A keszthelyi burgonyakutató központ az új Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulásától kezdve annak állomásaként működik, és komoly fejlesztések elé néz, derült ki a több mint két évtizedes múltra visszatekintő bemutatón.

Megépül végre az évek óta tervezett tároló, és az öntözőrendszerhez kutat fognak fúrni. A fejlesztések eredményeként megduplázódhat a szuperelit szaporítóanyag termelése Keszthelyen.

A közép-ázsiai országban 90 ezer hektáron 6-7-szer annyi burgonyát termesztenek, mint nálunk, kizárólag nyugat-európai vetőgumóból (Fotó: Pixabay)

Polgár Zsolt nemesítő, az állomás vezetője a magyarmezogazdasag.hu érdeklődésére elmondta, hogy már most új kollégákkal bővült a kutatóállomás csapata, és további álláshelyek várnak betöltésre: laboránst, agrotechnikai fejlesztéssel foglalkozó, illetve kórtanos szakembert keresnek. Az állomáson kezd dolgozni növényvédősként és kutatóként Esztergályos Ádám, kórtannal foglalkozik Pribék Dalma, és visszatért Wolf István.

Üzbegisztánban alapított intézet

Polgár Zsolt kitért az Üzbegisztánban alapított közös burgonyakutató intézetre is. Bár sokan kétkedve fogadták a hírt, a közös munkát a magyar kutatók kezdeményezték, és nem a magyar adófizetők pénzéből valósult meg, hangsúlyozta. A közép-ázsiai országban 90 ezer hektáron 6-7-szer annyi burgonyát termesztenek, mint nálunk, kizárólag nyugat-európai vetőgumóból. Csak Hollandiából 20 ezer tonna vetőburgonyát vásárolnak.

A Keszthelyen nemesített burgonyafajták jobban megállhatják a helyüket a félsivatagos országban, mint az óceáni klímáról származók, ezért hat magyar burgonyát vizsgálnak egyelőre Üzbegisztánban, és közös nemesítést is terveznek.

Vírusok, baktériumok

Minden keszthelyi fajta immunis a burgonya Y vírusra és a legtöbb ezen kívül előforduló vírusra, illetve fonálféreggel és fitoftórával szembeni rezisztenciát is sikerült beépíteni egyes fajtákba. A másik két gombás betegség, az alternária és a fuzárium ellen sehol a világon nincs még ellenálló fajta, gombaölő szerekkel viszont tudunk védekezni ellenük. Baktériumok is megfertőzik a burgonyát, amelyek legtöbbször külföldi vetőburgonyával érkeznek, mint például az Erwinia.

Nagyon fontos az üzemi higiénia kialakítása az ellenük való védekezésben.

Karantén kórokozó a Ralstonia solanacearum baktérium is, ami azonban annyira terjed, hogy túl sok burgonyát kell megsemmisíteni, úgyhogy valószínűleg kikerül a karanténlistáról, mutatott rá Polgár Zsolt. A nemesítő hozzátette, hogy az 1960-as évektől dolgoznak Keszthelyen azon, hogy a vadburgonyákban lévő ellenálló képességet kultúrszinre emeljék, ám ez több évtizedes munka.

Új fajtajelöltet is bemutattak, a sárga héjú és húsú Balatoni sárga burgonyát. Összetett rezisztenciával rendelkezik a vírusok ellen, és fitoftórával szemben jó közepes az ellenálló képessége. Íze, beltartalma kiváló, idén újra bejelentették állami elismerésre.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás