Hirdetés
Zöldségben európai elsők a horvátok
Számos gyönyörű hely, és rengeteg finom étel van Horvátországban. A horvát nép pedig egy fontos listán az első. Európában egy főre vetítve a horvátok fogyasztanak a legtöbb zöldséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének a legújabb adatai szerint. A FAO statisztikája alapján a horvátok átlagosan 302 kilogramm zöldséget fogyasztanak egy évben, ezzel pedig vezetik az európai rangsort.
A Magyar mezőgazdaság foglalta össze, hogy a Landgeist webportál összegezte az országok fogyasztását. Ez alapján Horvátországot Albánia és Észak-Macedónia követi az élen. A legelső három ország még a zöldségtermesztésben meghatározó és mediterrán konyhát gyakorló Spanyol-, Olasz- és Franciaországot is megelőzi. A spanyolok és olaszok átlagosan 125, a franciák pedig 99 kilogramm zöldséget esznek egy évben. Őket is megelőzik a törökök, a románok, az ukránok és a görögök.
![](/public/agronews/an_article_inner/3864/776e6cb4b862d44aa4fc7ede41777438_1.jpeg)
Az utolsók között meglepetések, Magyarország a hátsó harmadban a zöldségfogyasztás listáján
Meglepetésre viszont Hollandia, Szlovákia és Norvégia zárja a fejenkénti zöldségfogyasztás szerint összeállított listát. Az összesítés hazánkban 94 kilogrammra teszi az egy főre jutó fogyasztást, ezzel az alsó harmadban vagyunk. A FAO ajánlása szerint a felnőtteknek naponta legalább 240 gramm zöldséget kellene fogyasztani, azaz éveként 87-88 kilogrammot. Az európai országoknak valamivel több mint a fele felel meg ennek.
Hirdetés
A rangsort záró hollandokon, szlovákokon és norvégokon kívül Cipruson, Csehországban, Finnországban, Izlandon, Moldovában is az ajánlott szint alatt marad a zöldségfogyasztás.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés