A harmadik alkalommal megtartott Grow du Monde-ra idén minden korábbinál több bort neveztek, a nemzetközi zsűri 7 ország 349 borát bírálta el – közölték a szervezők az MTI-vel.

A legjobb olaszrizling alapú házasítás

A versenyen öt kategóriában hirdettek győztest. A legjobb fiatal olaszrizling a Vino Gaube Laski Rizling 2023 (Szlovénia), a legjobb érlelt olaszrizling a Vinartsví No. 44 Dunajovsky Vlasák Pasák 2022 (Csehország), a legjobb édes olaszrizling a Galic Grasevina Mateo Izborna berba 2018 (Horvátország), a legjobb narancs-/natúrbor a Vina Joannes Natura 2021 (Szlovénia), míg a legjobb olaszrizling alapú házasítás a Figula Pincészet Olasz&Furmint 2021 (Magyarország) lett.

A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier borszakértő is volt. (Fotó: Pixabay)

A nemzetek éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen: a hazai borok 8 platina-, 48 arany-, 54 ezüst- és 47 bronzérmet szereztek. A második legeredményesebb Csehország (3 platina, 7 arany, 5 ezüst), a harmadik pedig Szlovénia (3 platina, 1 arany, 4 ezüst, 5 bronz) lett, de a horvát, szerb, szlovák és olasz termelők is számos érmet szereztek.

A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier borszakértő is volt. A Grow Balaton öt napja alatt a zsűri tagjai több borvidékre ellátogattak, 5 mesterkurzuson vehettek részt, ezeken mintegy 70 balatoni borászat boraival ismerkedhettek meg. A Balaton Borrégió, a Rizling Generáció, a Balatoni Kör és a Pécsi Borozó magazin társszervezésében megvalósult esemény elsősorban közösségi összefogás és lelkes támogatók segítségével valósulhatott meg.

A legnemzetközibb megmérettetés

A közlemény felidézi, hogy az olaszrizlingek „legnemzetközibb megmérettetését” 2021-ben indította el három borszakíró, a horvát Sasa Spiranec, a szerb Igor Lukovic és a magyar Győrffy Zoltán.

A Grow du Monde olyan nemzetközi borverseny, amely az olaszrizling, grasevina, grasac beli, laski rizling, welschriesling és ryzlink vlassky  néven is ismert szőlőfajtából készített borokat gyűjti össze. Az idei évtől kezdve a Rizling Generáció kezdeményezésére a grow mint az olaszrizling szinonimája is felkerülhet a palackokra (akár kiegészítő megnevezésként), ami a nemzetközi piacokon előnyt és jobb felismerhetőséget is jelenthet – áll közleményben.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás