Visszapillantás: ennyiért árulták idén a mákot
A karácsonyi vásárlási őrület közepette és az élelmiszerpiac szinte minden darabjának drágulását tapasztalva talán fel sem tűnt, hogy a mák is drasztikus áremelkedéssel közelítette az ünnepet. A mák a magyarok egyik kedvenc süteménytölteléke, az ünnepek elképzelhetetlenek a mákos bejgli, mákos guba vagy a bobajka nélkül, de a réteseknek is kedvelt tölteléke. És most sem múlt el a karácsony mákos édesség nélkül.
Keserűen kellett tapasztalni, hogy ezek a különben egyszerűbb ételek már lassan a luxus kategóriába kerültek, mivel - több más élelmiszerhez hasonlóan - az étkezési mák is jelentősen megdrágult, a karácsonyi időszakban a mákos édességek kedvelőinek azzal kellett szembesülniük, hogy a kedvenceikhez szükséges alapanyag akár 30-50%-kal drágábban volt kapható, mint egy évvel korábban.
Ahogy a sütemények másik kedvelt töltelék-alapanyaga, a dió is megdrágult, úgy a mák sem úszta meg tehát az elmúlt időszak áremeléseit. Az Agrárszektor nemrég megírta, hogy 2022-ben a jó minőségű bolti bejglik ára átlagosan és megközelítőleg 3 ezer forintról fog indulni, de elérheti a 4,5-5 ezer forintot is. Ebben már benne van az energiaárak elszállása, de az alapanyagok árának jelentős drágulása is.
Hirdetés
Átalakulóban a máktermesztés Magyarországon
Magyarországon a mák termőterülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi vetések esetében 7604,3 hektár volt: ez a tavalyi területi adatoktól csak kis mértékben tér el, akkor ugyanis 7442,8 hektár volt.
Az ipari máknál azonban jelentős csökkenés volt megfigyelhető a termőterületek nagyságában. A tavaly őszi (és az idei tavaszi vetési) adatok még 2136,3 hektárt mutattak, ám a tavaly őszi és az idei tavaszi vetési adatok szerint már csak 408 hektáron termeszettek ipari mákot Magyarországon.
A drasztikus csökkenés hátterében – egyebek mellett – a klímaváltozás áll, mivel az egyre szárazabbá és forróbbá váló időjárás miatt bizonytalanná vált a tavaszi mák kelése. A megfelelő időben leesett csapadék pedig azért is nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik.
Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a termesztésnek, mivel emiatt terméskötődési problémák léphetnek fel. Éppen ezek miatt az elmúlt években egyre nőtt az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké egyre inkább lecsökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.
Drágább lett a mák idén, de nem annyival, mint sok más élelmiszer
Az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése tehát a mákot sem kerülte el. A Budapesti Nagybani Piacon tavaly decemberben még csak 1050 forint volt a mák kilója, ez mostanra 1300-1500 forintra emelkedett, vagyis egy év alatt csaknem 24-43%-kal lett drágább a magyar mák.
A Csehországból származó import mák a tavalyi 1033 forintos kilónkénti árhoz képest majdnem 38%-kal lett drágább, idén már 1425 forintot kértek el érte. A Debreceni Nagybani Piacon még komolyabb drágulást regisztrált az Agrárközgazdasági Intézet: míg 2021-ben 1100 forintba került egy kilogramm mák, ez mostanra 1700 forintra nőtt, vagyis 54%-kal emelkedett meg.
A fővárosi fogyasztói piacoknál már érdekesebb adatok születtek. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban tavaly még 2500 forint volt a mák kilója, ez mostanra azonban 2000 forintra csökkent, vagyis 20%-kal lett olcsóbb ez a kedvelt alapanyag. Ezzel szemben a Vámház körúti piacon egyáltalán nem változtak az árak. A debreceni fogyasztói piacon ugyanakkor 20%-kal emelkedett a mák ára, 2000 forintról 2400-ra. A legkomolyabb áremelkedést Szegeden regisztrálták, ahol tavaly még 1600 forintot kértek el egy kiló mákért, ám idén már 2300 forintba került ugyanez a termék, ez pedig 43,75%-os emelkedésnek feleltethető meg.
Húzósabb árak az élelmiszerboltokban
A Spar online katalógusa szerint a 250 grammos kiszerelésű étkezési mák 1100-1150 forintba került, kilójáért tehát 4400-4600 forintot is ki kellett fizetni.
A darált mák, kiszerelését tekintve már csak 200 grammos, ám így is 800-1100 forintot kellett érte fizetni, vagyis a teljes kiló 4000-5500 forint is lehetett.
Ezzel szemben az Aldiban a 200 grammost darált mák már csak 400 forintos, a Penny Marketnél pedig 430 forintba került a termék, kilónként azonban 2000-2150-ba került. A boltokban kapható, jellemzően helyben sütött bejglik kilója átlagosan 1600-2000 forint forint körül mozgott, ám a minőségüket illetően csak találgatni lehetett.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés