Nem áprilisi tréfa, a franciák már vizsgálják, hogyan hat a haszonnövényekre a zene. Hihetetlennek tűnik, de több gazdánál is bevált a zenés növényvédelem.

Fura módszerrel védik és gyógyítják a francia gazdálkodók a növényeiket. Az eredmények őket igazolják.

A francia biogazdáknak bejött a zenés növényvédelem - Fotó: Pixabay, Robert Jones

Gilles Josuan biogazda már sok éve termel cukkinit a dél-franciaországi Bouche-du-Rhone megyében. Mivel nem használ rovarirtót, komoly fejtörést okozott neki, amikor néhány éve megtámadta a mozaikvírus az ültetvényét. A termés feláldozása sem volt hatásos módszer, a vírus a farmon maradt és tovább pusztított. Végül az interneten bukkant rá a Genodics cégre, amely különös megoldást javasolt: a zenét.

Működött a zenés növényvédelem

A biogazdának nem volt mit veszítenie, kipróbálta a zenés gyógyítást. Éjszakánként öt-hét perc nyugodt muzsikát játszott le a melegházas ültetvényben.

A dallamok hatására pedig csoda történt: a zenés terápia után egészséges cukkinit tudott betakarítani. A Le Figaro hírét a hvg.hu hozta le.

A cukkiniről már írtunk egy érdekes anyagot, amit itt olvashat el:

Csoda, hogy fel nem robbant a II. világháborús cukkini
Más gazdáknak, és más növényeknek is bevált a zenés növényvédelem

A szomszédos zöldségtermesztő gazdák eleinte csak mosolyogtak, de aztán ők is kipróbálták a módszert. A zene a paradicsom és más növények esetében is hatásosnak bizonyult. De miről is van itt szó? Kuruzslásról, placebo-hatásról, vagy valami másról, aminek tudományos alapja is van?

Pedro Fernandiz, a Genodics egyik társalapítója a Le Figarónak elmondta: a növények és a vírusok fejlődésük bizonyos stádiumaiban hanghatásokat is produkálnak. De a külső hanghatásokra is reagálnak. Tehát a Genodics szerint a megfelelően adagolt, speciális zenével megakadályozható a vírusok károkozó hatása, és a muzsika felerősíti a növények önvédelmi mechanizmusát. A cég adatai szerint a módszer a szőlőtermelésben a leghatékonyabb. Például a Cabernet-féléket szinte biztosan védi a gombáktól, de az elzászi fehér bort adó szőlőket kevésbé óvja meg.

Vizsgálják, hogy mitől eredményes

Előfordul, hogy 90, és van, amikor csak 25 százalékos az eredményesség. A hanghatáson alapuló módszert már vizsgálja a Párizs környéki Cergy egyetem biológiai kutatórészlege. Továbbá a módszert elkezdte tesztelni az INRA, a francia mezőgazdasági és élelmiszeripari tudományos központ is. A francia termelők és fogyasztók egyaránt izgatottan várják a hiteles, tudományos eredményt. Mi pedig alig várjuk, hogy Magyarországon is hangszórókat tehessünk ki az ültetvényekre.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás