Hirdetés
Világhatalom vagyunk a termesztésében, mégis sok tévhit övezi
Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy világhatalomnak számítunk a csemegekukorica termesztésében, így méltán érdemel(ne) több figyelmet és megbcsülést. Ennek ellenére több tévhit kötődik a növény fogyasztásához. Ezek egyike az egészségességét kérdőjelezi meg, most azonban a másikról, az emészhtetőséggel kapcsolatos, vélt vagy valós problémáról lesz szó.
A félreértést az okozza, hogy a kukoricaszemek látszólag feldolgozatlanul haladnak át az emésztőrendszeren, ám ez valójában csak a látszat. A szemekben található tápanyagok jelentős része ugyanis az emésztés folyamata során lebomlik, és felszívódik a véráramba. A külső héj, a magas rosttartalma miatt, azonban tényleg kevésbé hasznosul, a szervezetünk nem képes azt feldolgozni.
Ennek az az oka, hogy az emésztőrendszerünkben nem találhatók meg a lebontáshoz szükséges enzimek.
Hirdetés
A szemek a növény magjai, a külső réteg pedig tudományos néven a magrejtő, ami védi a csírát és a magfehérjét. Utóbbi többnyire cellulóz, tehát növényi rostból áll. Az anyag a keményítőhöz hasonlóan cukormolekulákból áll. Az emésztőrendszer enzimjei könnyedén képesek lebontani a keményítőt - amiből a magfehérje áll - , a cellulózzal viszont nem boldogulnak. Így a magrejtő gyakorlatilag érintetlenül ürül ki a szervezetből. Mindez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy a csemegekukorica fogyasztása felesleges, pláne, hogy káros: a növény felszívódó anyagai számos előnyös egészségügyi hatással járnak.
Sőt még a bevitt cellulóznak is megvan a haszna, mivel felszívja a nedvességet, ezzel pedig a telítettség érzetét kelti. Éppen ezért a kukorica segíthet az étvágycsökkentésben, éppen ezért kapóra jöhet a fogyókúrázóknak.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés