Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója a gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenése miatt – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növényi olajok árindexe 19,2%-ot esett, 10 havi negatív csúcsot döntve. Minden olajfajta nemzetközi piaci jegyzése visszaesett, a pálmaolajé a bő indonéziai exportkilátások miatt, a repce a várható kínálatbővülés okán, a szója pedig az elhúzódó alacsony kereslet miatt. A fekete-tengeri logisztikai bizonytalanságok ellenére a napraforgóolaj piacán nagy áresés történt a nyomott importkereslet miatt.

A FAO élelmiszerár-index 8,6%-kal zsugorodott június óta, folytatva a márciusi csúcs után megkezdett lejtmenetet. Ennek ellenére a mutató, amely a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi, a tavaly júliusi értékét 13,1%-kal szárnyalta túl - írta az OTP Agrár a FAO jelentését szemlézve.

Nagyot zuhant júliusban az élelmiszerárak globális mutatója a gabonafélék és a növényi olajok kétszámjegyű árcsökkenése miatt – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A növényi olajok árindexe 19,2%-ot esett, 10 havi negatív csúcsot döntve - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szokolya, gabona aratás, 2022

Komoly kihívások az agrárpiacon

„A nemzetközi élelmiszerárak csökkenése a nagy megugrás után mindenképp üdvözlendő, főleg az élelmiszerek elérhetősége szempontjából. Azonban még számos bizonytalanság maradt a rendszerben. Köztük a műtrágya magas ára, ami kihatással lehet a termelési kilátásokra és a gazdák jövedelmére, továbbá a sivár gazdasági kilátások, az árfolyamingadozások – ezek mindegyike komoly veszélyt jelent a globális élelmezésbiztonságra”

– mondta a FAO vezető közgazdásza, Maximo Torero.

Jelentős csökkenések a piacon

A növényi olajok árindexe 19,2%-ot zuhant júliusban, 10 havi negatív csúcsot döntve. Minden olajfajta nemzetközi piaci jegyzése visszaesett, ezen belül a pálmaolajé a bőséges indonéziai exportkilátások miatt, a repce a várható kínálatbővülés okán és a szója az elhúzódó alacsony kereslet miatt. A fekete-tengeri logisztikai bizonytalanságok dacára a napraforgóolaj piacán szintén nagy áresés történt köszönhetően a nyomott importkeresletnek. A nyersolaj alacsonyabb ára szintén hozzájárult az árcsökkenéshez – értesült a FAO közleményéből a portál.

Gabona, cukor, tejtermékek és húsok

A FAO gabonaár-index 11,5%-kal zsugorodott a hónapban, ennek ellenére szintje 16,6%-kal haladta meg a 2021 júliusi értékét. Az indexben szereplő összes gabonaféle olcsóbb lett, kiemelten a búza, melynek világpiaci ára 14,5%-ot esett részben az északi félteke szezonális kínálatbősége miatt és azután, hogy a megszületett az ukrán-orosz megállapodás a fekete-tengeri kikötők megnyitására az export előtt. A szemestermények nemzetközi ára 11,2%-kal csökkent, a kukoricáé 10,7%-kal részben szintén a fekete-tengeri egyezmény és a szezonális argentin és brazíliai készletbőség miatt. Idén először a rizs világpiaci ára is csökkent.

A cukor ára 3,8%-kal mérséklődött júniusban a világgazdasági további lassulása generálta esetleges keresletcsökkenés, illetve Brazíliában a reál gyengülése és az alacsony bioetanol árak okozta kibocsátásnövekedés miatt. A nagyobb export- és termelési potenciál Indiában szintén lefelé nyomta a cukor árát, azonban a forró és száraz európai nyár és ennek negatív hatása a cukorrépa hozamára megakadályozott egy nagyobb árzuhanást.

https://www.youtube.com/watch?v=VQjYHbfVQyA

Mindössze 2,5%-kal, de szintén csökkent a tejtermékek árindexe a lanyha kereskedelmi aktivitás miatt, ám így is 25,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbi értéket. A tejpor és vaj ára is esett, a sajté azonban stabil maradt az európai turizmus hajtotta kereslet miatt.

Megosztás

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás