A koronavírus okozta járványhelyzet ellenére csúcsot döntött az ukrán csirkehús-előállítás 2020-ban. Ukrajnában az elmúlt 20 évben a 70-szeresére növelték a csirkehús kibocsátást.  A tavalyi év második felében azonban olyan már a csökkenést mutató jeleket lehetett érzékelni. Európa húzhat hasznot az ukrán csirkehústermelés megtorpanásából. Egy nagy és több kistermelő is kénytelen volt felhagyni a tevékenységével.

Az Agrárágazat számolt be róla, hogy 2021-ben az ukrán csirkehús-termelés és-export várhatóan először fog csökkenést mutatni. Ukrajna legnagyobb csirkehús előállító vállalata, az MHP a növekvő költségek és a csökkenő haszon miatt már nem bővül tovább. Az ország második legnagyobb feldolgozója pedig csődbe ment. Ráadásul a magas patogenitású madárinfluenza változat, a HPAI is nehezíti az ukrán baromfiágazat helyzetét. Az újabb járványkitörések megakadályozzák, hogy Ukrajna teljesítse a 2021-es uniós behozatali kvótáját - hivatkozott a cikk az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) szakembereinek elemzésére.

Az ukrán csirkehús piaca komoly átalakulásban van - képünk illusztráció

Betegség nehezítette a helyzetet

2020-ban Ukrajna több madárinfluenzás esetet is regisztrált. Emiatt számos exportpiac részlegesen vagy teljesen bezárult az ország számára, ideértve az európai uniós piacot is. Ukrajna illetékes állatorvosi hatósága csak néhány célországban volt képes enyhítéseket kiharcolni, hogy regionalizáció alkalmazásával legalább a kitörésekben nem érintett területekről szállíthassanak baromfihúst. A HPAI-kitörések 2021-ben is folytatódtak. A tavaszi madárvonulás pedig további komoly gondokat okozhat.

Takarmányárak

Ukrajna az ország takarmányigényéhez képest csekély mennyiségű szójababot termel és azt is javarészt exportálja. Ez a takarmányfehérje a gabonafélékkel együtt 2020-ban nagy dráguláson ment át. A takarmányköltségek a termelési ráfordítások közel 60 százalékát teszik ki, ezért egy ilyen mértékű áremelkedésnek a csirkehús értékesítési árában is meg kellene jelennie. Csakhogy ez utóbbi alig változott - írta a cikk. A csökkenő profit a termelés visszafogásához vezetett, különösen a kisebb piaci szereplők részéről. A rossz gazdálkodási gyakorlat és a pénzügyi védőháló hiánya miatt Ukrajna második legnagyobb csirkehús-termelője (Complex Agromars) teljesen leállt a termeléssel. A vállalat 2020 decemberében csődbe is ment.

A termelési nehézségek ellenére az ukrán csirkéseknek meglehetősen sikeres év volt a tavalyi. A problémák többsége az év vége felé érte el a tetőpontját.

Ukrajna csirkehús-exportja annak ellenére nőtt 2020-ban, hogy az EU piaca hosszabb időre bezárult előtte. Az ukrán gyártók ekkor átmenetileg növelték a fagyasztott húskészleteket, majd a felesleg utat talált a világpiacra. Ukrajna jelentősen növelte jelenlétét Kuvaitban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában is. A volt Szovjetunió közép-ázsiai országai gyorsan növekvő, befogadó exportpiacnak bizonyultak az ukrán csirkehús számára. A belső fogyasztásra sem hatott túl nagy mértékben a COVID-19 járvány: a szállodák és az éttermek bezárásával a kiskereskedelemben tudták levezetni a csirkehúst.

Számítani lehet a növekvő ukrán csirkehús importra

Keleti szomszédunk Európa legnagyobb beszállítója volt 2018-ban, amit a szabadkereskedelmi kvóták ügyes értelmezésével értek el. Egy szabályozási kiskapu kihasználásával a csontos csirkemellből 2 év alatt 15-szörösére növelték a behozott a mennyiséget. A kereskedelempolitikai korrekciót követően 2019-ben és 2020-ban a harmadik beszállítói helyen stabilizálta magát az ország, Brazíliát és Thaiföldet követi a sorban. Az Ukrajnából belépő baromfihús mennyisége 2019-ben 134 ezer tonna volt, ami 2020-ban 109 ezer tonnára csökkent az EU Bizottság becslése szerint. Ebből 115, illetve 78,5 ezer tonna a csirkehús.)

Összefonódott EUkrajna

Az EU szempontjából is fontos Ukrajna. Az ide szállított baromfihús-mennyisége 2019-ben 178 ezer tonna volt, ez 2020-ban ugyanolyan mértékben csökkent, mint az import (-18 százalék), 146 ezer tonna lett. Azaz az ország az EU-val szemben nettó importőrnek számít csirkehúsból. Idén ez az egyenleg még jobban az Unió javára billen el. Ukrajna szemszögéből nézve ugyanis az EU a legfőbb beszerzési forrás. 2021-ben továbbra is elsősorban olcsó belsőségeket és feldolgozási alapanyagot fognak importálni, kifelé viszont prémium csirkedarabokat és egész madarakat szállítanak. Ukrajna fő exportpiaca továbbra is a Közel-Kelet, az EU, Kína és Észak-Afrika. Mivel a feldolgozók folyamatosan igénylik az alapanyagot, az ország idén az import növelésére fog kényszerülni – összegeztek az elemzők. Ez jó hír a 2020 folyamán hatalmas fagyasztott hús készletet felhalmozó unió számára, amely ezen a piacon vezetheti le a készleteket - írták.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás