Ahogy egyre több információt közöltek a telítetlen zsírsavak előnyös hatásairól, úgy romlott az állati zsírok megítélése. Elterjedt a köztudatban, hogy a telített zsírsavak fogyasztása rossz, a telítetleneké pedig jó hatású. Eszerint a sok telített zsírsavat tartalmazó állati zsírok a magas koleszterinszintért és több érrendszeri betegségért is felelősek. Ezek miatt is szorult a háttérbe a disznózsír fogyasztása.

A Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a disznózsír mellőzésével egy időben lett nagyon divatos a pálma- és a kókuszolaj fogyasztása. A cikk megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy ezek növényi zsiradékok, telített zsírsavakban ugyancsak nagyon gazdagok, jóval meghaladják a disznózsír értékeit.

Hosszú évtizedes elnyomás után terjedhet el újra a disznózsír használata a konyhákban

A pálmaolaj szilárd halmazállapotú, ezért nevezik pálmazsírnak is. A margaringyártás alapanyaga: a pálmaolaj a hidrogénezés hatására szobahőmérsékleten szilárd disznózsírra emlékeztető állagúvá válik. Számos ipari célra is felhasználják, ilyen például a biodízelgyártás. A nyers pálmaolaj színe a narancssárgától a vörösbarna árnyalatig terjed. Európában viszont már finomított, azaz kifehérített, szagtalan, íztelen formában árusítják. Az eljárás során a legtöbb karotin, E-vitamin-tartalma és számos hasznos anyag is elveszik belőle. Viszont a telített zsírsavak nagy előnye, hogy melegítés közben nem oxidálódnak. Tehát nem, vagy csak nehezen ég meg, és akár többször is felhasználható sütésre. A cikk szerint ugyanez igaz a disznózsír esetében is. Ám a pálmaolaj használata ellen egyre több szervezet tiltakozik többek között azért, mert a termelés fokozása érdekében nagy kiterjedésű erdőket irtanak ki.

Ezért fontosak a zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak kiemelten fontosak az emberi egészség megőrzéséhez, ugyanis ezekből olyan, élettanilag jelentős anyagok képződnek a szervezetben, amelyek gyulladáscsökkentők, és gátolják a vérlemezkék összetapadását - írják. A telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok fogyasztásának a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását csökkentő hatásán túl több kedvező tulajdonsága van. Így például a fogyasztásukkal alacsonyabb a trombózisveszély, és egyes daganatos betegségek előfordulásának esélye.

https://www.youtube.com/watch?v=AtnbpGERWlw

Azt a Házipatika oldal írta le, hogy a létfontosságú zsiradékokat az emberi szervezet nem képes előállítani. Ezért a táplálkozás során kell gondoskodni azok beviteléről. A számos jótékony hatással rendelkező omega-3 hasznos forrását jelentik a zsírosabb halak, mint a lazac, a makréla vagy a szardínia, illetve a , de ide sorolják a diót és a dióolajat, valamint a lenolajat is.

Általános tanács, hogy a telített zsírsavak a "rossz zsírok", míg a telítetlenek a "jók", a cikk szerint azonban ennél árnyaltabb a helyzet:
  • Egyrészt jelenleg a legkárosabb zsírtípusnak a mesterségesen előállított, úgynevezett transzzsírokat tartják, amelyeket hidrogénezéssel hoznak létre növényi olajokból. Az eljárás eredeti célja éppen az lett volna, hogy az egészségesebb zsírfélékből készítsenek szilárdabb halmazállapotú, az élelmiszeripari felhasználást megkönnyítő táplálékot.
  • Másrészt önmagában az, hogy telítetlen zsírsavakkal váltják ki az étrendünkben a telített- és a transzzsírokat, még nem feltétlenül jelent jobb egészségügyi kilátásokat. A tudomány jelen állása szerint ugyanis nem csak a mennyiségre kell odafigyelni, de az omega-3 és omega-6 bevitel megfelelő arányára is.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Bajban a magyarság szimbóluma

2024.11.25.

Az elmúlt évtizedekben folyamatosan zsugorodott a paprika termesztésére alkalmas terület Magyarországon, ami komoly hatással van a hazai fűszerpaprika-ellátásra.

Közeleg a tél, persze, hogy megint felmerült az energiaválság kérdése

2024.11.25.

Európában ismét emelkednek a földgázárak, ami a hidegebb időjárás és a geopolitikai feszültségek következménye.

Avokádó a kertben: neveljen saját fát otthon sikeresen

2024.11.25.

Az avokádó az egyik legnépszerűbb gyümölcs a világon, nemcsak finom, hanem egészséges is. Az otthoni termesztése egyre nagyobb érdeklődést kelt, de számos kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Vajon mi kell ahhoz, hogy egy sikeres avokádófát neveljünk? Hogyan érhetjük el, hogy termést is hozzon? Cikkünkben megválaszoljuk azokat a kérdéseket, amelyek leggyakrabban felmerülnek a házi avokádótermesztők körében.

Sokan észre sem veszik, hogy sózzák rájuk a hamis élelmiszert a boltokban

2024.11.25.

Az élelmiszerhamisítást főleg az mozgatja, hogy ha valami hasonlót lehet előállítani kisebb önköltséggel akkor nagyobb lesz rajta a profit.

„A tehén az, ami leföldel engem” – egy fiatal házaspár küzdelmes, mégis inspiráló élete egy bükki ökogazdaságban

2024.11.25.

Az életük folyamatos tanulás, hiszen nemcsak gazdálkodók, hanem állatorvosok, szerelők és feldolgozók is egyben.

Partnerhírek
Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BFP Talajmaró
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BFP Talajmaró

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 92 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás