Hirdetés
Zöldségeket beszélnek
Hirdetés
Évek óta elő-előjön a „mi zöldség, és mi gyümölcs” kérdéskör. Több éve ugyanis a botanikusok bejelentették, hogy a paradicsom gyümölcsnek tekintendő. Sokan fogták a fejüket zavarukban, hogy nem minden zöldség számít zöldségnek. Íme, összeszedtük a különböző álláspontokat.
Hogy lehet a paradicsom gyümölcs, amikor az egyértelműen zöldség? - kérdezték sokan. A biológia órákon tanultakat dobhatjuk a kukába a biológia tankönyvekkel együtt. Az interneten is tömegével jelentek meg kérdések, új fórum témakörök a megállapítással kapcsolatban. Arról nem is beszélve, hogy hány termelő hüledezett a megállapításról tudomást szerezve.
„A paradicsom zöldség vagy gyümölcs?” „Mitől függ, hogy valami gyümölcs vagy zöldség?” „Most akkor a tök gyümölcs vagy zöldség?”
A paradicsom, amellett, hogy a köznyelvben egyértelműen zöldségként él, a burgonyafélék családjába tartozik (egy időben még dísznövénynek is tartották). Így távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak is. A burgonyát pedig továbbra is zöldségként tartják számon. Cikkünk végére az is kiderül, hogy lehet akkor mégis gyümölcs.
Nem csupán a paradicsom az egyetlen zöldség, amelyet gyümölcsként értelmez a botanika. Az uborka, a cukkíni, az avokádó, a paprikafélék, a hüvelyesek és a tökfélék is gyümölcsök, mivel az adott növény érett magházairól van szó.
A magyarországi ellenállás bizonyára abból ered, hogy gyümölcsnek azt tekintjük, ami édes. Zöldségnek pedig, ami nem. Mi a helyzet akkor az édeskés koktélparadicsommal?
Se zöldség, se gyümölcs
![](/public/agronews/an_article_inner/15669/458e17b43990d6d781c6edcee8f0bc38_1.jpeg)
Az eper és az ananász azonban se nem gyümölcs, se nem zöldség, mivel mindkét termés több virágrészből tevődik össze. Az eper külső felszínén elhelyezkedő magok számítanak csak gyümölcsnek. A gomba sem tartozik sem a gyümölcsök, sem a zöldségek közé, mivel helyváltoztatásra képes. Ezen tulajdonságával azonban már nem tekinthető növénynek, de ahhoz sem elengedő még, hogy az állatok közé sorolhassuk.
A valódi mogyorófélék (mogyoró, makk, gesztenye, földimogyoró) meghatározás szerint száraz, egymagvú, általában olajos gyümölcsök. Ugyanez igaz a földimogyoróra (amerikai mogyoró) is, ez a termés viszont a hüvelyesek közé tartozik, melyek szintén gyümölcsnek tekintendők. A gabonafélék magjai gyümölcsnek számítanak tudományos szempontból. Innen nézve már kevésbé meglepő, hogy a pálinkakészítés szempontjából a gesztenye átmenetet képez a gyümölcs és a gabona között, a gyümölcsökhöz hasonlóan tartalmaz cukrot, és akárcsak a gabonafélék, keményítőt is.
Ha egy újabb szempontot, a termesztést is figyelembe vesszük, tovább bonyolódik a helyzet. Innen nézve ugyanis a dinnyét is nevezhetnénk zöldségnövénynek, mert palántázni kell és télen elfagy – akárcsak a paradicsom. Azonban, ha megérett, akkor már gyümölcsként tekintünk rá. További csavar, hogy az egyik kertészeti főiskolán a paradicsomot a zöldségtermesztés, az epret a gyümölcstermesztés keretein belül oktatják.
Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
![](/public/agronews/an_article_inner/15669/906bd65a0c17d86c6f9a6d2381d77d5f_1.jpeg)
Mi tekinthető gyümölcsnek? A növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magháza vagy magházai. Az, aminek a termését esszük.
Mi tekinthető zöldségnek? A növény ehető részei, így a gyökere, a gumója, a szára, a levele, vagy a bimbója.
Azonban a problémát az okozz, hogy: „A botanika … nem foglalkozik olyan kérdésekkel, ami egy adott növény hasznosságát, fogyaszthatóságát érinti, márpedig a zöldség/gyümölcs kérdés pontosan ilyen. … A botanika szemszögéből vannak növények, azoknak vannak szaporító képleteik, és a nagyon sokféle szaporító képlet közül egy a termés. Hogy ez ehető-e, vagy sem, finom-e, vagy sem, … nem tudományos szempontok” - szögezte le még tavaly Kósa Géza, az MTA Vácrátóti Botanikus Kertjének osztályvezetője.
Egyszóval minden attól függ, hogy termelői, botanikus, vagy biológus szemmel nézzük a dolgot. A köznyelvben, a kereskedelemben és a mezőgazdaságban minden marad a régiben. Ami zöldség volt, zöldség marad. Ami pedig gyümölcs, azt ezt követően is gyümölcsnek tekinthetjük.
Forrás: National Geographic, Házipatika, Deluxe Magazin, OrigoTémák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
2024.07.01.Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
2024.07.01.A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Hirdessen a Magro.hu oldalon!
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés