Tavaly Újpest nyerte el a Virágos Magyarország versenyén a főváros fődíját, a legvirágosabb kerület címet. Több zöld projekt valósult meg a IV. kerületben, ilyen például a Vadvirágos Újpest Program, melynek keretében 2020-ban hozták létre az első „vadvirágos” ágyást a Homoktövis Parkban, melyet aztán számos másik követett. 2021-ben már összesen 7 helyszínen, az előbb említett Homoktövis Parkban, a Bőröndös sétányon, a Megyeri úton, a Görgey úton, a Pozsonyi úton, a Szigeti József utcában és az SZTK mellett létrehozott levendulamezőn vannak virágos ágyások.

Az Újpest Média számolt be róla, hogy 2022-ben tovább folytatódott a tömeges faültetés, 2022-ben elérték a 2019 ősze óta ültetett fák számában a 2266-ot. 2021-ben hozták létre az Izzó Lakótelepen az első Újpesti Közösségi Tankertet, ahol 22 magaságyásban, 22 újpesti lakos kezdhetett zöldségeket és fűszernövényeket termeszteni.

Zöldül a lila kerület: közösségi kert, vadvirágos ágyások és tömeges faültetés Újpesten - Fotó: Újpest Média

További fejlesztések

Az ötlet annyira sikeres lett a lakosság körében, hogy idén egy dupla akkora, összesen 40 ágyásos közösségi tankertet valósít meg Újpest Önkormányzata a Tavasz-Nyár-Viola utcák által határolt, elhanyagolt dühöngő helyén. A közösségi kerten belül az ágyások mellett lesz egy kisebb ház, ami esőbeállóként is szolgál majd.

A bejárat mellett kerékpártámaszok, a kerti ház körül lócák kapnak helyet. Az ágyások között három pihenőpontot alakítanak ki, ahol a kerti csapok is találhatóak. Itt egy-egy pihenőpadot is elhelyeznek fákkal. További érdekesség, hogy az ágyások közötti közlekedőfelületet mulcsból készítik.

Vadvirágok, mulcs és zöldellő erdő Újpesten - Fotó: Újpest Média

Kertek és beltéri növényfalak

A közösségi kert északi oldalát mindeközben különböző programok szervezésére teszik alkalmassá, a gyerekek számára pedig homokozót alakítanak ki. Ám nem csak a közösségi kertekbe kerültek magaságyások, hanem újpesti intézményekbe is. 17 óvodába és 7 bölcsődébe került kihelyezésre összesen 73 magaságyás, ahol különböző zöldségeket és virágokat ültettek el a gyermekek.

Folytatódik az újpesti intézményekben az élő beltéri növényfalak telepítése is, továbbá elkészült a Fővárosi Csatornázási Művekkel együttműködve a Szilas-patak mentén az ökológiai folyosó is, és befejeződött az első Újpesti Levendulapark is, 5832 tő levendulával, 1432 tő évelővel, 9 tő pergolára felfuttatott futónövénnyel, padokkal és szelfipontokkal.

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás