A Svéd Agrártudományi Egyetem kutatói megállapították, hogy az árpa helyettesíthető zabbal a fűszilázs alapú takarmányozással etetett tejelő tehenek takarmányában, így az állatok teljesítményének csökkenése nélkül csökkenthető a CH4-kibocsátás.

Amellett, hogy a metán hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához, a tanulmányok szerint a tehenek CH4-termelése a takarmánytól függően 2-12%-os energiaveszteséget jelent. Ennek következtében a takarmányadalékok folyamatos keresése mellett ugyanilyen fontos a gyakori alapanyagok metántermelésre gyakorolt hatásának összehasonlítása is.

Termelési tanulmányok azt találták, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a tejhozamot ugyanazon a szinten tartja (Fotó: Pixabay)

A mérsékelt éghajlaton a zabot és az árpát gyakran használják koncentrátumkiegészítőként a tejelő tehenek takarmányában. Korábbi termelési tanulmányok azt találták, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a tejhozamot ugyanazon a szinten tartja, sőt, akár növelheti is a tejelő tehenek tejhozamát – írja az allaboutfeed.net elemzése .

A korábbi in vitro vizsgálat

A jelenlegi vizsgálaton dolgozó kutatók az árpa és a zab összehasonlításának eredményeit elsősorban a korábbi in vitro vizsgálat alapján jósolták meg. Abban a vizsgálatban a zab CH4-csökkentő hatása az árpához képest megerősítést nyert; az inkubált zab alapú takarmányok CH4-kibocsátása 8,9%-kal volt alacsonyabb az árpa alapú takarmányokhoz képest.

Ebben a vizsgálatban a kutatók értékelték az árpa fokozatos zabbal való helyettesítésének hatását a bélrendszeri CH4-kibocsátásra, a bendőfermentációra, a takarmány emészthetőségére, a tejtermelésre és az energiafelhasználásra fűszilázs-alapú takarmányt fogyasztó tejelő teheneknél. 16 laktáló északi vörös tejelő tehén teljes vegyes takarmányt kapott [58:42 takarmány:koncentrátum szárazanyag (DM) alapon]. A takarmányt kizárólag fűszilázs (Phleum pratense) adta, fehérjekiegészítésként repcemaglisztet (a takarmány DM-értékének 10%-a). A gabonakiegészítők a takarmány DM-értékének 30%-át tették ki. Az árpát fokozatosan helyettesítették az alábbiak szerint:

- 100% árpa: 0% zab
- 67% árpa: 33% zab
- 33% árpa: 67% zab
- 0% árpa: 100% zab

A takarmány-adalékanyag felére csökkenti a tehenek kibocsátását

Egy új dániai projekt célja a tejelő tehenek metánkibocsátásának 50%-os csökkentése egy olyan hármas hatású takarmány-adalékanyag segítségével, amelyet a bélrendszeri metánképződés korlátozására fejlesztettek ki.

Enterális metánkibocsátás

A zab fokozott bevitele lineárisan 4,4%-kal csökkentette a CH4-kibocsátást, és a metánintenzitás (g/kg ECM-ben (energiakorrigált tej) kifejezve) 4,8%-kal csökkent, amikor az árpát teljes egészében zabra cserélték a takarmányban – ami azt jelzi, hogy a CH4-kibocsátás az állatok termelékenységének veszélyeztetése nélkül csökkent. Ezenkívül a CH4 CO2-höz viszonyított aránya csökkent a zab takarmányba való növekvő bevitelével.

A kutatók megjegyezték: „jól ismert, hogy pozitív kapcsolat van a takarmány emészthetősége és a CH4-kibocsátás között. A CH4-kibocsátás csökkenése az árpa zabbal való helyettesítésével a szervesanyag-emészthetőség lineáris csökkenésével magyarázható, mivel a bélben lévő CH4 az emésztett anyagból keletkezik. Egy másik lehetséges magyarázat a zab magasabb zsírtartalma az árpához képest.”

Az árpa teljes helyettesítése zabbal az étrendi nyerszsír koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedését eredményezte (Fotó: Pixabay)

A zabszem az árpaszemhez képest magasabb koncentrációban tartalmaz emészthetetlen rostokat, amint azt a táplálékban lévő emészthetetlen NDF koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedése mutatja a zab növekvő bevitelével a jelenlegi vizsgálatban. Jelen vizsgálatban az árpa teljes helyettesítése zabbal az étrendi nyerszsír koncentrációjának és bevitelének lineáris növekedését eredményezte (9,3 g/kg DM magasabb).

Más tanulmányok is azt mutatják, hogy a táplálék zsírkoncentrációja negatív kapcsolatot mutat a bélrendszeri CH4-kibocsátással. Hozzátették, hogy a bendőfermentációs mintázat változásai nem magyarázzák a CH4-kibocsátás különbségeit ebben a vizsgálatban, mivel a VFA-k moláris arányait nem befolyásolta az árpa helyettesítése.

Bendőfermentáció

A bendőben a szerves anyagok fermentációja során keletkező VFA-nak jelentős hatása lehet a kérődzők termelésére és termékösszetételére. A VFA-termelés relatív arányát számos tényező befolyásolja, beleértve a szubsztrát összetételét, a szubsztrát elérhetőségét és lebonthatóságát, valamint a jelen lévő mikrobafajokat. Az e tényezők közötti kölcsönhatások megnehezíthetik az egyes tényezők hatására vonatkozó következtetéseket. Ebben a vizsgálatban a teljes VFA-koncentrációt és a fermentációs mintázatot nem befolyásolta a zab nagyobb mértékű bevitele a takarmányba. A kutatók azonban különbséget vártak a VFA-termelésben, mivel az árpa és a zab OM-emészthetősége különbözött. "Tekintettel azonban az átlag viszonylag magas standard hibájára a jelenlegi vizsgálatban, valószínű, hogy az összes VFA-koncentrációra vonatkozó átlag nem teljesen pontos. A gyomorszondával történő egyszeri mintavételi módszer növelheti az adatok véletlenszerű szórását a nyálszennyeződés és az utolsó étkezés után eltelt idő miatt” – állapították meg.

Tejtermelés

A kutatók az árpa zabbal való teljes helyettesítését követően számszerű növekedést regisztráltak a tejhozamban és az ECM/DMI arányban. A tej alkotóelemeinek hozamát azonban nem befolyásolta jelentősen az árpa fokozatos helyettesítése zabbal az étrendben. A tejhozam növekedését a táplálék zsírkoncentrációjának növekedésével magyarázták, amikor az árpát zabbal helyettesítik a takarmányban, ami valószínűleg további DE-t biztosít az állat számára. „Az árpa alapú takarmányokhoz képest a zab alapú takarmányon tartott tejelő tehenek tejhozamának növekedése vagy fenntartása az energiamegosztásbeli különbségek eredménye lehet, ahol kevesebb energia oszlik meg a testzsírtartalékokban, ahogyan azt vizsgálatunkban megfigyeltük” – mondták.

Az árpából származó többletenergia-ellátás a tejtermelés helyett a testzsírtermelésnek kedvezett Fotó: Pixabay)

Emészthetőség és energiafelhasználás

Az OM, az NDF és a potenciálisan emészthető NDF emészthetősége lineárisan csökkent a zab növekvő bevitelével. Ez a ME-bevitel lineáris csökkenését eredményezte. A zab megnövekedett mennyisége a takarmányban azonban nem befolyásolta jelentősen az energiamérleget vagy az ME-hasznosítás hatékonyságát a laktáció során. A kutatók megemlítették, hogy a hasonló termelés az alacsonyabb ME-bevitel ellenére arra utalhat, hogy az árpából származó többletenergia-ellátás a tejtermelés helyett a testzsírtermelésnek kedvezett, vagy hogy a tehenek a testzsírt mozgósítják a tejtermelés támogatására, amikor a zab teljes mértékben bekerült a takarmányba.

Mi okozhatja a különbségeket?

Ez a tanulmány arra a következtetésre jut, hogy az árpa zabbal való helyettesítése a fűszilázs alapú takarmányozással táplált tejelő tehenek takarmányában fenntartható stratégiát jelenthet, amelyet a gazdák könnyen alkalmazhatnak a bélrendszeri CH4-kibocsátás mérséklésére anélkül, hogy az állatok teljesítménye csökkenne. Kiemelték azt is, hogy a metánkibocsátásban és a tejtermelésben különbségek várhatók a szilázs és a koncentrátum arányában, a zab és az árpa koncentrátumfrakcióba való beépítésének mértékében, valamint a szilázs típusában és minőségében mutatkozó különbségek miatt.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás