A karácsonyi vásárlási őrület közepette és az élelmiszerpiac szinte minden darabjának drágulását tapasztalva talán fel sem tűnt, hogy a mák is drasztikus áremelkedéssel közelítette az ünnepet. A mák a magyarok egyik kedvenc süteménytölteléke, az ünnepek elképzelhetetlenek a mákos bejgli, mákos guba vagy a bobajka nélkül, de a réteseknek is kedvelt tölteléke. És most sem múlt el a karácsony mákos édesség nélkül.

Keserűen kellett tapasztalni, hogy ezek a különben egyszerűbb ételek már lassan a luxus kategóriába kerültek, mivel - több más élelmiszerhez hasonlóan - az étkezési mák is jelentősen megdrágult, a karácsonyi időszakban a mákos édességek kedvelőinek azzal kellett szembesülniük, hogy a kedvenceikhez szükséges alapanyag akár 30-50%-kal drágábban volt kapható, mint egy évvel korábban.

Magyarországon a mák termőterülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi vetések esetében 7604,3 hektár volt (Fotó: Pixabay)

Ahogy a sütemények másik kedvelt töltelék-alapanyaga, a dió is megdrágult, úgy a mák sem úszta meg tehát az elmúlt időszak áremeléseit. Az Agrárszektor nemrég megírta, hogy 2022-ben a jó minőségű bolti bejglik ára átlagosan és megközelítőleg 3 ezer forintról fog indulni, de elérheti a  4,5-5 ezer forintot is. Ebben már benne van az energiaárak elszállása, de az alapanyagok árának jelentős drágulása is.

Átalakulóban a máktermesztés Magyarországon

Magyarországon a mák termőterülete a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján a 2021-es őszi és 2022-es tavaszi vetések esetében 7604,3 hektár volt: ez a tavalyi területi adatoktól csak kis mértékben tér el, akkor ugyanis 7442,8 hektár volt.

Az ipari máknál azonban jelentős csökkenés volt megfigyelhető a termőterületek nagyságában. A tavaly őszi (és az idei tavaszi vetési) adatok még 2136,3 hektárt mutattak, ám a tavaly őszi és az idei tavaszi vetési adatok szerint már csak 408 hektáron termeszettek ipari mákot Magyarországon.

A drasztikus csökkenés hátterében – egyebek mellett – a klímaváltozás áll, mivel az egyre szárazabbá és forróbbá váló időjárás miatt bizonytalanná vált a tavaszi mák kelése. A megfelelő időben leesett csapadék pedig azért is nélkülözhetetlen, mert a mákot többnyire öntözés nélkül termesztik.

Az egyre forróbb nyári időjárás sem kedvez a termesztésnek, mivel emiatt terméskötődési problémák léphetnek fel. Éppen ezek miatt az elmúlt években egyre nőtt az őszi étkezési mákfajták termesztése, miközben a tavasziaké egyre inkább lecsökkent. Az ipari mák esetében viszont továbbra is a tavaszi fajták uralják a máktermesztést.

Drágább lett a mák idén, de nem annyival, mint sok más élelmiszer

Az élelmiszerek árának drasztikus emelkedése tehát a mákot sem kerülte el. A Budapesti Nagybani Piacon tavaly decemberben még csak 1050 forint volt a mák kilója, ez mostanra 1300-1500 forintra emelkedett, vagyis egy év alatt csaknem 24-43%-kal lett drágább a magyar mák.

A Csehországból származó import mák a tavalyi 1033 forintos kilónkénti árhoz képest majdnem 38%-kal lett drágább, idén már 1425 forintot kértek el érte. A Debreceni Nagybani Piacon még komolyabb drágulást regisztrált az Agrárközgazdasági Intézet: míg 2021-ben 1100 forintba került egy kilogramm mák, ez mostanra 1700 forintra nőtt, vagyis 54%-kal emelkedett meg.

A fővárosi fogyasztói piacoknál már érdekesebb adatok születtek. A Fehérvári úti Vásárcsarnokban tavaly még 2500 forint volt a mák kilója, ez mostanra azonban 2000 forintra csökkent, vagyis 20%-kal lett olcsóbb ez a kedvelt alapanyag. Ezzel szemben a Vámház körúti piacon egyáltalán nem változtak az árak. A debreceni fogyasztói piacon ugyanakkor 20%-kal emelkedett a mák ára, 2000 forintról 2400-ra. A legkomolyabb áremelkedést Szegeden regisztrálták, ahol tavaly még 1600 forintot kértek el egy kiló mákért, ám idén már 2300 forintba került ugyanez a termék, ez pedig 43,75%-os emelkedésnek feleltethető meg.

Húzósabb árak az élelmiszerboltokban

A Spar online katalógusa szerint a 250 grammos kiszerelésű étkezési mák 1100-1150 forintba került, kilójáért tehát 4400-4600 forintot is ki kellett fizetni.

A darált mák, kiszerelését tekintve már csak 200 grammos, ám így is 800-1100 forintot kellett érte fizetni, vagyis a teljes kiló 4000-5500 forint is lehetett.

Ezzel szemben az Aldiban a 200 grammost darált mák már csak 400 forintos, a Penny Marketnél pedig 430 forintba került a termék, kilónként azonban 2000-2150-ba került. A boltokban kapható, jellemzően helyben sütött bejglik kilója átlagosan 1600-2000 forint forint körül mozgott, ám a minőségüket illetően csak találgatni lehetett.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás