Hirdetés
Vizes élőhelyeket mentenek, és a húsuk is ízletes
Bár 100 évvel ezelőtt még közel 150 ezer bivaly volt Magyarországon, az agrárium gépesítése az állomány nagymértékű csökkenését hozta magával. A fajta fenntartásában fontos szerepe van a hazai Nemzeti Parkok igazgatóságainak. Az általuk kezelt területeken a bivalyok olyan feladatokat végeznek, amelyekre egyetlen gép sem volna képes. Jelenlétük és tevékenységük a kiterjedt vizes élőhelyek kezelése és fenntartása miatt kiemelkedően fontos.
A feltételezések szerint a házi bivalyok eredete a mai Kína területére, az időszámítás előtti 4. évezredig vezethető vissza. A vadbivalyok háziasításával ekkor jött létre az a fajta, amely nem sokkal ezután Mezopotámiában és Indiában is felbukkant. Rövidesen pedig Délkelet-Ázsia és Afrika egész területén elterjedt. A Kárpát-medencébe az első bivalyok nagy valószínűség szerint a honfoglalás idején, igavonó állatként kerültek be. A fajta magyarországi jelenlétének első írásos említése viszont csak mintegy 2 évszázaddal később történt. A bivalyokra a 11. századi Erdélyben, majd II. Béla király 1138-as dömösi apátsági adománylevelében utaltak. Az állatok tömegesen a törökökkel vívott háborúk idején terjedtek el hazánkban, a török birodalom hadseregében ágyúk vontatására használták őket. Erejük abban a korban kiemelkedő volt, 2 bivaly vonóereje felért 4 szürke marháéval - írta szakcikkében a Magyar Mezőgazdaság.
![](/public/agronews/an_article_inner/8537/36ba8af0ead2c6a897a76420ef9a5430_1.jpeg)
Emiatt lett népszerű annak idején
A hazánkban elterjedt bivalyok kifejlett példányainak marmagassága elérheti a 180 centimétert, súlyuk pedig a 800 kilogrammot is. A bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb, ennek ellenére húsának és tejének a minősége is felülmúlta azét. Az előnyeinek köszönhetően a 19. század derekán már mintegy 150 ezer egyed élt Magyarország területén. Ám a mezőgazdaság gépesítése a hazai bivalyok életében is fordulópontot jelentett. Az állomány rövid idő alatt látványosan csökkent, és a hasznosításuk ettől kezdve leginkább a vizes élőhelyek fenntartására irányult.
Hirdetés
Legeltetés, vizes élőhelyek fenntartása
Tajti László, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) területkezelési igazgatóhelyettese a portálnak elmondta, hogy a hazai bivalyok nagy része ma a Nemzeti Parkok területén él. „Közöttük is kiemelkedő a KNPI állománya, amely hozzávetőleg 1000 példányból áll. A bivalyokat 2 állattartó telepen, Fülöpszállás és Ópusztaszer térségében teleltetjük és legeltetjük” – mondta a szakember. Az állatok ilyen nagy száma egyfelől az aprólékos párosítási terven alapuló fajtafenntartás, másrészt a kiterjedt vizes élőhelyek kezelése és fenntartása miatt jelentős. Utóbbi kapcsán fontos, hogy a legeltetési időszakban az igazgatóság több gulyát is különböző területekre helyez ki. Ott a legelésen kívül a tiprással és a dagonyázásukkal szolgálják az adott élőhely fennmaradását. Ez jóval olcsóbb, hatékonyabb és környezetkímélőbb, mintha ezt gépekkel végeznék.
![](/public/agronews/an_article_inner/8537/34edaa72d94270197473334a2e3e95b3_1.jpeg)
Az őshonos állatok tartását ösztönző pályázatoknak köszönhetően egyre több gazda foglalkozik újra bivalyokkal. Tajti László tapasztalatai szerint egyesek hobbiállatként, mások a húsukért tartanak bivalyokat. A 2-3 példányból álló gulyáktól kezdve az egészen nagy, akár 20-30 bivaly alkotta állományokig jelen vannak az országban. Annak érdekében, hogy a bivalytartók köre tovább bővülhessen, a Magyar Bivalytenyésztők Egyesülete szakmai támogatást kínál a vállalkozó kedvű gazdáknak, például a tenyészállatok beszerzésében is segítséget nyújtanak.
Ízletes és tápanyagban gazdag a bivalyhús
A jelenlegi helyzet az, hogy – noha a bivaly teje és húsa rendkívül ízletes, tápanyagban és vitaminokban gazdag – a fogyasztók széles köre előtt még mindig ismeretlenek a belőlük készülő ételek. Viszont kétségtelen ugyanakkor, hogy nő azoknak a száma, akik keresik ezeket a termékeket. Több magángazdálkodó – jellemzően kisebb üzemekben – foglalkozik bivalyhús-feldolgozással, és egyre több helyen kapni bivalyszalámit, -kolbászt és tőkehúst is. Bár egyelőre még kevés helyen, de a vendégek egyes éttermek kínálatában is találkozhatnak bivalyhússal pörkölt, sült vagy steak formájában - mondta a szakember.
Korábban is írtunk már a bivalyokról, ezek itt olvashatóak:
Bivalyok rendezik a legelőt és a nádast a Kis-Balaton mellett
Bivalytej, egy új üzleti lehetőség
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés