Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!
A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk.
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Több mint 400 hirdetés 93 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Több mint 400 hirdetés 93 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Egy tonnánál is nehezebb a világ legnagyobb töke
Egy minnesotai kertészetet oktató tanár hétfőn Kaliforniában új világrekordot állított fel a legnehezebb tök tekintetében, miután egy óriási, 1247 kg-ot nyomó jack-o'-lantern tököt termesztett.
Egy lépéssel közelebb egy zöldebb mezőgazdasághoz: már kiszámolható a gazdaságok károsanyag-kibocsátása
A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet hiánypótló kezdeményezést hozott létre: a K&H agrár CO2 kalkulátor megmutatja, hogy mekkora károsanyag-kibocsátása van az adott gazdaságnak. Ezáltal a vállalkozások tudatosságát és fenntartható működését egyaránt támogatja. Emellett elősegítheti a nyereséges működést és az ESG jelentésekhez szükséges beszállítói információszolgáltatást, további lendületet adva a zöld gazdaságra való átálláshoz.
Egyetemi Innovációs Hét: felértékelődtek az agrár- és élelmiszeripari fejlesztések
Harmadik alkalommal rendezte meg az Egyetemi Innovációs Hetet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) október 3-5. között. A fő cél az volt, hogy bemutassák a pályázati és innovációs életet serkentő jó gyakorlatokat, hogy a kutatók és az oktatók otthonosabban tudjanak mozogni az innovációhoz kötődő területeken.
Fókuszban az őszi búza és a tavaszi növények termésének megalapozása - Ha NPK akkor nincs más megoldás, kompaktált GENEZIS NPK
Az idei év bizonyította, hogy aki komolyan vette az őszi búza trágyázását ott nem volt ritka a hektáronkénti 8-10 tonna! Ehhez jöjjön akkor a Genezis NPK 10-20-10 + 13,8% CaO + 2,1% MgO melynek magas, 20% kéntartalma (SO3) a jó szárszilárdság, télállóság, és stressztűrő képesség záloga is egyben.
Már csak néhány napig szavazni a 2024-es év lepkéje díjra
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdetett arról, hogy mi legyen 2024-ben az év lepkéje. A másodszor kiírt programban ismét három jelöltre lehet szavazni a szervezet honlapján október 15-ig. A jelölt a kis színjátszólepke, a közönséges medvelepke és a gyakori ablakosmoly.
Az őszi lombtrágyázás jelentősége a repcében, utolsó alkalom a télállóság elősegítéséhez
A TIMAC AGRO gyökérstimulátor oldatai a FERTIACTYL® komplex révén három területen segítik a jobb tápelem-hasznosulást és ellenállóképességet. A huminsavas kötésben lévő tápelemek könnyebben hasznosulnak a növények számára. A zeatin fokozza a sejtosztódást, növeli az oldalrügyek képződését. A glicin-betain stresszfehérjeként támogatja a repcét, segít a télállóság biztosításában.
Három napig tartott az állattenyésztők ünnepe Kaposváron
Újra állattenyésztő ünnep volt a Dél-Dunántúlon; közel 35 ezren látogattak ki a KÁN Egyetemi Napok rendezvényeire a Somogy vármegyei Kaposváron. A szeptember 29. és október 1. között zajló program ebben az évben helyt adott az állattenyésztők ünnepének, a III. Állattenyésztők Napjának is. A kiállítás szakmai rendezvényei mellett ezúttal is nagy szerepet kaptak a közönségprogramok.
Nem bír a tengerentúli termékkel a magyar dió
Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók. A 2022-es aszály után a termés mennyiségében és minőségében is jelentős előrelépés várható. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) szerint a piaci viszonyok nem kedvezőek. A tengerentúli dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru.
Megint bezavar a külföldi dobozos tej és a félkemény sajt megjelenése
Miközben a tej felvásárlási ára folyamatosan csökken, a magas infláció miatt csökken a kereslet a tejtermékek iránt. Ráadásul az import is új erőre kapott, az elmúlt 8 hónapban jelentős mennyiségű félkemény sajt és UHT tej érkezett az országba, amely piacromboló hatással bír.
Olcsó hitel érkezett a gazdáknak, forgóeszközökre költhetik
Az ukrán-orosz háború következtében kialakuló gabonaválság okozta piaci nehézségek áthidalásában hatalmas segítséget jelent a magyar mezőgazdaság számára a most elindult Agrár Széchenyi Kártya MAX+ folyószámlahitel konstrukció. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszélt a részletekről.
Borús hangulatban zajlik az őszi aratás: termés van, ám ára nincs
Elégedetlenek a gazdák. Javában tart az őszi aratás, de hiába jók a minőségi adatok és a termésátlagok, a költségek és az alacsony felvásárlási árak miatt nehéz helyzetben vannak. Sokan kénytelenek a tartalékaikhoz nyúlni. Hajdú-Bihar vármegyében a napraforgót már szinte teljesen betakarították, a kukoricát pedig a napokban kezdték meg. A termőföldek egyharmadán kukoricát vetettek.
Indigo-val a kalászosok nagyobb terméshozamáért
Az Indigo 30 WD a Bacillus simplex baktériumfaj egy törzyét tartalmazza. A baktériumok optimalizálják a vízfelhasználást, így a javítják a velük szimbiózisban élő növények aszály- és stressztűrő képességét. Az Indigo 30 WD-vel kezelt kalászos állományok szignifikánsan több termést produkáltak, mint a kezeletlen kontrollállományok.
Két magyar kutatóval felálló tudóscsoport hozott rossz hírt az édesvizekről
Egy magyar kutatók közreműködésével megjelent nemzetközi tanulmány szerint megállt a biológiai sokféleség növekedése az európai édesvizekben. Ezért sürgős cselekvésre hívták fel a döntéshozók figyelmét. A kutatásban közreműködött Várbíró Gábor, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézete (ÖK VÖI) és Csabai Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatója is.
Miért tűnt el a bolti paradicsom íze?
A paradicsom íze a sav–cukor arányon múlik, a komplex ízélményhez a sav mindig ugyanolyan fontos, mint a cukor. Ha a savtartalom magasabb, savanyúbb, ha a cukortartalom nagyobb, édesebb a paradicsom, ha mindkettő alacsony, akkor íztelen. A tapasztalható ízváltozást a tudomány is követi. Úgy tűnik, a zöldségek és a gyümölcsök beltartalma cukortartalom tekintetében is változott az utóbbi 40 évben.
Pénzt kell fizetni az átlegelő rénszarvasok miatt, ezért felújítják a kerítést Norvégiában
Norvégia újjáépíti az Oroszországgal közös sarkvidéki határ mentén húzódó rénszarvaskerítést, hogy megakadályozza az állatok átkelését. Ennek oka, hogy a skandináv országnak kártalanítania kell az oroszokat a legelőterületek miatt. A norvég hatóságok szerint idén októberig már 42 rénszarvas kelt át Oroszországba, hogy jobb legelőt keressenek.
A rovarok által megemésztett mikroalgák fokozzák a tejelő tehenek immunitását
A rovarok által megemésztett mikroalgák biomasszája a tejelő tehenek és más, a mezőgazdaságban nevelt állatok funkcionális táplálásának alapjául szolgálhat. Az innovatív technológia többek között az immunválasz javítását ígéri.
Figyelemre méltó előrelépés a szója felelősségteljes beszerzése terén
A European Soy Monitor 2021 című kiadvány szerint a teljes szójaliszt-egyenérték 40%-a a FEFAC szójabeszerzési iránymutatásai szerint valósul meg. 24%-a erdőirtásmentesnek minősített szója. A jelentés hivatkozik a FEFAC kezdeti kockázatértékelésére is, amely úgy becsüli, hogy az EU szójaimportjának valamivel kevesebb mint 94%-a származik az erdőirtás szempontjából alacsony erdőirtású régiókból.
A tejelő tehenek étrendjében a zsír: a kutatás újdonságai
Továbbra is fontos szerepet játszik a zsír a tejelő tehenek táplálásában. A fehérjetakarmányozásban az aminosavakhoz hasonlóan azonban a zsírsavak a „zsírtakarmányozás” kulcselemei, és az ágazatot a kutatási adatok tájékoztatják az egyes zsírsavaknak a tejelő tehenek takarmányába való bevitelekor kifejtett konkrét hatásairól. Arról, hogyan lehet a gazdaságok szintjén alkalmazni az eredményeket.
Hirdetés