Európában 2019/2020 óta a legalacsonyabb a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedések száma baromfiban és vadon élő madarakban egyaránt. Ezek az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA), az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) és az EU referencialaboratóriuma (EURL) legfrissebb, madárinfluenzáról szóló jelentésének főbb megállapításai Az adatfelvételre március 16. és június 14. között került sor A jelentés megjegyezte továbbá, hogy a lakosságot érintő kockázat továbbra is alacsony.

Az európai madárinfluenza megbetegedések számának javulása több tényezőhöz is köthető. Ideértve az egyes vadon élő madárfajok által megszerzett állományimmunitást, egyes vadon élő madárpopulációk kimerülését, a környezet vírusos szennyezettségének csökkenését, az összetétel változását, a keringő magas patogenitású madárinfluenza-vírus genotípusainak csökkentését és az elhullott vadon élő madarak számának mérséklődése.

2024. március 16. és június 14. között 15 HPAI-járványt jelentettek baromfiban Európa két országából: 8 A(H5N1) Magyarországról és 7 A(H5Nx) Bulgáriából. Ez jelentős javulás az előző járványügyi év azonos időszakához képest. (Fotó: Pixabay)

Házi madarak

2024. március 16. és június 14. között 15 HPAI-járványt jelentettek baromfiban Európa két országából: 8 A(H5N1) Magyarországról és 7 A(H5Nx) Bulgáriából. Ez jelentős javulás az előző járványügyi év azonos időszakához képest. Akkor összesen 173 A(H5) kitörést regisztráltak, a mostani viszont a legalacsonyabb szám, amelyet 2019 óta ebben az időszakban regisztráltak.

E járványok közül 11-et elsődlegesként, 4-et pedig másodlagosként jelentettek. E járványok közül 10 esetében a vadon élő madarakkal való közvetett érintkezést tartották a legvalószínűbb behurcolási forrásnak, bár mindkét országban a vadon élő madarakban észlelt HPAI-vírus nagyon korlátozott volt (1 Bulgáriában és 0 Magyarországon). Összesen hozzávetőleg 1 millió madár pusztult el a HPAI-fertőzött baromfitelepeken.

Vadon élő madarak

A 2024. március 16. és június 14. közötti időszakban összesen 24 A(H5N1), 1 A(H5N5) és 2 A(H5Nx) víruskimutatást jelentettek Németországból (13), Lengyelországból (3) és az Egyesült Királyságból (2) és Bulgáriából, Dániából, Franciaországból, Lettországból, Moldovából, Norvégiából, Romániából, Szlovéniából és Spanyolországból pedig egyaránt egyet-egyet. A vadon élő madarakban észlelt HPAI-vírus összesített száma (27) körülbelül 16-szor alacsonyabb volt, mint az előző jelentési időszakban (2023. december 2. és 2024. március 15. között). Megjegyzendő, hogy a HPAI-vírust csak 3 kolóniában tenyésző tengeri madárnál észlelték: egy európai halsirálynál Franciaországban (A(H5Nx)), egy szendvicscsérnél Spanyolországban (A(H5N1)) és egy másik európai heringsirálynál az Egyesült Királyságban (A) (H5N5)).

Összességében az adatok azt sugallják, hogy a HPAI-vírusok csak alacsony szinten, ha egyáltalán keringtek anélkül, hogy tömeges mortalitást okoztak volna az európai vadon élő madarak populációiban a jelenlegi jelentési időszakban.

A madárinfluenza helyzete Európán kívül

A baromfiban világszerte jelentett HPAI-járványok többsége továbbra is Észak-Amerikában, különösen az Egyesült Államokban összpontosult. Ázsiában a házi és s vadon élő madarak körében fokozódott a HPAI-helyzet ebben a jelentési időszakban.

A korábban érintett országokon, így Japánon, Korean és Tajvanon kívül immár India és Irak is hivatalosan jelentett víruskimutatást házimadarakban, illetve vadon élő madarakban. Különös aggodalomra ad okot a HPAI-vírus kimutatása a vadon élő madaraknál Kínában, az Európába irányuló közelgő őszi vándorlás miatt. A HPAI-vírusok várhatóan tovább terjednek az antarktiszi régióban.

Hosszú évek óta először érintette Ausztráliát 3 különböző HPAI-vírusaltípus a jelenlegi jelentési időszakban, ami valószínűleg a világ többi részétől eltérő eseményt jelent: A(H7N3), A(H7N8) és A(H7N9). ).

Fertőzések emlősökben

A jelenlegi jelentési időszakban az első természetes HPAI-vírus kimutatását a következő emlősfajoknál erősítették meg: alpaka (USA), szarvasmarha (USA) és rozmár (Norvégia). Európában továbbra is csekély számban érintettek az elsősorban húsevő vagy dögevő emlősfajok (pl. macska, vidra, mosómedve és vörös róka).

Európán kívül ebben a jelentési időszakban az emlősöknél észlelt összes HPAI-vírus Észak-Amerikából érkezett: több mint 5 különböző emlősfajról, beleértve az emberrel szorosan érintkező háziasított emlősöket (alpaka, macska, szarvasmarha és háziegér). A legtöbb ilyen kimutatásban az új A(H5N1) vírus B3.13 genotípusát azonosították.

Az A(H5N1) vírus B3.13 genotípusának kiterjedt elterjedését az Egyesült Államok 12 államának több mint 130 tejtermelő gazdaságában figyelték meg. Míg az állományon belüli terjedést elsősorban a fejési folyamat során fejőberendezéseken keresztül jellemezték, a gazdaságok közötti terjedést valószínűleg az állatok, emberek, járművek és berendezések mozgása okozta. A szarvasmarhákról más fajkategóriákra (azaz házi és vadon élő emlősökre, házi és vadon élő madarakra és emberekre) történő további átvitelt igazoltak.

Emberi madárinfluenzaesetek

A zoonózisos madárinfluenza A(H5N1), A(H5N6) és A(H9N2) szórványos eseteit továbbra is jelentették Európán kívül 2024 márciusa és júniusa között. Ezen túlmenően, volt egy harmadik emberben előforduló madárinfluenza A(H10N3) is. Az A(H5N2) vírussal  történt első, laboratóriumilag megerősített emberi fertőzésről is beszámoltak.

A szakértők hangsúlyozták ajánlásukat: az érintettek a következő influenzaszezonra tekintettel fokozzák a madárinfluenza felügyeletét.

(Forrás: poultryworld.net)

 

 

Megosztás

További híreink

Biztos, hogy drágul a kenyér, csak az a kérdés, mikor és mennyivel

2024.09.09.

Biztosra vehető, hogy a kenyér ára emelkedni fog, a kérdés már csak az, hogy mennyivel, mivel a fogyasztók tűréshatáruk szélénél járnak. Az idei aszály jelentős károkat okozott, de a helyzet nem olyan súlyos, mint két évvel ezelőtt. Ahogy véget ért a nyár és a termények nagy részét már betakarították, elkezdhetjük értékelni az idei szezont. Bár nem volt az agrárium számára ideális év az extrém meleg és száraz időjárás miatt, ami az árakban is meg fog mutatkozni, az aszály leginkább az őszi betakarítású növényeket érintette, mint a kukorica, a napraforgó és a szója, melyeknél a tavalyihoz képest jelentős hozamcsökkenés várható.

Negyedszerre sikerült a közbeszerzés, felújítják a MATE gödöllői campusának neobarokk főépületét

2024.09.09.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői campusának műemlék főépületét 1,7 milliárd forintért újíthatja fel a kivitelező.

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 38 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás