Hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén az idén. A szőlő csaknem mindenhol megfelelő állapotú, így minőségben és mennyiségben  is jó évet várnak a termelők. A Syngenta előrejelzése szerint a következő hetekben a csapadékos időjárás miatt felszaporodó kórokozókra, különösen a szürkerothadás megjelenésére kell figyelniük a szőlőtermesztőknek. Remekül sikerült az elmúlt év a hazai szőlőágazat számára. A gazdálkodók 2017-ben az 53 ezer hektáros termőterületről 450 ezer tonna kiváló minőségű szőlőt szüreteltek le. Az idei évben a szőlő minősége jelen állapotában szinte az összes borvidéken megfelelőnek ígérkezik, így a termesztők bizakodva tekintenek az idei év eredményei elé is - mondta Varga Zoltán, a Syngenta kampánymenedzsere.
Az esők miatt jön a szürkerothadás, veszélyben a szőlők
Az idei szüret hagyományosan a Csabagyöngyével indulhat, de a többi szőlőfajta is jelentősen előrébb tart a fejlődésben. Az idei évi szőlőtermesztési szezonról Varga Zoltán elmondta: ez az év sem növényvédelmi, sem pedig időjárási szempontból nem tekinthető átlagosnak.
Tavasszal a szőlő fejlődése későn indult el, de aztán jelentősen felgyorsult. A fajták nagy része már túl van a fürtzáródáson és elkezdődött a zsendülés fázisa. A fürtökön belül az egyes bogyók fejlettsége rendkívül eltérő, ezek pedig akár lehetnek fertőzési gócok kiindulópontjai is - mondta a szakember.
-Kártevők szempontjából érdemes odafigyelni az atkapopuláció csökkentésére, amire a Syngenta Vertimec Pro-t ajánlja a szakember. Ha pedig moly vagy szőlőkabóca probléma van a szőlőben, a Luzindo vagy az Affirm lehet a jó megoldás. Ez egy nagyon fontos fázis, hiszen a jó fürthigiénia és az egészséges szőlő adja a sikeres szüret alapját. Az elmúlt időszak csapadékos időjárása viszont kedvez a kórokozóknak. Minden olyan esetben, ahol egy kicsit lazábban védekeztek, megjelenhetnek a betegségek. Lisztharmat ellen kén (Thiovit Jet), peronoszpóra ellen réztartalmú (Neoram) szerek használhatóak - folytatja. Az előrejelzések alapján okszerűen érdemes védekezni. Ha a tünetek megjelentek, szükséges a kezelés, mert annak elmaradását a következő évben fogjuk „megfizetni”, mivel a kórokozók könnyen áttelelnek.
A szüret előtt kell védekezni a szürkerothadás ellen - ezekkel a szerekkel
Varga Zoltán azt is elmondta, hogy a szüret közeledtével a legfontosabb a szürkerothadás megakadályozása. Ez a betegség ugyanis olyan mértékű károkat tud okozni, amelyre akár az egész évi munka rámehet. A betegség kialakulásának feltételei a víz jelenléte, és a fürtön létrejövő mechanikai sérülések keletkezése. A nedves, párás levegő indukálja a fertőzést, de ahhoz, hogy kialakuljon, egy mechanikai sérülésre is szükség van. Ezen keresztül a kórokozó bejut a növényi szövetekbe. Ezeknek a sérüléseknek számos oka lehet, ilyen például a szőlőmoly rágása. Az éréshez közeledve a bogyó cukortartalmának növekedése katalizálja a folyamatot, így a betegség gyorsabban terjed. A rothadt fürtök aztán szüretkor a minőséget és a mennyiséget is rontják.
A Syngenta kínálatában vannak kifejezetten szürkepenész elleni készítmények, mint a Chorus és a Switch. Felhasználásukkor figyeljünk oda az egészségügyi várakozási időre, egyrészt a fogyaszthatóság, másrészt a must fermentációjára gyakorolt hatásuk miatt - mondja a szakember.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás