Rövid ideig még megváltoztathatja a kedvezőtlenebb adottságú területek további hasznosíthatóságát, amire támogatást is kaphat. Többek között tartós zöldugar, gyeptelepítés vagy méhlegelő létesítése esetén jár több száz eurós vissza nem térítendő támogatás. Az Élőhelyfejlesztési célú nem termelő beruházások (VP4-4.4.1-16) című pályázati lehetőség – elektronikus úton – 2018. július 31-ig nyitott. A határidőt után támogatási kérelem már nem nyújtható be. A témáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számolt be.
Július végéig több 100 euró támogatást is érhet a méhlegelő, a zöldugar és a gyep
A támogatás elnyerésével vissza nem térítendő támogatáshoz juthat a gazdálkodó a következő esetekben és mértékben:
- tartós zöldugar, gyeptelepítés vagy méhlegelő létesítése szántóterületeken – 400 euro/ha
- sövény telepítése mezőgazdasági táblák szegélyein – 400 euro/100 m.
Támogatási kérelmet bármely támogatható területtel rendelkező gazdálkodó benyújthat. A bírálat során többletpont jár többek között, ha a pályázó a
  • VP  agrár-környezetgazdálkodásban,
  • VP ökológia gazdálkodásban, illetve
  • VP Natura 2000 gyeptámogatásban kedvezményezett,
  • a támogatásba bevinni szándékozott terület Natura 2000, vagy
  • MTÉT érintettséggel rendelkezik.
Fontos, hogy a pályázó az értékelési határnaptól – azaz ebben az esetben 2018. július 31-től – a kötelezettségvállalási időszak végéig jogszerű földhasználó legyen. A pályázathoz csatolni kell a természetvédelmi szerv támogató nyilatkozatát is.
Tartós zöldugar, illetve méhlegelőszegély telepítésekor a legkisebb támogatható terület 0,25 hektár. Gyeptelepítés esetén a legkisebb támogatható terület 1 ha, a támogatható legkisebb táblaméret pedig 0,25 ha. Amennyiben azonban a táblán részben, vagy egészben kunhalom található és a kunhalom teljes területe gyepesítésre kerül, úgy nincs méretkorlátozás a minimális tábla - illetve területméretre. Sövénytelepítés kizárólag a tábla területén belül, a tábla szélével érintkezően hozható létre. Azonban az érintett táblának a sövénytelepítést követően is el kell érnie a 0,25 ha-t. A telepített sövény nem támogatható területté válik. A támogatott tevékenység(ek)et a támogatói okirat hatályba lépésétől számított 12 hónapon belül kell megvalósítani. A támogatást igénylő a telepítést saját felelősségére megkezdheti már az előzetes helyszíni szemle jegyzőkönyvének kézhezvételét követően.
A kedvezőtlen adottságú területeken érdemes pályázni
A fenti lehetőséggel azon a területeken érdemes élni, ahol erőteljes eróziós, vagy kedvezőtlen talajjellemzők miatt a termelés nehézségekbe ütközik, így kevésbé gazdaságos. Továbbá a VP AKG esetében, amennyiben a gazdálkodó valamilyen ok miatt a kötelezettségvállalás időszakán belül már nem tudja a zöldugar/méhlegelőszegélyt 3 évig fenntartani, úgy július 31-ig benyújtott kérelmére hozott pozitív döntés esetén az AKG-ban rögzített zöldugar/méhlegelő szegély 3 éves fenntartási időszaka túlnyúlhat az AKG 5 éves kötelezettségvállalási időszakán. A NAK szakértői javasolják megfontolni a kedvezőtlenebb adottságú területek további hasznosíthatóságának módját, melyet váltás esetén támogatással is meg lehet oldani. Továbbá támogatással megvalósítható az agrár-környezetvédelmi zöldugar/méhlegelő szegélyre vonatkozó vállalás, melyet ezután már csak 3 évig fenn kell tartania.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás