Az állattenyésztésben egy pillanatra sem állhat le a munka. Ezzel együtt felértékelődik az élelmiszeralapanyag-gyártók szerepe a koronavírus okozta válsághelyzetben. Az ágazat egyik hazai kulcsszereplője, a hódmezővásárhelyi központú Hód-Mezőgazda Zrt. március elejétől dolgozik járványbiztosan, és a takarmány alapanyagokból is időben megrendelték az állatoknak idénre elegendő mennyiséget. A növénytermesztéshez szükséges hatóanyagok és készítmények egy része viszont már nem kapható a piacon.

A cég vezérigazgatójával, Antal Gáborral a Magyar Mezőgazdaság beszélgetett. A szakember elmondta, hogy amint februárban bizonyossá vált, hogy Magyarországot sem kerüli el a vírus, a járványügyben tapasztalt állatorvos munkatársaik közreműködésével elkezdték kidolgozni a pandémiás tervüket. Ezt március 6-án léptették életbe. A különböző ágazatok folyamatos működtetésének biztosítása érdekében szükség esetén „sorcserés” megoldást alkalmaznak. Az állattenyésztés feladatain például 3 csapatra bontva osztanák el a munkatársak között úgy, hogy egyszerre mindig csak egy „vonal” tagjai dolgoznának.

A hódmezővásárhelyi központú állattenyésztő vállalat pandémiás terv alapján dolgozik, hogy megvédje a dolgozóit és a termelést a koronavírus járvány hatásaitól

Irodából az istállóba

Az ehhez szükséges létszám biztosítása érdekében a munkából a Hód-Mezőgazda Zrt. szellemi beosztásban lévő, állatokhoz értő dolgozói is kiveszik a részüket. „Én magam főleg a sertéságazat feladataiban veszek részt, de a szarvasmarhák körüli munkákat is végzek. Attól függ, hogy éppen hol van nagyobb szükség a segítségre. Amennyiben egy pillanatra is leállnánk, azzal nemcsak az állatokat hoznánk lehetetlen helyzetbe, hanem gazdaságilag is hatalmas károkat okoznánk a cégnek” – mondta Antal Gábor. A cég dolgozói közül sokan otthonról látják el a feladataikat, az állattenyésztési ágazat működtetése viszont nem oldható meg otthoni munkavégzéssel. Az etetés, a fialtatás és a fejés is folyamatos jelenlétet kíván. Ezt a pandémiás tervben is figyelembe vették, éppen ezért ahol tudott, a cég a telephelyen belül karantént alakított ki arra az esetre, ha a koronavírus megjelenne a dolgozói állományban.

Ugyanakkor a takarmányellátással kapcsolatban Antal Gábor derűlátó. A készleteik akár az év végéig is elegendők lehetnek. „Mivel a mikroelemek, a vitaminok és egyéb kiegészítők nagy részét a világjárvány kiindulópontjában, Kína Hupej tartományában állítják elő, ezért ezekből már jó előre nagy mennyiségben berendeltünk.

Számos hatóanyag és készítmény már nem kapható a piacon. Ezért erre készülve igyekeztünk az adott növények egész vegetációs időszakában alkalmazható technológiákat beszerezni” – mondta. A növénytermesztési ágazat viszont kevésbé függ a vírushelyzettől, hiszen adott esetben bizonyos munkák tolódhatnak. A dolgozók pedig a telefonos feladatkiosztást követően – a szokásos személyes eligazítások helyett – önállóan, egymástól távol, az erőgépeken ülve látják el feladataikat.

Elmarad az egyik legnagyobb hazai állatos rendezvény

Az új koronavírus terjedése minden más magyarországi rendezvényhez hasonlóan az XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok számára is megakadályozta a megrendezést. Így elmarad a nagy hagyományokkal rendelkező állattenyésztő kiállítás. Függetlenül attól, hogy meddig tart majd a rendkívüli állapot, idén már biztosan nem szervezik meg az eseményt. Antal Gábor szerint a július az aratás feladatai miatt nem megfelelő erre, ősszel pedig más kiállítások is vannak. Ezért úgy döntöttek, hogy jövőre a megszokott időszakban szervezik meg a 28. kiállítást, ha addigra elmúlik a járvány.

Ha elhúzódik, gondok lehetnek az állattenyésztő vállalat termelésében

Amennyiben ez nem történik meg komoly problémákat okozna a vállalat naponta előállított termékeinek – például a tej – szállításában. A Hód-Mezőgazda Zrt. alapanyag-előállítóként nagyban függ a feldolgozóipartól. Ezért óriási kihívást jelentene például, ha leállnának a vágóhidak is. A cégvezető szerint ebben az időszakban még inkább felértékelődik az agrárágazatban tevékenykedő, az élelmiszert előállító és feldolgozó cégek szerepe.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás