Megkezdődött az egységes támogatások benyújtása; helyzetben a fiatal gazdák az új vidékfejlesztési programban; mérgező paprikát találtak több magyar áruházban; a magyarok lehetnek a tejkvóta kivezetés nyertesei. Agrárhír-összefoglalónkban elolvashatja a hét fontosabb híreit!

Lezárult egy korszak a tejtermelésben, ugyanis kivezették a sokak kezét megkötő tejkvóta rendszert, így mostantól mindenki annyi tejet termel, amennyit csak tud. Ez egyben új kihívásokat és új lehetőségeket is jelent a tejtermelő gazdák számára. Megvan a veszélye annak, hogy a túltermelés miatt a tej termelői ára jelentősen csökkenni fog és a gazdák így nem tudnak profitálni tevékenységükből, de erre is van megoldás. Egy jó támogatási rendszer (amely hazánkban rendelkezésre is áll) és egy erős szakmai szervezet kézben tudja tartani a piaci folyamatokat úgy, hogy a gazdáknak továbbra is megérje tejtermeléssel foglalkozni.

Májusban lép életbe az új vidékfejlesztési program, amely a fiatal gazdák támogatását tűzi ki fő célként azért, hogy minél többen tudjanak a mezőgazdaság világában munkába állni. Fontos lenne a fiatalítás az agráriumban, ugyanis az Európai Unióban jellemzően öregedő gazdatársadalomról beszélünk, ami azt jelenti, hogy az átlagéletkor a gazdák között sajnos nem a 20 évhez közelít… Nagy segítség a fiatal gazdáknak, hogy a 2007-2013 közti ciklusból visszamaradt forrásokból új pályázatokat fognak kiírni a gazdák számára, többek között gépjármű, és kertészeti gépek beszerzésére.

Mérgező paprikát talált a Greenpeace hazai szervezete több magyar áruházban! Március elején hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vizsgáltak meg, melyek közül 8-ban, húszféle vegyszermaradványt találtak. Példaként a vizsgált szentesi paprikában kétféle, nem engedélyezett vegyszert tartalmazott, melyből az egyik a Magyarországon oly’ sok vitát kirobbantó, rákkeltő diklórfosz volt.

Eljött a várva-várt időszak a gazdák életében: már be lehet adni az egységes kérelmeket! A benyújtási időszak április 1-től május 15-ig tart. A gazdálkodók az egységes kérelem alatt 30 féle agrártámogatást tudnak megigényelni. A támogatásokra összesen 400 milliárd forintnyi pénzösszeg áll rendelkezésre! Bár az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez veszélyeztetné az októberi előlegkifizetést, ezért az MVH elnöke az eredeti benyújtási határidő betartására hívta fel a gazdákat.

Nyugdíjas gazdák figyelem! Az Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. nyugdíjasok segítségét kéri a bakonykúti telephelyükre, juhász munkakörbe. A nyolc önkéntesre azért van szükség, mert a megváltozott munkaképességű, főként fiatalokat foglalkoztató társaság mezőgazdasági egységében időszakonként több munkásra van szükség A kisegítőknek augusztus végétől lesz feladatuk, amikor a főállású juhászok az ellési időszak miatt túlzottan le vannak terhelve.

Végül egy programajánló! A Magyar Mezőgazdasági Múzeum a tavaszi szünetben meghosszabbított nyitva tartással várja az érdeklődőket a Kaland a dzsungelben című kiállításra és az óriás társasjátékra. A kiállításra belépve az érdeklődők egy hatalmas társasjátékban találják magukat, ahol megismerkedhetnek több kontinens különleges állataival, növényeivel, miközben tudásukat folyamatosan fejtörőkkel és feladványokkal tesztelhetik. A 700 négyzetméteren elhelyezkedő óriási társasjáték április 12-én zárja be kapuit.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült!

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás