de a fán maradnak. Erős fertőzési nyomás esetén a virágpusztulás akár 60-100 százalékos is lehet. Ez a későbbiekben 40-80 százalékban a vesszők, majd a két-három éves gallyak károsodásához vezet. A megfertőzött fák kérge és az alatta lévő szövetek erőteljesen elszíneződnek, barnulnak, majd elhalnak.

Az ellene történő védekezés

A virágzás alatt 2-3 alkalommal is történhet. Az első kezelés alkalmával megkezdődik a „szisztemikus blokk”, ekkor preventíven, megelőző módon védekeznek a kórokozó ellen. A következő kezelést a teljes virágzás idejére szükséges ütemezni, itt érdemes a szisztemikus készítményt valamilyen kontakt kombinációs szerrel kiegészíteni. A harmadik kezelést pedig a virágzás végére kell időzíteni. Forrás: Sződi Szilvia; A csonthéjasok monilíniás megbetegedését előidéző kórokozók növénykórtani, genetikai és rezisztencia vizsgálatának egyes aspektusa / doktori értekezés, Szent István Egyetem - NAK/Balázs Viktor

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás