Javában tartanak a földeken a munkák, aratás, szembehordás, gyomszabályozás, kaszálás, bálázás is a feladatok között szerepelnek a nyári szezonban. A gépes témához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak. Írtunk róla, hogy újabb kombájnokat mutat be a John Deere, hogy óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása, valamint arról is beszámoltunk, hogy változott a felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke. Szeretettel ajánljuk többszöri olvasásra a mezőgazdasági gépek témájában megjelent cikkeinket!

Kisokos a drónvásárláshoz, hogy ne járjon pórul. Az autonóm robotok mellett a permetező drónok számítanak ma a precíziós mezőgazdaság legfelkapottabb témájának. És bár ez egy viszonylag új terület, a gazdálkodók már most is számos modell és gyártó közül választhatnak. De mit kell figyelembe venni, ha permetező drónt vásárolnak?

a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével
a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével

 

Le kell szögezni, hogy ezek a drónok a legtöbb helyzetben alkalmasak táblák felderítésére is különböző szenzorok segítségével vagy szilárd szemcsés anyagok, például műtrágyák vagy vetőmagok kiszórására. Mindezek mellett egyre hangsúlyosabb a drónok permetezésre való használata. A permetező drón egyszerűen egy olyan eszköz, amelyik arra szolgál, hogy növényvédő szereket vigyen fel a növényekre. A megfelelő drón kiválasztásakor tehát arra kell összpontosítani, mi teszi jobbá ezt a munkát. Így mellékes szemponttá válik a kamerák száma, a joystick és más hasonló trükkök - írták.

Újabb kombájnokat mutat be a John Deere

A John Deere két új kombájnsorozatot mutatott be: a T5-öt és a T6-ot. A számok a kombájnban lévő szalmarázó ládák számát jelzik, mégpedig 5-öt és 6-ot. Ezen a két sorozaton belül összesen nyolc új modell közül lehet választani, amelyek számos teljesítménylehetőséget kínálnak. A T5 sorozat legkisebb modellje, a T5 400 305 LE-t ad le a JD PowerTech PSS 6,8 literes hathengeres motorjával. A T6 sorozat legnagyobb modelljét, a T6 800-at 9 literes JD9X motor hajtja, 466 lóerővel.

A T5 szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal.
A John Deere T5 kombájn szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal.

 

Az új gépek ugyanazzal a fülkével rendelkeznek, mint az X9 kombájn. A fülke különféle kényelmi eszközökkel van felszerelve, beleértve az ActiveSeat II-t, a CommandPRO joystickot és a G5plus CommandCentert. Ezenkívül a kombájn felszerelhető StarFire 7500 GPS-vevővel. A 2025-ös modellévtől kezdve a kombájnokat nagyobb gabonatartállyal is fel lehet szerelni.

A T5 szabványos 10 000 literes űrtartalmú, opcionálisan 11 500 literes tartállyal. A T6 alapfelszereltsége 11 000 literes gabonatartállyal, opcionálisan 13 500 literes változattal. Ez 15%-kal, illetve 23%-kal nagyobb, mint a standard változatok. A motor teljesítménye mindkét sorozatban 305 és 466 LE között mozog - írták.

A gépek 150 liter/s sebességgel ürítenek, 90 másodperc alatt 10 tonna gabonát egy pótkocsiba
A gépek 150 liter/s sebességgel ürítenek, 90 másodperc alatt 10 tonna gabonát egy pótkocsiba

4 tipp a betakarítás hatékonyságának javításához

Javítsa mérhetően a betakarítás hatékonyságát ebben a szezonban a Brandt Agriculture szakértőinek négy egyszerű, de hatékony stratégiájával, mert a betakarítási szezonban a gyorsaság és a hatékonyság minden műveletnél elsődleges fontosságú.

De amikor a "hatékonyság" ilyen divatos szó, és látszólag minden sarkon apró lehetőségek állnak rendelkezésre, nehéz lehet átörni a zajon, hogy meghatározzuk azokat a megoldásokat, amelyek valóban hatással lesznek az Ön alsó sorára. Íme négy egyszerű, de hatékony módszer, amellyel mérhetően javíthatja a betakarítás hatékonyságát ebben a szezonban.

Megrokkant a gépek forgalma: óriásit zuhant a traktorok és a gabonakombájnok eladása

A magyar gazdálkodók gépbeszerzési kedve éveken át, egészen az előző év első negyedévéig töretlenül ívelt felfelé. Az elmúlt években a pályázati kiírásnak és az akkori kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően az ágazat szereplői közül többen 3-5 évre előre betervezett beruházásokat valósítottak meg. 2023 második negyedévétől viszont bekövetkezett a recesszió, a gabonapiaci helyzet, a megnövekedett gépárak és a gyengülő finanszírozási lehetőségek, illetve a pályázatok kifutása óvatosabbá tették, kivárásra kényszerítették a gazdákat. 

Az AKI írta meg, hogy 2023-ban a gépeladás 25 százalékkal csökkent, ezt a visszaesést csak kismértékben kompenzálta az alkatrészvásárlás 6 százalékkal nagyobb forgalma. A legnagyobb mértékű csökkenés a traktorok és a gabonakombájnok piacát érintette. 2024-ben a géppiac tovább zsugorodott, idén márciusig 56 százalékkal esett vissza a mezőgazdasági gépérékesítés az egy évvel korábbihoz képest. A gépforgalmazás ismételt növekedéséhez a pályázatok mellett a gazdálkodás eredményessége is mindenképpen szükséges.

A 2024-es esztendő a várakozás éve, a banki hitelakciók, a lízing alternatívák mellett az új pályázati lehetőségek hozhatják vissza a gazdálkodók gépberuházási kedvét.

Csendesen szánt a 160 lóerős, teljesen elektromos traktor

160 LE-s elektromos akkumulátoros traktor nagy hatótávval. Ezt ígéri a francia Seederal cég a 2026-ban bemutatásra kerülő szériaváltozattal. A Future Farming a prototípust egy szántási munkamenetre kísérte el Bretagne-ban, ennek a rendkívül csendes és szívós traktornak a szülőhelyén.

Néhány hónappal ezelőtt a Seederal bemutatta az elektromos traktor prototípusát. Azóta a cég 11 millió eurót gyűjtött össze azzal a céllal, hogy csapatot építsen a szériatraktor fejlesztésére. A Future Farming munkatársai a helyszínen igyekeztek megszerezni első benyomásaikat erről a Bretagne-ban készült traktorról.

A Seederal jelenlegi prototípusa korlátozott erőforrásokkal is bizonyította a csapat potenciálját. A JCB traktor architektúrára alapozva, főként a prototípus elkészítéséhez ideális főváz megléte miatt, Arthur, a Seederal vezérigazgatója megerősítette, hogy „hagyományosabb architektúra, rövidebb tengelytávval lesz a sorozatban készülő traktor verziója. ”.

A 2026-ban bemutatásra kerülő sorozatgyártású traktor a végső jellemzőket és felépítést mutatja be. Ennek az új verziónak az első prototípusait prioritásként a régióban vagy országban kell tartani, hogy javítsák a termék érettségét az első kereskedelmi forgalomba kerülő sorozat gyártása előtt. Az első prototípusként a traktor minden funkciójához egy külön motorral fog működni. 

Hatékony gépeket, eszközöket és megoldásokat mutatott be a KITE Zrt. Mezőfalván - képekkel

A KITE Zrt. idén is mozgó- és állógépbemutatóval vett részt a Mezőfalván rendezett NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n, ráirányítva a figyelmet a legújabb technológiai fejlesztésekre és gépújdonságokra. Az eseményen tartott szántóföldi bemutatón a cég a szálastakarmány betakarításának és másodvetésének technológiai gépsorára helyezte a fő figyelmet. Emellett pedig a kiállítási területén itt mutatkozott be a John Deere új S7 kombájncsaládja és a vállalat kínálatában újdonságként a Monosem márka is. 

Az ország egyik legnagyobb szántóföldi kiállításán a szervezők a fenntartható, illetve a klímaváltozáshoz alkalmazkodó gazdálkodási módszerek, valamint eszközök bemutatására helyezték a hangsúlyt - írta a KITE. A téma aktualitása a mezőgazdaság minden szegmensét érinti, köztük az állattenyésztést is, hiszen az éghajlatváltozás kihívást jelent a minőségi takarmány-előállítás során. 

Önjáró hígtrágya-kijuttató gépek a speciális betakarítógépek vezéralakjától (X)

A speciális önjáró betakarítógépeket gyártó vállalat, az Oxbo International Corporation és a KITE Zrt. partneri kapcsolata több évtizedre nyúlik vissza, mely eddig kukorica-, hibridkukorica- vagy zöldborsó-betakarításra kínált hatékony megoldásokat. Az „AT” önjáró kijuttató gépcsalád 2024-től a KITE-nél is elérhető, kiváló megoldást nyújtva azon állattartók számára, akiknek fontos a gyors és pontos hígtrágya-kijuttatás kiemelkedő komfort és teljesítmény mellett.

Az önjáró eszközhordozók családja három tagból áll. Az európai TerraGator híg- és szervestrágya-kijuttatók örökségét tovább hordozva, modernizálva, a mai kor precíziós eszközeit felhasználva készült el az AT-széria két tagja 4103 és 5105 típusjelzéssel, míg a harmadik típus, az 5104 a hagyományos alvázú, négykerékhajtású kialakítást kapta. Az eszközhordozó gépek erejét Scania dízelmotorok biztosítják két elérhető teljesítményszinttel. A kisebb motor, egy 5 hengeres turbódízel erőforrás az AT4103 modellbe került beszerelésre, mely 400 lóerejével biztosítja az adott munkafolyamathoz szükséges teljesítményt, míg a két nagyobb testvérben az erősebb, 6 hengeres motor található, mely 550 lóerős névleges teljesítményre képes. (X)

Változott a felhasznált gázolaj után érvényesíthető adó-visszaigénylés mértéke

A mezőgazdasági termelők támogatásának egyik formája a termelőtevékenységhez felhasznált gázolaj jövedéki adója meghatározott részének visszaigénylési lehetősége, másik formája pedig a tiszta növényi olajat előállító mezőgazdasági termelők által a tiszta növényi olajra alkalmazott kedvezőbb adómérték biztosítása révén a jövedékiadó-fizetési kötelezettség csökkentése.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (Jöt.) 117. paragrafusa szerinti feltételeknek megfelelő gázolaj-felhasználás esetén a törvény két visszaigénylési kulcsot ad meg, ami a kőolaj világpiaci árának függvényében változó adómértékekhez igazodik. Ha a Brent hordónkénti olajár 50 dollár vagy az alatti, akkor a gázolaj adómértéke 152 900 forint ezer literenként, amihez 87 százalékos visszaigénylési kulcs tartozik, míg az 50 dollár feletti Brent-olajár esetében az adómérték 142 900 forint ezer literenként, a hozzátartozó visszaigénylési kulcs viszont 86 százalék.

 

 

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás